Arkiv alla nyheter

Ny bok med vardagsrecept och enkel kaloriberäkning för att behålla vikten eller gå ner i vikt. Gunilla Willsteen,

Räkna enkelt ut ditt kaloriintag per dag genom att multiplicera din vikt med 30

 

Med enkla vardagsrecept och möjlighet för var och en att räkna ut sitt energibehov, hoppas diabetesdietist Gunilla Willsteen att kok- och inspirationsboken ”Diabetesköket – recept för smaklökar och blodsockervärden” ska bli en hjälp för en sundare mathållning.

 

– Skafferier är som garderober: fullproppade med en massa saker som vi av olika anledningar inte vill eller kan använda längre. Ibland behövs det rensas upp i röran. Sedan vet vi också genom studier att en person är medveten om 60 % av vad han eller hon stoppar i sig, resten är sådant som ”slinker ner”, konstaterar Gunilla Willsteen, dietisternas representant i NDT, till vardags dietist vid endokrinologiska kliniken vid SUS i Malmö.

 

Det kan vara krångligt att räkna kalorier. Gunilla Willsteen föreslår istället att man räknar ut sitt energibehov. Det går till så här:

Exempel för en person som idag väger 100 kg:

100 kg x 30 = 3 000 kcal/dag. Vill personen väga 60 kg blir det: 60 kg x 30 = 1 800 kcal.

 

– Det kan skilja sig beroende på kön, ålder och hur mycket man tränar men detta ger en bra fingervisning. Recepten i boken anger energivärdet, håller man sig till det antal kcal som gäller för den vikt man vill nå eller hålla kvar så går det. Men många är ovana vid att beräkna matintaget så jag rekommenderar alltid att föra matdagbok några veckor. Det brukar ge en bra bild av vad som fungerar och vad som kan bli bättre, säger Gunilla Willsteen.

 

Alla recept är näringsberäknade. Förutom kalorier anges även antal gram kolhydrater, kostfiber, protein och fett.

Boken kommer ut om några veckor på Belfrage Förlag, Lund.

 

Press releasxe

Med lättlagad, husmansinspirerad mat och möjlighet för var och en

att räkna ut sitt energibehov, hoppas diabetesdietist Gunilla

Willsteen att kok- och inspirationsboken ska bli en hjälp för en

sundare mathållning. Rätterna är gjorda på rena råvaror som ger

bra kalorier och bidrar till stabilare blodsocker, förbättrade

blodfetter och sänkt blodtryck.

– Rena rama medicinen, helt enkelt, konstaterar Gunilla Willsteen,

dietisternas representant i Nationella Diabetesteamet, som till

vardags arbetar vid Endokrinologiska kliniken i Malmö, SUS.

För att beräkna sitt energibehov föreslår Gunilla att man

multiplicerar vikten med 30.

 

Exempel för en person som i dag väger 100 kg:

100 kg x 30 = 3 000 kcal/dag. Vill personen väga 60 kg blir det:

60 kg x 30 = 1 800 kcal/dag.

– Det kan skilja sig beroende på kön, ålder och hur mycket man

tränar men detta ger en bra fingervisning.

Alla recept är näringsberäknade. Förutom kalorier och kolhydrater

anges även gram kostfiber, protein och fett per portion.

 

Titel: Diabetesköket – recept

för smaklökar och

blodsockervärden

Författare: Gunilla Willsteen,

leg. dietist

Förlag: Belfrage Förlag

Ansvarig utgivare: Annica

Carnbring Belfrage

Hemsida: belfrageforlag.se

E-post: info@belfrageforlag.se

Telefon: 070 226 27 20

Inköpsställe: adlibris.se,

bokus.se

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp