Nu tar vi ett gemensamt grepp för att stimulera innovation och förnyelse i kommuner och landsting, skriver Håkan Sörman VD från Sveriges Kommuner och Landsting och Charlotte Brogren, generaldirektör från Vinnova.
Det behövs nya lösningar inom den offentliga sektorn. Samtidigt som den arbetsföra andelen av befolkningen minskar består hälso- och sjukvårdens patienter i allt högre grad av äldre med kroniska sjukdomar. Dessutom förväntar sig medborgarna att kommuner och landsting ska leverera välfärdstjänster anpassade efter individuella behov. Utöver detta krävs omfattande investeringar i fastigheter och infrastruktur. Hur ska detta pussel gå ihop? Lösningen är inte bara en fråga om ekonomiska resurser. Vi behöver även tänka nytt. Vi kan nå långt genom att införa innovativa arbetssätt och på så vis använda personalens arbetstid mer effektivt. Lägg därtill ny teknik och en modern organisation.
För att främja utvecklingen tar Vinnova och SKL ett gemensamt grepp för att stimulera innovation och förnyelse i kommuner och landsting.
Utvecklingen av vården för diabetiker är ett gott exempel. Tidigare ordinerades en bestämd dos långtidsverkande insulin, vilket tvingade diabetiker att leva ett inrutat liv med strikt kost. För att kontrollera blodsockret fick diabetiker vända sig till sjukvården. I dag har alla insulinbehandlade diabetiker sin egen blodsockermätare, korttidsverkande måltidsinsulin som kompenserar för den mat de ätit. Utvecklingen har revolutionerat sjukvården och gett diabetikerna bättre livskvalitet.
För att flera lyckade exempel ska födas är det viktigt att kommuner och landsting snabbt kan tillgodogöra sig nyttan av ny forskning, teknik och arbetsmetoder. Det är också viktigt att forskning och näringsliv är lyhörda för de behov som kommuner och landsting har.
Vårt samarbete omfattar hälso- och sjukvården, skolans område, e-samhället och utvecklingen av klimatsmarta samhällen. Inom hälso- och sjukvården ska vi fokusera på:
Metoder för att nå ett snabbare nyttiggörande av eHälsotjänster.
Skapa nya verktyg för patientmedverkan.
Minska sjukvårdsrelaterade skador.
Stimulera ny samverkan mellan vårdgivare för att skapa vårdkontinuitet baserat på individens behov.
Redan i dag finns en rad konkreta verktyg på plats. I år planeras satsningar på:
Fler innovationsslussar både på lokal och regional nivå för att tillvarata idéer från personal och företag.
Etablering av test- och demonstrationsmiljöer inom kommuner och landsting.
Insatser för att stärka det lokala ledarskapet för innovation.
Etablera nya former för medskapande innovation.
Stärka förmågan hos kommuner och landsting att upphandla innovationer.
Vi ser också att svensk forskning behöver förändras så att den i högre grad utgår från och svarar mot de utmaningar som samhället står inför. Vi vet att det i dag finns kunskap i forskningsmiljöer som inte sprids till de verksamheter som behöver den.
SKL och Vinnova uppmanar därför forskare, forskningsfinansiärer, näringsliv, universitet och högskolor att gemensamt med oss ta ansvar för att identifiera och lösa det som hindrar och försenar användningen av innovation i samhället.
Med samlade krafter kan vi utveckla svensk välfärd och samhällsservice så att den står rustad inför framtiden. Den offentliga sektorn ska bli en drivkraft för både utveckling och användning av innovation!
Insändare Dagens Medicin
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt