FacebookTwitterLinkedinDiggGoogle BookmarksRedditShare on Google+RSS Feed
Den 19 september 2024 fattade TLV beslut om en bredare subvention för Praluent (alirokumab). Begränsningstexten lyder nu:

• Praluent subventioneras för patienter med diagnostiserad diabetes mellitus och målorganskada (mikroalbuminuri, retinopati eller neuropati), eller minst tre viktiga riskfaktorer, eller tidig debut av typ 1-diabetes mellitus med lång duration, som trots maximal tolererbar behandling med statin och ezetimib har kvarstående LDL-kolesterol på 2,6 mmol/l eller högre

• Praluent subventioneras för patienter med diagnostiserad heterozygot familjär hyperkolesterolemi som trots maximal tolererbar behandling med statin och ezetimib har kvarstående LDL-kolesterol på 2,6 mmol/L eller högre.

• Praluent subventioneras för patienter med diagnostiserad aterosklerotisk hjärt- och kärlsjukdom som trots maximal tolererbar behandling med statin och ezetimib har kvarstående LDL-kolesterol på 1,8 mmol/L eller högre.

Den nya subventionen omfattar samtliga doseringsalternativ, d v s Praluent 300 mg ges sc en gång i månaden eller 75 och 150 mg som ges sc varannan vecka.

Med Praluent®månadsdosering (300 mg) blir den årliga förbrukningen av pennor hälften så stor jämfört med 14-dagarsdosering(75 mg och 150 mg)1

Läs TLVS beslut här
https://www.tlv.se/beslut/beslut-lakemedel/begransad-subvention/arkiv/2024-09-20-praluent-far-utokad-subvention.html

Praluent får utökad subvention 

Praluent (alirokumab) för behandling av högt LDL-kolesterol och blandade blodfettsrubbningar fortsätter att ingå i högkostnadsskyddet men med förändrad begränsning. Ändringen innebär att läkemedlet nu även är subventionerat för patienter med diabetes och hög risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Praluent är en behandling som ska användas som tillägg till kostomläggning och i kombination med andra blodfettssänkande läkemedel. De patientgrupper som har behov av att behandlas med Praluent är de som trots behandling med statiner och ezetimib inte har nått sina LDL-kolesterolmålvärden och som har fått, eller riskerar att få, hjärt- och kärlsjukdomar på grund av detta. Det gäller också patienter som har högt LDL-kolesterol på grund av genetiska orsaker. Praluent kan även användas ensamt (monoterapi) för patienter som inte tål statiner eller ezetimib.

Ändringen innebär att läkemedlet nu även är subventionerat för patienter med diabetes och hög risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Praluent subventioneras nu för

  • Patienter med diagnostiserad heterozygot familjär hyperkolesterolemi som trots maximal tolererbar behandling med statin och ezetimib har kvarstående LDL-kolesterol på 2,6 mmol/l eller högre.
  • Patienter med diagnostiserad aterosklerotisk hjärt- och kärlsjukdom som trots maximal tolererbar behandling med statin och ezetimib har kvarstående LDL-kolesterol på 1,8 mmol/l eller högre.
  • Patienter med diagnostiserad diabetes mellitus och målorganskada (mikroalbuminuri, retinopati eller neuropati), eller minst tre viktiga riskfaktorer, eller tidig debut av typ 1 diabetes mellitus med lång duration, som trots maximal tolererbar behandling med statin och ezetimib har kvarstående LDL-kolesterol på 2,6 mmol/l eller högre.

Sidoöverenskommelse

Företaget och regionerna har tidigare tecknat en sidoöverenskommelse vilken utgör en del av TLV:s beslutsunderlag. Sidoöverenskommelsen medför att kostnaden för att använda Praluent minskar.

Beslutet gäller från och med den 20 september 2024.

Press release TLV

Läs beslutet i sin helhet 7 sidor free
https://www.tlv.se/download/18.5b379d6f191dfc1a49c4484c/1726832493788/bes240919_praluent_1098-2024.pdf


Läs underlaget för beslut 20 sidor pdf free
https://www.tlv.se/download/18.5b379d6f191dfc1a49c449d1/1726834562749/bes240919_praluent_1098-2024_underlag.pdf

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt