Arkiv alla nyheter

Bengt E Karlberg. Minnesruna

Bengt E Karlberg 1933-05-10 – 2023-04-07

Bengt Karlberg, professor och överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping har avlidit 89 år gammal.

Bengt föddes i Valdemarsvik. Tidigt faderlös började han skolan i lilla Hannäs. En osedvanlig begåvning gav stipendium till Sigtuna humanistiska läroverk och därefter medicinska studier i Uppsala.

Bengt började som läkare 1962 på Medicinkliniken i Linköping. Chefen Ragnar Berlin var skicklig diagnostiker och Bengt blev en mästerlig elev. Dåtidens diagnoser vilade på sjukhistorien, den kliniska undersökningen och läkarens teoretiska kunskap och helst stöddes dessa av röntgen och blodanalyser – av betydligt enklare slag än idag.

Bengt inledde under tjänstgöringen på kliniken samtidigt sin forskarkarriär 1969 när Linköping fick läkarutbildning. 1973 fick han högsta betyg på Linköpings första ”egenproducerade” doktorsavhandling, som rörde regleringen av sköldkörtelns hormoner. Hade Bengt förunnats leva några veckor till hade han blivit jubeldoktor.

Bengts forskning fokuserade på högt blodtryck, dess orsaker och behandling. Hans framstående insatser inom forskning, nationellt och internationellt, rör renin-angiotensinsystemets roll för blodtrycksreglering. Den vetenskapliga produktionen omfattar 182 originalarbeten.

En viktig observation inom diabetesområdet var risken för dödlig laktatacidos vid behandling med fenformin vilket ledde till att preparatet blev indraget. Bengt var en pionjär när det gällde att framhålla betydelsen av att kontrollera och behandla blodtryck vid typ 1 och typ 2 diabetes. 

1986 tillträdde Bengt som professor i internmedicin. Han handledde flera doktorander till disputation varav idag en efterträtt honom som professor i Linköping och en annan i Örebro.

Bengt var en skicklig kliniker och visade sina patienter stor omtanke. Att gå rond med Bengt och ta del av praktisk bedside undervisning var stimulerande för underläkare och studenter. There is no substitute for clinical experience.Han hade en unik förmåga att minnas sina patienter.

Många har erinrat om det entusiasmerande stöd han gav studenter och kolleger. Bengt var ett föredöme som kliniker, även som professor vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.

Våra tankar går till hustru Britt samt dottern Charlotte och tvillingsönerna Magnus och Martin med familjer.

Gunnar Järnerot, Jan Fridén, Lennart Tegler, Erling Karlsson, Gösta Berlin, Hans Arnqvist. Kolleger och vänner vid den tidigare Medicinkliniken vid Universitetssjukhuset, Linköping

 

Bengt E Karlberg 1933–2023. 

Professor emeritus Bengt E Karlberg i Linköping har avlidit vid 89 års ålder efter en tids sjukdom. 

Hans närmast sörjande är hustrun Britt och barnen Charlotte, Magnus och Martin med familjer. 

Bengt växte upp i Valdemarsvik och blev faderlös vid 2 års ålder och hans moder blev då ensam med 2 små pojkar. Efter realexamen i Valdemarsvik gjorde hans utomordentliga studieförmåga att han kunde bli stipendiat på Sigtunas Humanistiska Läroverk där han tog studenten 1953.

Han läste därefter medicin vid Uppsala universitet och blev medicine licensiat 1963. Under studietiden mötte han legendaren professor Erik Ask-Upmark om vilken Bengt sedermera kom att återberätta ett flertal anekdoter. Efter vikariat som provinsialläkare i Åtvidaberg började Bengt som underläkare på Medicinkliniken vid lasarettet i Linköping hösten 1962.

Han förblev sjukhuset trogen när det sedermera blev Regionsjukhus och därefter också Universitetssjukhus. Han disputerade också här 1973, inom området sköldkörtelsjukdomar. Bengt blev specialist inom internmedicin och endokrinologi och var sektionsansvarig för Endokrinologi från 1977. Han utnämndes till professor i medicin 1986 och var då den förste på sjukhuset som klarat den långa vägen från underläkare till professor. 

Bengt var vår handledare såväl kliniskt som inom forskningen. Vi sju som författat denna runa var alla Bengts doktorander. Men också i sin läkargärning var Bengt vårt goda föredöme. Han var empatisk mot alla, och påläst som få. Han hade ett påtagligt gott minne avseende alla de patienter han mötte. Man kunde ställa frågor om fortsatt handläggning och behandling långt efter att Bengt varit inblandad, genom att nämna namn, eller till och med patientens personnummer. Bengt behövde knappast alls hjälp av medicin-journalen, han mindes alla detaljer omgående.

Bengt var mästerlig inom diagnostik och mycket värdefull som lärare för alla läkarstudenter han undervisade genom åren. Inom forskningen var Bengts huvudintresse blodtrycksregleringen och behandling av högt blodtryck. Flera av våra avhandlingsarbeten var inom detta område. Inom Sverige var Bengt en av de första som kom att använda, och beforska, betablockerare och ACE-hämmare, läkemedel som idag är av största vikt inom hjärt-kärlområdet. 

Som handledare tog Bengt ett stort ansvar för sina doktorander. Vid långa experiment kunde han komma med en uppmuntrande picknickkorg. Han myntade begreppet ”prul”, som var en förkortning av ”professorunderläkare” när han ibland gav hemlov från sent avdelningsarbete för yngre ansträngda läkare, och alltså tog över deras kvällsuppgifter på kliniken. Under arbetsveckan var det inte lätt att få tid att skriva vetenskapliga artiklar då Bengt ofta var upptagen med patienter. Under kvällstid däremot, hos Karlbergs, författades gemensamt många artiklar. Kvällsfikat förgylldes dessutom ofta med Britts goda kakor.

Bengt utökade också våra medicinska kunskaper med föreläsningar och tips om rödvinets olika nyttogörande effekter. Både han och Britt var med i Munskänkarna. Familjen Karlberg var mycket gästfria både i Linköping och på Lilla Ringsegård i Halland, som är Britts fädernegård. 

Bengt hade ett stort intresse för fotboll och som genuin östgöte var IFK Norrköping favoritlaget. På 1990-talet arrangerades årliga möten mellan medicinklinikerna i Linköping och Norrköping, det s.k. Hjärtslaget, vilket innefattade medicinska frågesporter samt olika tävlingar. Vid ett tillfälle var fotbollslegendaren Gunnar Nordahl anlitad som föreläsare och instruktör i straffsparksläggning och Bengt visade sig då också besitta en påtaglig träffsäkerhet på sådana mål. 

Upplärda av Bengt är vi många som fortsatt vår läkargärning efter pensionen. Fredrik och Johan har nu professurerna i internmedicin/endokrinologi vid de Medicinska fakulteterna i Linköping respektive Örebro. 

Vi bär med oss starka och trevliga minnen av Bengt, vi är både glada och tacksamma för att ha haft honom som vår handledare. Våra tankar går till familjen Karlberg. 

Ove Nilsson, Johan Jendle, Jörgen Kuylenstierna, Anna-Maria Ottosson, Kerstin Tolagen, Peter Öhman och Fredrik Nyström.

 

Puvliceras med tillstånd av författarna

 

Nyhetsinfo

Bengt E Karlberg är hedersmedlem i Svensk Förening för Diabetologi

 

www red DiabegologNytt

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp