Underbehandling av nya diabetesläkemedel vid hjärtkärlsjukdom
Viveca Ritzinger, kardiologi och disputerad, vid Ljungby lasarett, har följt upp användningen av SGLT2-hämmare, som Jardiance (empagliflozin), och GLP1-analoger, som Ozempic (semaglutid) hos kranskärls- och diabetespatienter.
Patienter med kranskärlssjukdom och samtidig diabetes får mer sällan nyare hjärtskyddande glukossänkande läkemedel om de har högre kardiovaskulär riskprofil än en lägre sådan risk.
Forskarna konstaterar att andelen kranskärlspatienter som samtidigt har typ 2 diabetes och står på någon av de två läkemedelstyperna har ökat från runt
• 6 procent 2017 till 47 procent år 2021.
De patienter som har förskrivits SGLT2-hämmare och GLP1-analoger är i snitt är två år yngre och lite oftare fria från tidigare behov av sjukvård för hjärtsvikt, stroke och hjärtinfarkt än de patienter som inte fått läkemedlen. Dessa nya hjärtskyddande läkemedel förskrivs mer ofta till dem med mer okomplicerad hjärtsjukdom.
Resultaten baseras på uppföljning av nästan 38 700 patienter. Samtliga hade diabetes, mestadels typ 2-diabetes, och alla hade genomgått kranskärlsröntgen under åren 2010 till 2021 och därmed följts i registret Scaar, Svenska koronar- och angioplastikregistret.
Läs EASD abstract: