SAVOR var den första av en serie randomiserade studier som testar de nya inkretinaktiva läkemedel som kommit under senare år, för evaluering av kardiovaskulär prevention. Effekten i SAVOR verkar vara neutral men inga data har ännu presenterats. – de kommer i höst på EASD
Sannolikt är det dock så att det blir allt svårare att kunna påvisa preventiva effekter när bakgrundsbehandlingen hos typ 2 diabetiker numera är mycket omfattande i det som kan kallas ”post-UKPDS” eran sedan 1998. Enligt NDR så har t.ex. 80% av alla typ 2 diabetiker hypertonibehandling och kanske 60-70% har lipidbehandling i vårt land.
I den tidigare sekundärpreventiva Pro-ACTIVE studien (Lancet 2005;366:1279-89) så kunde heller inga signifikanta effekter påvisas sekundärpreventivt hos typ 2 diabetiker med en komposit kardiovaskulär end-point jämfört med placebo. Även i SAVOR fanns många patienter med tidigare kardiovaskulär sjukdom.
Slutsats: studiedesign spelar lika stor roll som läkemedels egna effekter i påverkan av resultat. Andra studier med inkretin-läkemedel har ibland en annan design, t.ex. jämförelse mot annan aktiv substans och inte mot placebo.
Med tiden blir även dyra läkemedel billiga, när generika kommer och kan då användas bredare om de är av värde. Tänk t.ex. på hur dyra Zocord blev billiga simvastatin. Läkemedel bör bedömas för sina kliniska effekter i första hand, vilket t.ex. är Läkemedelsverkets uppgift medan TLV får ta hand om prissättningen.
Peter M Nilsson, prof
Malmö
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt