Elin Cederbrant

Elin Cederbrant

 • T1D-säker skola
 • Licens: Medieanvändning
 • Upphovsrätt: Together Against Diabetes1
 • Filformat: .jpg
 • Storlek: 1920 x 1080, 504 KB 
 • Hjälp av resurs
 • Licens: Medieanvändning
 • Upphovsrätt: Together Against Diabetes1
 • Filformat: .jpg
 • Storlek: 4480 x 6720, 9,18 MB
 • I skolan
 • Licens: Medieanvändning
 • Upphovsrätt: Together Against Diabetes1
 • Filformat: .jpg
 • Storlek: 6720 x 4480, 9,76 MB

Relaterat innehåll

 

Missade symptom leder till akutvård

Visst kan du symptomen på typ 1-diabetes? Den vanligaste livshotande och obotliga sjukdom som drabbar barn i Sverige. Idag på Världsdiabetesdagen är ett perfekt tillfälle att lära sig symptomen - 4 T. Över 60 000 personer lever idag med typ 1-diabetes och runt sex nya personer insjuknar varje dag. Trots det upplever 4 av 5 drabbade ungdomar att kunskapen utanför familjen är låg.

3 barn insjuknar i typ 1 diabetes varje dag - känner du igen symtomen?

3 barn insjuknar i typ 1 diabetes varje dag - känner du igen symtomen?

Typ 1 diabetes kan drabba personer i alla åldrar, vem som helst när som helst. Idag är det allt fler som insjuknar i typ 1 diabetes och fortfarande kommer alltför många in till sjukvården sent och är riktigt sjuka då symtomen inte har känts igen. Lär dig Fyra T som står för de vanligaste tecknen på obehandlad typ 1 diabetes - Törstig, Toanödig, Trött och Tunn.

Vad är typ 1 diabetes?

Vad är typ 1 diabetes?

Typ 1 diabetes är den absolut vanligaste livshotande sjukdom som drabbar barn. Varje år insjuknar drygt 950 barn och minst lika många vuxna i Sverige. Vid typ 1 diabetes angrips de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln så att de inte längre kan producera det livsviktiga hormonet insulin. Det innebär att personer med T1D själva måste tillföra insulin vid varje måltid, varje dag.

T.A.D.1 är en ideell organisation som driver projekt som ger stöd, stärker och underlättar livet för personer med typ 1 diabetes.

Together Against Diabetes1, T.A.D.1, är en ideell organisation som grundades 2016 av då 17-åriga Elin Cederbrant. Elin, som själv levt med typ 1 diabetes sedan 2010, var väldigt trött på alla fördomar, på den enorma okunskapen i samhället om typ 1 diabetes och på det bristande stödet till både drabbade och till forskning. Elin bestämde sig för att försöka ändra på detta och sedan starten har T.A.D.1 genomfört flera projekt inom både insamling och informationsspridning men fokuserar idag på projekt som ger stöd, stärker och underlättar livet för personer med typ 1 diabetes och dess anhöriga.
T.A.D.1 är idag Nordens största plattform för alla som lever med och runt typ 1 diabetes och tillsammans med kollegan Emma Bygdén har Elin drivit och/eller driver nedan projekt:

Informationskampanjen TYP-1
Finansierade, producerade och marknadsförde den rikstäckande informationskampanjen TYP-1 till förmån för Barndiabetesfonden. Kampanjen, som byggde på filmen ”Att leva med typ 1 diabetes”, lanserades i september 2017 och fick ett väldigt stort genomslag. Hösten 2018 återlanserade vi kampanjen Typ-1 2.0 och även den fick stort genomslag. Filmen ”Att leva med typ 1 diabetes” har över 600 000 visningar på Youtube hittills! Resultatet från dessa kampanjer var ökad kunskap och förståelse för typ 1 diabetes i samhället samt bidrog till att Barndiabetesfonden gick från 10 MSEK 2016 till 27 MSEK 2018 i insamlade medel och från 6 MSEK till 19 MSEK i anslag till forskning.

Fadderprojekt
2019 startade T.A.D.1 upp och finansierade Sveriges första fadderprojekt för drabbade och anhöriga med typ 1 diabetes. Projektet fick snabbt över 250 faddrar och fadderfamiljer som levt länge med och runt typ 1 diabetes som ger stöd till nyligen insjuknade barn och dess familjer. T.A.D.1 har nu lämnat över detta projekt till Barndiabetesfonden som kommer fortsätta driva och utveckla det.

T1D-ryggsäck
Projekt specialdesignad T1D-ryggsäck lanserades i april 2019 och innebär att alla barn i Sverige som insjuknar i T1D (drygt 950 barn/år) får denna ryggsäck gratis under tiden de ligger på sjukhus. Detta projekt drivs i nära samarbete med landets alla barnkliniker. Ryggsäcken fungerar som en checklista, när alla specialfack är fyllda så vet du att du har med dig all utrustning som behövs för att klara dagen. När barnen får ryggsäcken så har vi också laddat den med information om typ 1 diabetes, om hur det är att leva med sjukdomen och viktigast, massor av pepp och uppmuntran. Mottagandet har varit helt fantastiskt och vi får så mycket positiv feedback, från drabbade, deras föräldrar och sjukhuspersonal. Hittills har vi delat ut över 3 000 T1D-ryggsäckar och den gör verklig skillnad för väldigt många!

T1D-appen
På Världsdiabetesdagen i nov 2020 lanserades T1D-appen, en helt unik produkt som T.A.D.1 finansierat, utvecklat och driver. Mottagandet var enastående och appen var den tredje mest nedladdade i Appstore under lanseringsveckan. T1D-appen utsågs även till finalist i Medtech for Health Award 2021 och har idag över 120 000 nedladdningar. Appen består av en informationsdel och en funktionalitetsdel. Informationen är professionellt kvalitetssäkrad och anpassas efter vilken relation du har till T1D som är något du uppger när du öppnar appen. Utöver information innehåller denna del presentationer, bilder, dokument som kan laddas ner samt en sektion där du får info om det mesta du behöver veta när det kommer till medicinteknik. Funktionsdelen består av en avancerad kolhydratsräknare, digitala checklistor och quiz som säkerställer att du förstått den information du tagit del av.

T1D-Säker Skola
Endast 3 av 10 barn med typ 1 diabetes känner sig trygga i skolan. Genom arvsfondsprojektet T1D-Säker Skola har den ideella föreningen Together Against Diabetes1 (T.A.D.1) tagit fram en utbildning i typ 1 diabetes för personal inom förskola, grundskola, fritidsverksamhet och gymnasium. Utbildningen är kostnadsfri, digital och interaktiv - deltagarna får lära sig genom text, bild, film och kunskapstest. Över 4 000 lärare anmälda och registrerade redan innan utbildningen lanserats! Behovet av en enkelt tillgänglig utbildning är enormt och efterfrågan från både skolpersonal, elever som lever med typ 1 diabetes och deras föräldrar är väldigt stor. Projektet lanseras i augusti 2023 och målsättningen är att inom tre år har utbildat Sveriges alla lärare.

Utöver ovan projekt har Elin gjort över 170 kostnadsfria föreläsningar om typ 1 diabetes och hur det är att leva med denna sjukdom på skolor och sjukhus runt om i landet.

Together Against Diabetes 1 (T.A.D.1)
Ringtrastvägen 12
35242 Växjö