Arkiv alla nyheter

Uppdaterade riktlinjer för utveckling av diabetesläkemedel. Läkemedelsverket

Läkemedelsverkets värdering

Jakavi utgör ett värdefullt tillskott till behandlingen av myelofibros med splenomegali. Behandlingen medför både en minskning av mjältstorlek och en betydande symtomreduktion. Behandlingsmöjligheterna har ti- digare varit begränsade till hydroxyurea och splenek- tomi, det sistnämnda alternativet förenat med bety- dande risker.

Den europeiska läkemedelskommittén CHMP (Commit- tee for Medicinal Products for Human Use) har antagit uppdaterade riktlinjer för utveckling av läkemedel vid behandling och förebyggande behandling av diabetes mellitus. Riktlinjerna antogs första gången 2002 och innehåller rekommendationer med avseende på vilka kli- niska studier som krävs för godkännande av nya diabetes- läkemedel.

De viktigaste förändringarna är skärpta krav på information om säkerhet, speciellt kardiovaskulär säkerhet, samt uppda- terade krav när det gäller studier på barn. För att få en så verklighetstrogen bild som möjligt rekommenderas en ökad andel individer med lång sjukdomsduration, hög ålder, mikrovaskulära komplikationer samt individer med hög risk för kardiovaskulära komplikationer i studiepopulationen. Generella riktlinjer för att förebygga eller skjuta upp utveck- lingen av typ 1- och typ 2-diabetes har också inkluderats, även om erfarenheten inom dessa områden är begränsad. Avsnittet som rör behandling av diabeteskomplikationer har lyfts ut ur riktlinjerna och kommer att uppdateras vid en se- nare tidpunkt. Förändringarna gäller från och med 15 no- vember 2012.

Långtidssäkerhet Tre viktiga aspekter Läkemedelsbehandling av både typ 1- och typ 2-diabetes är i de flesta fall livslång. Därför är det mycket viktigt att stu- dera långtidssäkerhet vid framtagandet av nya diabetesläke-

medel. Speciellt fokus ska läggas på eventuella risker som kan förknippas med verkningsmekanismen och de farmakodyna- miska egenskaperna. Då blodsockersänkande läkemedel är avsedda att minska risken för långtidskomplikationer inklu- sive kardiovaskulär sjukdom, ska en eventuellt negativ effekt med avseende på risken att drabbas av dessa sjukdomar ute- slutas.

De nya riktlinjerna identifierar några aspekter som är av extra stor betydelse för utvärdering av långtidssäkerhet: • Typ av studier. • Studiepopulation. • Utvärdering av resultaten.

Typ av studier

Vid bedömning av eventuella säkerhetssignaler ska hänsyn tas till resultat från hela utvecklingsprogrammet (studier i såväl djur som människa). För att utvärdera kardiovaskulär säkerhet rekommenderas en meta-analys av de genomförda kliniska studierna. Studiernas storlek och duration ska vara anpassade för att möjliggöra upptäckt av ovanliga biverk- ningar.

I händelse av en kardiovaskulär säkerhetssignal bör istället en specifik säkerhetsstudie (med åtminstone 18–24 månaders duration) genomföras före ett eventuellt godkännande.

Studiepopulation

Studiepopulationen ska i så stor utsträckning som möjligt likna den population som kommer att använda det nya läkemedlet. Det innebär att individer med lång sjukdomsdura- tion, hög ålder, mikrovaskulära komplikationer samt indivi- der med hög risk för kardiovaskulära komplikationer ska inkluderas i studierna som ingår i utvecklingsprogrammet. På det sättet blir bilden av såväl effekt som säkerhet av nya blodsockersänkande läkemedel mer verklighetstrogen.

Utvärdering av resultat

Resultat med avseende på kardiovaskulär och annan säkerhet kommer att utvärderas mot bakgrund av eventuell tidigare kunskap om läkemedelsklassen samt verkningsmekanismen. Alla studieresultat kommer att vägas in i bedömningen. Indikationer på ökad risk för specifika biverkningar kan leda till krav på ytterligare studier före godkännandet.

Studier på barn Läkemedel för behandling av typ 2-diabetes Förekomsten av typ 2-diabetes hos barn och ungdomar ökar parallellt med ökad förekomst av övervikt i denna ålders- grupp. På grund av skillnader mellan barn/ungdomar och vuxna med avseende på vissa karaktäristika i sjukdomsför- loppet (till exempel snabbare utveckling av betacellsdys- funktion) och vissa säkerhetsaspekter (till exempel puber- tetsutveckling och tillväxt) rekommenderas separata studier av läkemedlet på barn/ungdomar i åldern 10–17 år. Effekten kan utvärderas efter tolv veckor, men tolv månaders behand- ling krävs för utvärdering av säkerheten. Dessa studier bör initieras först när tillräckligt med information med avseende på säkerhet och effekt finns tillgängliga från studier på vuxna.

Insuliner

Med tanke på att typ 1-diabetes framför allt debuterar hos barn/ungdomar krävs i allmänhet kliniska studier i dessa åldersgrupper. När det rör sig om ett nytt insulin bör dock studier initieras först när tillräckligt med information med avseende på säkerhet och effekt finns tillgängliga från studier på vuxna.

Förebyggande/uppskjutande behandling Generella riktlinjer I nuläget finns inga godkända läkemedel avsedda för att fö- rebygga/uppskjuta utveckling av typ 1- och typ 2-diabetes, men då kliniska studier pågår har generella rekommendatio- ner inkluderats i de nya riktlinjerna.

Typ 1-diabetes

Ett flertal tänkbara läkemedelskandidater för förebyggande/ uppskjutande av typ 1-diabetes har en hämmande effekt på immunsystemet. Därför poängteras vikten av långtidsupp- följning av säkerhetsaspekter, framför allt allvarliga infektio- ner och tumörer.

Om avsikten med läkemedelsbehandlingen är att bevara insulinproducerande beta-celler hos individer som nyligen diagnostiserats, kan C-peptid i kombination med kliniska utfallsmått (till exempel blodsockerkontroll) vara ett lämpligt utfallsmått. En studieduration på åtminstone två år anses nödvändig för att säkerställa effekten av behandlingen.

Typ 2-diabetes

För individer med hög risk att utveckla typ 2-diabetes (till exempel de med övervikt eller nedsatt glukostolerans) ska i första hand råd vad gäller kost och ökad fysisk aktivitet ges. Läkemedelsbehandling kan vara av värde för dem med högst risk och för vilka livsstilsförändringar inte gett önskat resul- tat. Då det i dagsläget är okänt hur länge diabetesdebuten behöver skjutas upp för att minska risken för mikro/makro- vaskulära komplikationer anses det nödvändigt att visa en positiv effekt på något av dessa

utfallsmått.

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp