DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Svensk Förening för Diabetologi är också i Almedalen i Visby. Rapport Mona Landin-Olsson. Många olika möten. Diabetesföreträdare väl representerade i dessa.

Rapport från Almedalen

Almedalen under vecka 27 är som en sjudande gryta av minglande poitiker, företrädare från näringsliv och olika intresseföreningar.

Detta forum är sannolikt viktigt för att ge politikerna input från “vanligt” folk och en möjlighet för lobbyverksamhet. Svensk förening för diabetologi (SFD), Diabetesförbundet (SDF), Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård (SFSD) har varit flitigt representerade på årets Almedalsvecka. Här kommer korta referat från våra aktiviteter.

Den svenska synden – hur hindrar vi att livets goda blir sjukvårdens onda?
I detta symposium arrangerat av Dagens Medicin i samarbete med Astra Zeneca så medverkade Soffia Gudbjörnsdottir och redogjorde för data hämtade från Nationella Diabetes Registret avseende utvecklingen av typ 2 diabetes och dess association till hjärtkärlsjukdom och fetma. Medverkade här gjorde även Stephan Rössner och Lars Rydén.

Samtliga aktiviteter arrangerade av Dagens Medicin är webfilmade och tillgängliga på www.dagensmedicin.se/almedalen/

 

Varför får medborgaren inget veta?

Om patientmakt och skillnader mellan vårdcentraler. Detta seminarium var arrangerat av Sanofi och handlade om om och hur man kommunicerar olika vårdenheters behandlingsresultat avseende diabetesvården ut till allmänheten. Resultaten som diskuterades var hämtade från NDR men tyvärr var ingen representant från NDR eller SDF inbjudna till seminariet. Det var dock representation från SDF och SFSD. Politikernas avsikt är att medborgarna ska i ökad utsträckning få göra val och därmed kommer enheter med dåliga resultat att få färre listade patienter. En reflektion här är dock att de flesta patienter litar på att den egna vårdcentralen ger bra vård och endast en minoritet av patienterna söker sig till andra alternativ.

Diabetesvårdens lotteri – varför inte vinst varje gång
Under onsdagen medverkade jag vid ett seminarium arrangerat av Dagens Medicin ”Diabetesvårdens lotteri – varför inte vinst varje gång?” i samarbete med Svensk förening för diabetolog, Diabetesförbundet, Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård och MSD. Mikael Nestius, chefredaktör på Dagens Medicin fungerade som moderator.

Seminariet inleddes med att moderatorn intervjuade en patient som alltför sent fick sin diabetesdiagnos. Därefter höll jag ett kort anförande om vikten av bra metabol kontroll och vilka komplikationer som kan förväntas vid höga blodsocker.

Budskapet var att vi långsiktigt har stora vinster att göra på tidiga kraftfulla insatser. För att nå målen är det viktigt att identifera patienter med ökad risk, individualisera besöksintervall, hålla avtalade återbesökstider och erbjuda bästa tänkbara vård.

Patineters ska inte behöva att själv leta sig fram till en vårdenhet som har bra resultat utan kunna lita på att sjukvården ger den vård som är medicinskt indicerad.
Soffia presenterade data från NDR och hur registret kan nyttjas för att göra efterfråga uppföljningar och kvalitetskontroller i mycket högre utsträckning än vad som sker idag.

Efter dessa inledande programpunkter vidtog paneldiskussion med Lena Hallengren (S), riksdagsledamot, vice ordförande i socialutskottet, Martin Andreasson (M), regionråd, Västra Götalandsregionen, Fredrik Löndahl, Svenska diabetesförbundet, Janeth Leksell, Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård. Claes-Göran Östenson, ordförande i nationella programrådet för diabetes, SKL och Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar län, regeringens tidigare utredare. 
Samtliga aktiviteter är webbfilmade och finns tillgängliga på Dagens Medicins sajt dagensmedicin.se.

Hur väl kan en patient med kronisk sjukdom hävda sin rätt i dagens hälso- och sjukvård?
På tisdag kväll var SFD, SFSD och SDF inbjudna av NovoNordisk till en mingelmiddag med 10-tal politiker och diskussion ledd  av Johan Assarsson, ordförande i patientmaktsutredningen. Diskussionen fokuserades på hur introduktionen av nya läkemedel bäst bör ske, när patienterna ska få tillgång till dyrare läkemedel, hur man håller kontroll på oväntade biverkningar och i övrigt utvärderar effekten.  De nationella riktlinjerna diskuterades liksom den teknik som generellt användes för att ta fram evidensbaserade data.

Rundabordsdiskussion om ungdomar med typ 1 diabetes
Denna diskussion arragerades av Lilly och var endast öppen för inbjudna deltagare.  Den dåliga blodsockerreglering vi ser i NDR hos unga vuxna som övertas från barn- till vuxenklinik diskuterades. De specifika problem som togs upp var frånvaro av psykologiskt stöd, långa besöksintervall och dålig tillgänglighet. Förslag kom på att inrätta speciella ungdomsmottagningar.  I diskussionen deltog politikerna Barbro Westerholm (Fp) riksdagen, Ingrid Lennervald (KD) SK Loch Daniel Hedén (S) Region Skåne, representanter för SFD; SDF och Ung diabetes samt SFSD.

Mona Landin-Olsson, ordf SFD

Rapportör för DiabetologNytt

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp