Ett viktigt år för influensavaccination

Pressmeddelande   •   Okt 23, 2020 08:00 CEST

Snart startar influensavaccinationerna i länet för de som riskerar bli svårt sjuka av influensa. För dem är vaccinationen nu kostnadsfri liksom personer över 65 år.

Under pågående pandemi är det särskilt viktigt att de som riskerar bli svårt sjuka vaccinerar sig mot influensa. De kan vaccineras kostnadsfritt från den 3 november.

Alla kan få influensa, men vissa personer har större risk att bli allvarligt sjuka om de får influensa eller en följdsjukdom av influensan. De rekommenderas därför att vaccinera sig varje år. 

– Att vaccinera sig mot influensa är det bästa man kan göra för att undvika sjukdom och de som riskerar bli svårt sjuka har mest att vinna på skyddet från vaccinationen. I år, när också covid-19 sprids, är det extra viktigt, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Vaccin för dig som har ökad risk att bli allvarligt sjuk

Du rekommenderas att vaccinera dig mot influensa, om du:

 • Är 65 år eller äldre
 • Är gravid efter graviditetsvecka 16, eller tidigare om du också rekommenderas vaccination av annan anledning
 • Är vuxen eller barn över sex månader och något av det här stämmer:
  -Du har en hjärtsjukdom
  -Du har en lungsjukdom
  -Du har diabetes
  -Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
  -Du har kronisk leversvikt eller njursvikt
  -Du är kraftigt överviktig
  -Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  -Du har flerfunktionshinder
  -Du har andra andningsproblem, som svårt att hosta eller att få upp slem.

Det är bra om familjemedlemmar till dessa vaccinerar sig och de kommer också att prioriteras från den 3 november.

Från och med den 1 december kan övriga vaccinera sig.

Vaccinationen är kostnadsfri för dig som riskerar bli allvarligt sjuk om du får influensa. Övriga betalar 250 kronor, det gäller också dig som vaccineras för att skydda någon du bor med.

Så går vaccinationen till

Vaccinationerna behöver i år ske utan trängsel och risk för smittspridning. Länets hälsocentraler och sjukstugor har därför skapat lösningar som fungerar i respektive verksamhet. Det gör också att vaccinationsförfarandet kan se olika ut på olika ställen. Många erbjuder sina listade patienter att boka tid för vaccination genom att logga in på 1177.se, andra har fler drop in-tider. På 1177.se/hitta-vard finns information om hur vaccinationen går till på din hälsocentral. 

Det går inte att ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid eller få information om vaccinationstider hälsocentralerna. 

När du ska vaccinera dig är det bra om du klär dig i kortärmat, eftersom vaccinet ges i en muskel i överarmen. Du ska också ha med dig legitimation och uppgifter om tidigare vaccinationer. 

Du kan också vaccinera dig i samband med annat besök hos vården eller innan du skrivs ut från sjukhus. 

Undvik smittspridning

Influensavirus sprids på liknande sätt som coronavirus. Om du får influensa är det vanligt att du plötsligt får hög feber, huvudvärk, muskelvärk, ont i halsen och hosta. Det är viktigt att du stannar hemma, eftersom symtomen också kan bero på covid-19. Därför bör du också testa dig när du haft  symtom i mer än ett dygn. Provet visar om du har covid-19 eller inte, men för diagnostik av influensa krävs en egen analys. 

För att undvika att smittas och smitta andra gäller fortsatt även samma övriga råd: håll avstånd till varandra och tvätta händerna ofta. 

Press info

Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten

Carola Degerman
Verksamhetschef Primärvård nord, Närsjukvårdsområde Umeå
Region Västerbotten

Peter Bergman
Verksamhetschef Primärvård syd, Närsjukvårdsområde Skellefteå
Region Västerbotten
____

 

Nyhetsinfo

Se också 

1177.se/influensavaccin

https://www.dagensdiabetes.se/index.php/alla-senaste-nyheter/3406-influenza-vaccination-is-associated-with-17-reduced-cardiovascular-mortality-diab-care

www red DiabetologNytt