DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Webb-TV online från Symposium 6/3. Mycket händer inom Diabetes-Sverige 2014. Ansvariga för mötet; Dagens Medicin och Nationella Diabetes Teamet

1. Vilken plats har diabetesvården i regeringens satsning på kroniskt sjuka? Under fyra år kommer regeringen satsa totalt 450 miljoner kronor på en strategi för kroniska sjukdomar. I regeringens satsning på kroniskt sjuka kommer primärvården att stå i fokus. Vilka konkreta förändringar kommer diabetesvårdens patienter att märka? Roger Molin, samordnare av kronikerstrategin, socialdepartementet.

 

http://dagensmedicin.creo.tv/dagens-medicin-play/

roger_molin_vilken_plats_har_diabetesvarden_

i_regeringens_satsning_pa_kroniskt_sjuka

klicka här för att se Konferensen

 

2. Sju framgångsfaktorer går att identifiera hos landsting och vårdenheter med särskilt goda resultat i diabetesvården. Det visar en ny studie som initierats av Nationella programrådet för diabetes vid SKL. Resultaten bygger på en jämförande ansats, där skillnader och likheter i diabetesvården i primärvården har studerats. Framgångsfaktorerna är tänkta att inspirera till kvalitetsförbättringar och en alltmer jämlik och kunskapsbaserad diabetesvård.

Efter en nationell utvärdering 2011 pekade Socialstyrelsen på några områden där det finns skäl till kvalitetsförbättringar. Programrådet har utifrån dessa prioriterat tre förbättringsområden. Projektledaren Sophia Björk på SKL berättar mer om dess tre områden som innefattar, en behandlingsstrategi för patienter med HbA1c högre än 70 mmol/m, ett nationellt vårdprogram för personer med diabetes inom den kommunala hälso- och sjukvården och att öka förekomsten av grup- pbaserad utbildning.

 

http://dagensmedicin.creo.tv/dagens-medicin-play/ 
sju_framgangsfaktorer_och_tre_

forbattringsomraden_for_en_god_diabetesvard 

klicka här för att se Konferensen


3. I väntan på de nationella diabetesriktlinjerna – vad kan vi förvänta oss? Framåt sommaren 2014 beräknas en preliminär version av Socialstyrelsens uppdaterade nationella diabetesriktlinjer vara klar. Vad behöver justeras och varför? Vilka områden är står i fokus för revideringen? Claes-Göran Östenson, huvudansvarig i faktaarbetet, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för diabetesvården.

 

http://dagensmedicin.creo.tv/dagens-medicin-play/i_vantan_pa_de_nationella_diabetesriktlinjerna-vad_kan_vi_forvanta_oss

klicka här för att se Konferensen


4. Vilka blir diabetesvårdens nya målnivåer? Socialstyrelsen har inlett ett arbete för att komplettera sina nationella riktlinjer för diabetesvården med tydliga målnivåer för indikatorer som speglar bland annat akut behandling, sekundär- prevention, vårdresultat och patientupplevelser. Syftet med målnivåerna är att ge landsting och kommuner tydliga kvalitetsmål att sträva efter i det löpande arbetet med att förbättra diabetesvården. I slutet av februari presenterar resul- tatet av arbetet med de nya målnivåerna. Marie Lawrence, chef för enheten för indikatorbaserad utvärdering och Björn Nilsson, utredare, Socialstyrelsen.

 

http://dagensmedicin.creo.tv/dagens-medicin-play/socialstyrelsen_vilka_blir_diabetesvardens_nya_malnivaer 

klicka här för att se Konferensen


5. Vad ligger bakom de goda resultaten – och hur kan förändringar i arbetssätt ge resultat? I en studie förra året identifierades 15 vårdcentraler i Sverige med mycket goda resultat för HbA1c och femårsrisk för diabetespatienter med stor övervikt. Hur skiljer sig de bästa vårdcentralerna från mängden? Här presenteras resultat från djupintervjuer med de bäst rankade jämfört med en kontrollgrupp. En av vårdcentralerna som deltog i studien var Vårdcentralen Näsby. Vårdcentralen har visat på mycket goda resultat i sitt förändringsarbete där man bland annat har lyckats implementerat ett helt nytt och mer effektivt arbetssätt för diabetessjuksköterskorna.
Introduktion: Lydia Lilja, projektledare, Stefan Larsson, partner, Boston Consulting Group. Praktikfall: Bo-Anders Paradis, verksamhetschef, Vårdcentralen Näsby, Annelie Arnell, diabetessjuksköterska Vårdcentralen Näsby.

Diabetes i primärvården – intro:

 

http://dagensmedicin.creo.tv/dagens-medicin-play/
diabetes_i_primarvarden_hur_kan_
forandringar_i_arbetssatt_ge_resultat

klicka här för att se Konferensen


6. Diabetes i primärvården – praktikfall:

http://dagensmedicin.creo.tv/dagens-medicin-play/diabetes_i_primarvarden-hur_arbetar_de_basta_vardcentralerna

klicka här för att se Konferensen


7. Rundabordsdiskussioner: Vad krävs för att satsningarna på diabetesvården ska ge resultat i praktiken?

 

http://dagensmedicin.creo.tv/dagens-medicin-play/
debatt_vilka_mal_ska_vi_ha_for_diabetesvarden_
i_sverige_och_vad_kravs_for_att_na_dem

klicka här för att se Konferensen

8. Därför behöver vi kraftsamla för framtidens diabetesvård!
Mona Landin Olsson, Svensk förening för diabetologi och Soffia Gudbjörnsdottir, NDR. 

 

http://dagensmedicin.creo.tv/dagens-medicin-play/darfor
behover_vi_kraftsamla_for_framtidens_diabetesvard

klicka här för att se Konferensen


Symposiet var ett samarbete mellan Dagens Medicin och det Nationella Diabetes Teamet.

Publiceras med tillstånd från Dagens Medicin, Maja Florin, utvecklingschef

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp