DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

100 nya läkemedel 2013 inom EU. Temadag 14 maj om horizon scanning och nya läkemedel. Dagens Medicin Symposium.

Temadag om horizon scanning och läkemedelsutveckling 14 maj

 
     
     
  Genombrotten som vården spanar efter  
 
 
  Sverige är på väg att utveckla en ny nationell modell för att få bättre koll på de nya läkemedel som är på väg ut i sjukvården. Behovet är stort – den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA räknar i år med 100 ansökningar för nya mediciner.

Välkommen till en temadag på spaning efter en ny tid inom läkemedelsforskningen. Hur påverkar utvecklingen patienternas möjligheter att få tillgång till en effektiv, innovativ och jämlik behandling med läkemedel?

 
 
 
 

UR PROGRAMMET

 
 

 

» Lägesrapport från arbetet med en ny organisation för horizon scanning och ordnat införande av läkemedel.
Jan Liliemark, projektledare, Bo Claesson, samordnare i NLT-gruppen, Sveriges Kommuner och Landsting, och Linda Staaf, koordinator för fyrlänssamarbetet för horizon scanning.
 
» Ett EU-perspektiv på transparens och horizon scanning.
Tomas Salomonson, ordförande i EU:s kommitté för humanläkemedel, CHMP.
 
» Hur kan vi engagera patienten i utveckling och införande av nya läkemedel i kliniken?
Anders Olauson, ordförande i European Patients’ Forum.
 
» Från läkemedelsindustrins perspektiv – här är frontlinjen i vår
forskning.

Carin Fellenius, director clinical research, AstraZeneca, Margareta Olsson-Birgersson, medicinsk direktör, Roche, Christina Lloyd, clinical medical regulatory director, NovoNordisk.
 
»  Spanarna vid horisonten – genombrotten som sjukvården hoppas på. Bengt Westermark, professor, Uppsala universitet, Sten Fredrikson, professor i neurologi, Karolinska institutet, Ronald van Vollenhoven, professor i klinisk behandlingsforskning med inriktning på inflammationssjukdomar, Karolinska institutet.
 
»  Diskussion: Är vi redo att betala för en mer jämlik läkemedelsbehandling?
Erik Weiman, landstingsråd (M), Landstinget i Uppsala län, Mia Frisk, landstingsråd (KD), Landstinget i Jönköpings län, Robert Mörk, landstingsråd (S), Örebro läns landsting.
   

 

 
 

 PROGRAM OCH ANMÄLAN

 
     
 

PRAKTISK INFORMATION:

 
 
Datum:

Tisdagen den 14 maj 2013, kl 09.00–16.00.

Plats: Sophiahemmet, Valhallavägen 91, ingång R,
2 tr Stockholm.   Karta till lokalen
Deltagaravgift:

995 kr + moms för prenumeranter på Dagens Medicin. Ordinarie pris: 1 495 kr + moms.

 

Program och anmälan gå in på nedan www

 

 

 

http://www.dagensmedicin.se/seminarier/pipeline2013/

 

 

Genombrotten som vården spanar efter
Stockholm, Sophiahemmet, Valhallavägen 91

Sverige är på väg att utveckla en ny nationell modell för att få bättre koll på de nya läkemedel som är på väg ut i sjukvården. Behovet är stort – den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA räknar i år med 100 ansökningar för nya mediciner.

Välkommen till en temadag på spaning efter en ny tid inom läkemedelsforskningen. Hur påverkar utvecklingen patienternas möjligheter att få tillgång till en effektiv, innovativ och jämlik behandling med läkemedel?
Program

    8.30 Registrering med kaffe och smörgås.

    9.00 Lägesrapport: En ny struktur för horizon scanning och ordnat införande av läkemedel

    En lägesrapport från bildandet av den nya organisation för horizon scanning som finns med i den senaste versionen av den nationella läkemedelsstrategin. Hur ska framtidens organisation för horizon scanning se ut, och hur kan den integreras i processen för ett ordnat införande av nya läkemedel?
    Bo Claesson, samordnare i NLT-gruppen, Sveriges Kommuner och Landsting, Jan Liliemark, projektledare, nationella läkemedelstrategin, Linda Staaf, Region Skåne, koordinator för fyrlänssamarbetet för horizon scanning.
    10.00 Ett EU-perspektiv på transparens och horizon scanning

    Hur utvecklar EU sitt regelverk för medlemsländernas behov av att förbereda sig inför introduktionen av nya läkemedel, och för den kommande boomen av nya målinriktade läkemedel.
    Tomas Salomonson, ordförande i EU:s kommitté för humanläkemedel, CHMP.
    10.45 Bensträckare med förfriskningar.

    11.00 Hur kan vi engagera patienten i utveckling och införande av nya läkemedel i kliniken?

    Anders Olauson, ordförande i European Patients’ Forum.
    11.45 Lunch.

    12.45 Från läkemedelsindustrins perspektiv – här är frontlinjen i vår forskning

    Tre medicinska forskningsdirektörer om företagens framtida forskningsstrategier, på vilka områden de tänker göra sina egna forskningsinvesteringar, och vilka förväntningar de har på resultaten.
    Carin Fellenius, director clinical research, AstraZeneca, Margareta Olsson-Birgersson, medicinsk direktör, Roche, Christina Lloyd,  clinical medical regulatory director, Novo Nordisk.
    13.30 Den skräddarsydda medicinen – lösningen på framtidens utmaningar?

    Framtidens läkemedelsbehandling blir allt mer individualiserad och målinriktad. Vad betyder detta för möjligheterna att hantera utmaningar i form av effektivitet, säkerhet och kostnader för nya läkemedel? Vilka krav ställs för att lyckas förverkliga visionerna?
    14.10 Kaffe med tillbehör.

    14.40 Spanarna vid horisonten – här är genombrotten som sjukvården hoppas på.

    En diskussion med företrädare från olika terapiområden om förväntningar på nya behandlingsmöjligheter och viktiga genombrott de närmaste åren.
    Bengt Westermark, professor, Uppsala universitet, Sten Fredrikson, professor i neurologi, Karolinska institutet, Ronald van Vollenhoven, professor i klinisk behandlingsforskning med inriktning på inflammationssjukdomar.
    15.15 Diskussion: Är vi redo att betala för en mer jämlik läkemedelsbehandling?

    Vilken betydelse har ordnat införande av läkemedel för att göra sjukvården mer jämlik och minska skillnaderna i behandling? Hur ser politiker från landsting och regioner på utvecklingen med allt fler målinriktade och skräddarsydda läkemedel för små patientgrupper? Vilka behov har de av beslutsunderlag för att göra rätt prioriteringar? Och hur ska läkemedel värderas i förhållande till andra sjukvårdskostnader?

    Erik Weiman (M), Landstinget i Uppsala län, Maria Frisk, landstingsråd (KD), Landstinget i Jönköpings län, Robert Mörk (S), landstingsråd, Örebro läns landsting, med flera politiska företrädare för landsting och regioner.
    16.00 Temadagen avslutas.

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp