Utmaningen är att skapa metoder för att i upphandlingen kunna ta tillvara de värden som nya teknologier av läkemedel, medicintekniska produkter och tjänster väntas ge. Så diskuteras inför en kurs som Institutet för höälsoekonomi, www.ihe.se, har 5-6 sept kring Upphandling i vården.
Aktuell rapport om värdet av diabetsvården
Som en del av SNS forskningsprogram om värdet av nya läkemedel har IHEs Katarina Steen Carlsson, Pierre Johansen, Gustaf Lanne och Ulf G Gerthamn studerat betydelsen av nya läkemedel för personer med diabetes. Studien visar att innovationer inom läkemedel och komplementära teknologier varit banbytande för diabetesvårdens utveckling. I ett 100-årigt perspektiv har diabetsvården gett stora vinster i överlevnad för personer med diabetes.
Rapporten är en av fem studier som undersökt värdet av läkemedel. De övriga rapporterna har studerat terapiområdena bröstcancer, leukemi, reumatoid artrit och höga blodfetter.
Besök www.sns.se för att ladda ner rapporten och läsa mer om SNS forskningsprogram.
Fem rapporter om värdet av nya läkemedel
Johanna Lind (red.).
Hur bör värdet av nya läkemedel bedömas? I dag värderas nya medicinska preparat främst utifrån kliniska prövningar. I verkligheten avgörs värdet av hur läkemedlen faktiskt används. Vilka värden skapas för den enskilde patienten, vården och samhället i stort när läkemedlen används och hur tar vi reda på det?
I SNS pågående forskningsprogram Värdet av nya läkemedel har behandlingar av fem olika medicinska tillstånd undersökts för att ge ny kunskap om dessa frågor. Rapporterna berör terapiområdena bröstcancer, leukemi, diabetes, reumatoid artrit och höga blodfetter.
Johanna Lind har som forskningsledare inom SNS svarat för studierna:
– Sverige har fantastiska registerdatabaser som skulle kunna utnyttjas för att på ett bättre sätt få kunskap om det faktiska värdet av nya läkemedel sedan de introducerats i rutinsjukvården.
Uppfattningen om ett läkemedels värde kan därför se mycket olika ut ur olika perspektiv: patientens, de anhörigas, vårdens och omsorgens, samhällsekonomins osv.
En referensgrupp med representanter för företag, landsting och statliga myndigheter är knuten till forskningsprogrammet. Studierna görs av ledande forskare som självständigt svarar för analys och slutsatser.
Utdrag ur press releasen
Ladda ner och läs en mycket läsvärd rapport på 28 sidor i pdf utan lösenord ”Behandling av diabetes i ett hundraårigt perspektiv” av bl a Katarina Steen Carlsson, som samarbetat med Socialstyrelsen i samband med framtagandet av nationella riktlinjer för diabetes 2010 och nu senast arbetar via SKL i projektet kring nationellt vårdprogramråd för diabetes 2013,
http://www.sns.se/sites/default/files/behandling_av_diabetes_i_ett_hundraarigt_perspektiv.pdf
Nyhetsinfo
wwww red DiabetologNytt