I två och ett halvt år har Eva-Lena Berglin i Ilsbo tvingats ta tjänstledigt 20 procent utan lön för att orka med sitt arbete.
Det hade hon kanske inte behövt. Kammarrätten slår nu fast att hon 2009 hade rätt till 25 procents sjukpenning.
– Ibland lönar det sig att kämpa litet grann, det känns jättekul. Det visar att man kan få rätt mot Försäkringskassan, säger hon.
Den första domen till Eva-Lenas fördel fälldes i Förvaltningsrätten, då hon överklagat Försäkringskassans beslut att neka henne 25 procents sjukskrivning i januari 2009.
Kassan överklagade till Kammarrätten, som i oktober 2011 slog fast den tidigare domen.
Eftersom Eva-Lenas arbetsgivare, Nordanstigs kommun, hjälpte henne ekonomiskt med vad som motsvarade 25 procents sjukpenning fram till juli 2009, måste Försäkringskassan nu betala denna summa till kommunen.
Eva-Lenas partiella tjänstledighet fortsatte efter juli 2009, fast då på 20 procent av heltid och utan ersättning. Hon orkade helt enkelt inte arbeta full tid.
– Det finns inget yrke som jag kan ta på heltid, enligt min läkare. Jag klarar inte av det, så är det bara, klargör hon.
Ohållbart i domstol
Diabetes har följt Eva-Lenas fall sedan nr 5/09. Efter att ha levt med diabetes i 44 år, hörselproblem, infektioner och en kraftig stressreaktion för tre år sedan bedömde hennes läkare att hon inte förmådde arbeta mer än 75 procent.
Försäkringskassan ansåg att hon enligt de nya sjukskrivningsreglerna skulle stå till hela arbetsmarknadens förfogande fullt ut. Arbetet på förskolan var dock inte lämpligt och hon uppmanades att gå till Arbetsförmedlingen och söka något annat.
Trots att Socialstyrelsen i sitt beslutsstöd till Försäkringskassan vid diabetes anser att det är fullt möjligt att sjukskriva någon med långvarig sjukdom, åtminstone på deltid, hävdar kassan att riktlinjerna inte gäller i hennes enskilda ärende.
En uppfattning som alltså visat sig ohållbar i domstol.
Kämpa måste man
– I dag arbetar jag 80 procent, 50 procent som energi- och klimatrådgivare åt kommunen och 30 procent i förskolan, säger Eva-Lena.
– Jag är jätteglad åt att ha fått det här nya jobbet, som jag haft sedan i somras.
Med Kammarrättens dom i ryggen planerar Eva-Lena att söka sjukersättning för 25 procent av arbetstiden. Detta ska sedan omprövas vart tredje år.
– Jag hoppas på att få mer arbetstid i kommunalhuset och i så fall avslutar jag mitt arbete inom förskolan.
Går detta i lås är Eva-Lena nöjd. Hon trivs mycket bra med sina nya uppgifter och är ett levande exempel på att man med envishet och rätt stöd kan få en dräglig tillvaro trots långvarig sjukdom och nedsatt arbetsförmåga.
Men kämpa måste man, det har Eva-Lena lärt sig, och ta hjälp av advokat. Annars hade hon knappast fått rätt mot Försäkringskassan.
Domen är prejudicerande och det innebär att den har betydelse för liknande fall i framtiden.
Text: Ann-Sofi Lindberg
Tidskriften Diabetes nr 1/2012
Publiceras med tillstånd av förf och tidskriften
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt