Arkiv alla nyheter

Växjö barndiabetesmottagning – i en klass för sig när det gäller blodsockerkontroll. Diplom på Diabetesforum Sthlm 21/2

Sedan två år är patienterna på Barn- och ungdomskliniken i Växjö överlägset bäst på blodsockerkontroll.

65 procent av dem har ett HbA1c-värde under 6,0 procent eller i den nya enheten för HbA1c ett  medelvärde under 52 mmol/l eller annorlunda uttryck ett medelblodsocker under 9,5 mmol/mol.

Ingen annan klinik är i närheten. Här berättar överläkaren Stig Edvardsson från ett ttidgare reportage i DiabetologNytt hur de gör.

Klinikens arbetssätt har blivit föremål för stort intresse och många frågor. Stig Edvardsson redovisade hur klinikens verksamhet ser ut. Kliniken sätter upp höga mål för sina patienter. De innefattar eftersträvande av normala blodsockervärden, HbA1c under 6 procent (52 mmol/mol), god livskvalitet och att man ska nå̊ god metabol kontroll frän början.

Farligare med högt än lågt

– Vi tror att det är viktigt med tydliga mål eftersom de mål vi sätter upp har stor betydelse förr resultatet. Man kommer sällan att se ett resultat som överstiger de mål man har satt upp och därför är vi ambitiösa.
En annan mycket viktig del är att vi fokuserar på utbildning, och att vi är mer rädda för högt blodsocker än för lågt.

Schemalagd utbildning

Teamet i Växjö består av en diabetessköterska, fyra läkare, en dietist, en kurator, en psykolog, samt diabetesutbildade sjuksköterskor på̊ barnakut och vårdavdelning.

De tar hand om alla länets diabetespatienter som är yngre än 18 år.

När nyinsjuknade patienter kommer till kliniken har de oftast en          vårdtid på tre till fem dagar.

Under den tiden får de schemalagd utbildning, uppdelat på halvdagar med pedagogisk lunch och kolhydraträkning. Edvardsson hävdade att det är viktigt att patienten snabbt kommer tillbaka till vardagen för att kunna möta de nya utmaningarna.

Extra doser insulin

– Efter utskrivningen är vi tillgängliga för att svara på frågor och diskutera eventuella problem. Efter den första perioden görs uppföljningar efter en vecka, tre veckor och sex veckor. Hela tiden strävar vi efter att patienten ska ha normalt blodsocker, och glider värdena uppåt så ger vi extra doser med insulin.

Edvardsson berättade att de generellt ser att HbA1c-värdena försämras när barnen blir äldre, men att patienter med insulinpump ofta lyckas bättre. Han trodde att detta berodde på att de hade en högre ambitionsnivå och att de får mer utbildning.

Lek och kunskap

Kliniken driver diabetesskolor som initialt innefattar mycket lek, men senare fokuserar mer på diabetes.
– Det är positivt att man får träffa andra med diabetes. Det blir också tillfällen till samtal omkring insulindoser till maten, vad som sker när någon till exempel får en insulinkänning och vad man ska göra då.

Undervisning och grillkväll

För barn i årskurs sju, åtta och nio har man även lägerverksamhet med omkring 20 barn per grupp. De innehåller undervisning, tävlingar, grillkväll med mera. Dessutom anordnas skidläger tillsammans med omgivande kliniker.
– Vi tror att det finns klara vinster med att bedriva diabetesskolor och lägerverksamhet. Teamet har möjlighet att se vad barnet/ungdomen kan, och vad man behöver få mer träning på. Det bygger förtroende och är väldigt givande för både personalen och barnen.

Självständiga barn

För små barn brukar det organiseras föräldraträffar, där man fikar tillsammans med syskon och diskuterar något aktuellt tema. Detta fungerar ofta som en ventil för småbarnsföräldrar.
– Vi tycker att barnen tidigt ska bli självständiga. Vårt mål är att göra patienterna till sina egna experter. De lever med sin diabetes hela dygnet och vi uppmuntrar barnen att hela tiden utvecklas och lära sig mer.

SWEDIABKIDS – är ett register där alla diabetespatienter under 18 år är med och där klinikernas resultat jämförs

Från www.diabeetsportalen.se

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp