Avsnitt 6 - Insulinbehandling ur en diabetessjuksköterskas perspektiv

Avsnitt 5 - Ketoner, ketonmätning och ketoacidos 

Avsnitt 4 - Covid-19 och diabetes

Avsnitt 3 – Insulin 100 år

Avsnitt 2 – Graviditet och diabetes

"Avsnitt 1 – EASD 2021

Välkommen till vårt allra första avsnitt där vi bjudit in Björn Eliasson, professor och överläkare vid diabetescentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, för att samtala runt årets EASD, vilka var höjdpunkterna, vad saknades och hur kommer framtidens kongresser se ut.

 

En podd av Sanofi som handlar om diabetes för sjukvårdspersonal. Vi samtalar med kunniga personer inom ämnet och belyser nyheter, studier och forskning om diabetes i Sverige och internationellt. Varje poddavnitt är 15-20 min långt. 

 

I vårt sjätte avsnitt har vi bjudit in Ingela Bredenberg som är specialistsjuksköterska vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Vi kommer bland annat prata om hur man kan jobba i ett team med patienten, hur man gör för att byta insulin och vilka utmaningar som finns vid insulinbehandling.

Välkommet till vårt femte avsnitt där vi bjudit in Katarina Fagher, överläkare vid Lunds universitetssjukhus. Vi kommer bland annat prata om varför ketoner uppstår i en patient med diabetes, när man ska mäta ketoner och hur man undviker samt hanterar en patient med ketoacidos.

I detta avsnitt har vi bjudit in Magnus Gisslén som är professor vid avdelningen för infektionssjukdomar på Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vi samtalar med Magnus om hur covid-19 har påverkat diabetesbehandlingen i Sverige och vad han tror vi har kunnat dra för lärdomar. 

Välkommen till ett avsnitt där vi bjudit in Magnus Löndahl, överläkare och docent på Skånes universitetssjukhuset i Lund, där vi samtalar om hur upptäckten av insulinet gick till, vad som har hänt sedan dess och vad upptäckten har inneburit.

I detta avsnitt har vi bjudit in Ulrika Sandgren, diabetessjuksköterska på antenatalavdelningen på Östra sjukhuset i Gbg. Vi samtalar med Ulrika om hur hon jobbar med gravida personer med diabetes, vilka utmaningar som finns och vad som är viktigast att tänka på."

 

Tag del av intressanta TED talk liknande poddcasts diabetes

https://www.sanofipro.se/sv/podcast-ett-samtal-om-diabetes

 

Publiceras med tillstånd av företaget

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt