Den blå cirkeln symboliserar Världsdiabetesdagen och byggnader runt om i världen belyses då med blått ljus.
I Malmö och Lund kommer Lunds universitet där diabetesforskning bedrivs att lysa blått hela veckan.
Diabetes är vår tids stora folksjukdom, och en snabbt växande världsomfattande epidemi. Vid Lunds universitets bedrivs världsledande forskning i syfte att hitta bättre sätt att förebygga, behandla och bota sjukdomen.
För att sätta ljuset på forskningen kommer tre centrum där universitetets diabetesforskning bedrivs att lysa blått hela veckan: i Malmö Clinical Research Centre på sjukhusområdet, och i Lund Biomedicinskt Centrum på Sölvegatan och Health Sciences Centre på Baravägen.
Världsdiabetesdagen i Malmö
Lunds universitets Diabetescentrum, LUDC, som samordnar större delen av universitetets diabetesforskning är medarrangör till Världsdiabetesdagen i Malmö lördagen den 15 november. Evenemanget äger rum på Malmö Börshus och är öppet för allmänheten kl 10.30-16. Då kommer flera forskare att presentera sin forskning vid populärvetenskapliga föredrag.
LUDC deltar även som utställare och medverkar med en fotoutställning om insulinets upptäckt. Tillsammans med Apoteket ges den som vill möjligheten att testa sitt blodsocker. Mer om Världsdiabetesdagen på www.varldsdiabetessdagen.se
Sara Liedholm www.diabetesportalen.se
Publiceras med tillstånd av www och förf
Fotnot: Världsdiabetesdagen uppmärksammas över hela världen den 14 november till minne av Frederick Bantings födelse som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet.
Fakta om diabetes
Diabetes är inte bara en utan flera sjukdomar, varav typ 1 och typ 2 är de mest kända. I Sverige har omkring 50 000 personer typ 1 diabetes vilket kräver flera dagliga sprutor med det livsnödvändiga hormonet insulin.
Fler än 350 000 har typ 2 diabetes som orsakas av en kombination av arv och livsstilsfaktorer såsom mindre bra kost och för lite motion.
Komplikationer till följd av diabetes är skador på njurar, ögon, hjärta och blodkärl. Det kan i sin tur leda till blindhet, amputationer, hjärtinfarkt och stroke.
Det finns i dag inget botemedel.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt