Arkiv alla nyheter

Påverkar hund hemma risken för typ 1 diabetes? Finsk studie

               

 
alt

Enligt en finsk studie kan daglig kontakt med hund under första levnadsåret minska risken för typ 1 diabetes. I undersökningen deltog fler än 3 000 barn. Alla hade riskgener för sjukdomen men i jämförelse hade lill-mattarna och lill-hussarna en halverad risk för att insjukna i typ 1 diabetes jämfört med barn som inte hade hund hemma.

– Vi har i tidigare studier visat att hundkontakt förebygger besvär som i luftvägsinfektioner. Nu kan vi visa att hemmahundar ger en säkerställt lägre risk att insjukna i typ 1 diabetes, säger professor Suvi Virtanen från finska Nationella institutet för hälsa och välfärd och en av forskarna bakom studien.

Riskgener för typ 1 diabetes

Alla de barn, 3 143, som ingick i studien hade riskgener för typ 1 diabetes. Antikroppar i deras blod, som signalerar att processen mot sjukdomen har startat, analyserdes regelbundet sedan barnens födelse. Barnen var födda mellan åren 1996 och 2004.
Forskarna registrerade om det i barnens hem fanns hund eller katt eller om de bodde på en gård där det fanns häst, ko eller kyckling.

Människans bästa vän

Forskarna kunde inte hitta något samband när de gällde hund som inte bor i boningshus eller för de andra djuren. Däremot när det gäller hund som lever inomhus tillsammans med familjen var det skyddande samband säkerställt. Risken att utveckla antikroppar var reducerad med 47 procent och risken för att insjukna i typ 1 diabetes minskad med 40 procent.
– Eftersom det är första gången någon forskargrupp har visat de här skillnaderna mellan barn som växer upp med eller utan hund i hemmet så krävs det mer forskning för att bekräfta våra resultat, säger Suvi Virtanen.

alt
En för ren start på livet öker risken för diabetes typ 1?

Hygienhypotesen

Kopplingen mellan husdjur och minskad risk för allergier är undersökt och bekräftad i flera olika undersökningar. Ett sätt att förklara sambandet är den så kallade hygienhypotesen. Den säger att om vårt immunförsvar ska utvecklas normalt måste det stimuleras med olika mikroorganismer och olika allergiframkallande ämnen. Om inte mognar det inte på ett normalt sätt.
Hygienhypotesen diskuteras även i samband med autoimmuna sjukdomar som typ 1 diabetes.

För rena och infektionsfria omgivningar

I dagens moderna samhälle utsätts inte barn för lika många virus, bakterier, svampar, parasiter, inälvsmaskar och insektbett. Hypotesen säger att det är de fienderna som skärper och rustar immunförsvaret. Idag lever för rent. Det omogna och sysslolösa immunförsvaret vänder sig mot kroppens egna celler. I fallet med typ 1 diabetes mot de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.
– Det är första gången någon har visat ett sådant samband mellan hemmahund och risken för typ 1 diabetes. Därför krävs mer forskning så att våra resultat kan bekräftats i andra studier, säger Suvi Virtanen.

Text: Tord Ajanki www.diabetesportalen.se

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp