DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Bäst medel-HbA1c 2012 på barndiabetesmottagning utanför universitetssjukhus – varför lyckas vi?

 

Patienterna möts av ett sammanhållet team som ger samma information.

För att kunna sköta sin diabetes behöver patienterna kunskaper och förtroendet att klara av uppdraget och därför satsar vi mycket på undervisning.

Redan i samband med inläggningen har vi ett utbildningsprogram under tre halvdagar. Vårdtiden har kortats ned till 3-4 dygn.

Detta innebär att de kommer tillbaka till sina vanliga aktiviteter, så steget blir inte så stort att skrivas ut. Detta förutsätter förstås snabb uppföljning.

Patienten och familjen blir snabbt sin egen expert. De avgör själva vilket som är den rätta insulindosen i olika situationer. Vi i teamet har en stödjande och undervisande funktion. Vi tar alla tillfällen i akt att berömma våra patienter.

Både undervisning och sociala aktiviteter blandas då vi har årlig diabetesskola för barn från förskoleklass till årskurs 6. Detta är bara exempel på våra olika utbildningar.

De flesta av våra patienter har insulinpump. Pumpsättningen och undervisningen i samband med detta står teamet för.

Liksom BVC-verksamheten har beskrivit vad ett barn ska klara av i en viss ålder så har vi definierat ”nyckelåldrar” för vad ett barn /ungdom med diabetes bör klara av i en viss ålder. Familjen får stöd av teamet för att uppnå målen, men vid behov kan även kontakt tas med annan instans som t ex BUP, socialtjänst, hemsjukvård och skola.

Vid behov kan ett vanligt mottagningsbesök ersättas av föräldrasamtal. Alla familjer följs upp med samtal ca 9 mån efter diabetesdebut.

Eftersom vår målsättning är att ha ett HbA1c helst under 52 mmol/mol får de som för första gången har över 52 mmol/l ett återbesök till diabetessjuksköterskan efter 6 veckor. Då har som regel HbA1c sjunkit.

Vi har duktiga patienter/familjer. Det är patienten och familjen som gör jobbet.

Barndiabetesteamet i Växjö genom
Annsofi Bjereus Barndiabetesläkare
Annelie Ekblad Barndiabetessjuksköterska

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp