Arkiv alla nyheter

Propp i lungan ökar under första året efter diagnos av T1DM. Svensk studie. Bengt Zöller

 

Autoimmuna störningar ökar risken för blodpropp i lungan.
Det är mer än sex gånger så vanligt under det första året efter diagnosen typ 1-diabetes som i den övriga befolkningen.
En tänkbar möjlighet för att minska risken är att i ett tidigt skede av sjukdomen ge blodförtunnande läkemedel.

Nära 23.000 personer fick diagnosen typ 1-diabetes vid svenska sjukhus mellan 1964 och 2008. Patienterna är en del av en större studie utförd inom region Skåne i samarbete med Stanforduniversitetet i USA.

Totalt ingick över en halv miljon personer som under de 44 åren vårdats på sjukhus för 33 olika autoimmuna sjukdomar.

Frågan som studien sökte svar på var hur pass mycket vanligare det är med lungemboli, eller blodpropp i lungan, när man har en autoimmun sjukdom. Det är den svåraste formen av blodpropp i venerna och har hög dödlighet.

Slutsatsen blev att den genomsnittliga risken att få lungemboli under det första året efter diagnos var mer än sex gånger så hög jämfört med personer utan autoimmun sjukdom.

Siffran råkar vara identisk med överrisken vid typ 1-diabetes.
– Då hade vi ändå uteslutit patienter som tidigare hade haft blodpropp i lungan, säger docent Bengt Zöller, som lett studien.
Den gäller alltså bara de individer som fick blodpropp efter att ha fått sin autoimmuna sjukdom.

Inflammation och blodpropp
Orsaken till den ökade benägenheten till lungemboli hos personer med autoimmun sjukdom är den inflammation som uppstår när kroppens immunförsvar går till attack mot de egna cellerna. Det finns ett klart samband mellan inflammation, koagulation och blodpropp, något som ytterligare styrkts i studien.
Risken minskade dock med tiden och när det gäller typ 1-diabetes var det bara under det första året som man över huvud taget kunde finna ett samband.

Forskarna misstänker att det är behandlngen som sätts in vid diagnsoen som gör att inflammationen dämpas med åren.

I dag får patienter blodförtunnande preparat efter kirurgiska ingrepp för att minska risken för blodpropp. Liknande förebyggande åtgärder skulle kunna införas i samband med sjukhusvistelser på grund av autoimmun sjukdom. Enligt Bengt Zöller finns studier som visar att sådan prevention är kostnadseffektiv också för icke kirurgiska patienter.

Även typ 2
Men även patienter med typ 2-diabetes kan vara i riskzonen, fast av andra skäl. En amerikansk studie som gällde båda diabetestyperna fann en ökad risk för patienter under 50 år, men det var ingen skillnad mellan typ 1 och 2.
– Patienter med typ 2 är överviktiga, vilket i sig är en risk för blodproppssjukdom i venerna, säger Bengt Zöller.

Både det metabola syndromet och diabetes stör dessutom blodets naturliga förmåga att inte levra sig i onödan, en störning som i sin tur ökar risken för lungemboli.

Nästa fråga som kräver svar är vilken typ av patienter med autoimmuna sjukdomar som löper störst risk att drabbas av blodpropp. Visste man det vore det möjligt att sätta in förebyggande åtgärder hos dem.

Text: Ann-Sofi Lindberg Tidskriften Diabetes Nr 1/2012

Publiceras med tillstånd av förf och tidskriften Diabetes

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp