Arkiv alla nyheter

TLVs beslut om insulinpump som fortsatt förbrukningsartikel efter 15 år kommer 26 april. Upprört. Sydsvenska Dagbladet 19/4

Diabetiker kan få betala pumpar Sverige.

Staten ska sluta betala för insulinpumpar i december 2013, föreslår Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV. Närmaste veckan ska TLVs nämnd för läkemedelsförmåner fatta beslut i frågan som skakat Sveriges diabetesorganisationer.

Bakgrunden till TLV:s förslag är verkets ståndpunkt att insulinpumpar inte kan klassas som förbrukningsartiklar.

Verket tar inte ställning till hjälpmedlet i sig, framhåller Malin Blixt, jurist på TLV.
– Vi säger absolut inte att pumparna är dåliga, bara att de inte ska ingå i subventionssystemet. Systemet omfattar inte medicinska hjälpmedel med längre livstid, och pumparna har en garantitid på fyra år.

Sedan förslaget kom i fjor har debatten rasat i landets diabetesorganisationer. Genom att ta bort pumparna ur förmånssystemet ökar risken för att bostadsort och privatekonomi blir avgörande för vem som ska få tillgång till en pump, menar Fredrik Löndahl, vice ordförande i Svenska diabetesförbundet.

– Det blir upp till de enskilda landstingen att bestämma, och i förlängningen riskerar vi att patienter helt eller delvis får betala sina pumpar själva.

Men Sveriges diabetiker riskerar inte att drabbas, bedömer Malin Blixt.
– Att något ingår i förmånssystemet är i sig ingen garanti för att patienter ska få det. Vi förutsätter att läkarna kommer att fortsätta ordinera insulinpump i de fall en sådan behövs. Och SKL (Sveriges kommuner och landsting) har gått ut med att landstingen kommer att fortsätta ta kostnaderna för pumparna. Signalen vi fått är att landstingen hoppas kunna pressa priserna så att fler får tillgång till produkterna.

Nämnden för läkemedelsförmåner offentliggör sitt beslut den 26 april.

Nu har TLV fått ett nytt uppdrag av regeringen: att utvärdera medicintekniska produkter. Man börjar med insulinpumparna och utvärderingen väntas vara landstingen till hjälp i kommande upphandlingar, säger Malin Blixt.

– Det vi kommer fram till kan lägga en grund för landstingens urval av vilka pumpar som ska köpas in.

Svenska diabetesförbundets ordförande Margareta Nilsson ser regerings­direktivet som en delvis en delseger i kampen om fortsatta subventioner.
– Regeringen har lyssnat på oss. TLV har hittills bedömt frågan enbart utifrån kostnadseffektivitet, men nu ska man göra en hälsoekonomisk bedömning. Som vi tolkar uppdraget står det inte i strid med att pumparna även framöver kan ingå i förmånssystemet.

– Vi vet att det finns stora samhällsekonomiska vinster om man snabbt kan sätta in pumpar. Det som verkligen kostar är inte sjukdomen i sig, utan komplikationerna om man inte får rätt behandling, säger hon.

Det statliga förmånssystemet

Det statliga förmånssystemet omfattar läkemedel och medicinska hjälpmedel som klassas som förbrukningsartiklar. Idag ingår 5 000 specifika artiklar i systemet. Medicinska hjälpmedel som inte är förbrukningsartiklar subventioneras inte.

Idag finns inga tydliga riktlinjer för vilka produkter som kan räknas som förbrukningsartiklar. För närvarande väntar åtta produkter som fått avslag av TLV på prövning i domstol. Ett av ärendena gäller en slanglös insulinpump som idag inte ingår i förmånssystemet.

Två röster om…

…att landstingen kan komma att ta över ansvaret för insulinpumparna:

• Malin Blixt, TLV: SKL har signalerat att landstingen kommer att fortsätta ta kostnaderna för pumparna. Det finns inget juridiskt hinder för att lägga kostnaderna på patienterna, men risken att så ska ske är inte reell. Vi har nationella riktlinjer om god vård.

• Fredrik Löndahl, Svenska diabetesförbundet: Den ”garantin” är inte värd pappret den står på. Det blir upp till varje landsting att besluta om pumpar ska subventioneras, och tillgången på pumpar blir inte densamma över hela landet.

….egenkostnader som kan drabba diabetespatienter om insulinpumparna tas ur förmånssystemet

Malin Blixt: Det mesta patienten skulle kunna riskera att betala är pumpkostnaden på 30 000 kronor. Den stora kostnaden är inte pumpen i sig, utan tillbehör som slangar, kanyler och ampuller. De ingår fortsatt i förmånssystemet.

• Fredrik Löndahl: Det var det dummaste jag hört! 30 000 kronor är väldigt mycket pengar för en barnfamilj.

…det nya regeringsuppdraget

• Malin Blixt: TLV:s utvärdering kan ge landstingen en grund för framtida upphandlingar.
• Fredrik Löndahl: Vårt mål är att pumparna ska kvarstå i förmånssystemet. Detta kan vara ett steg på vägen.

Från Sydsvenskan 19 april.

Läs mer på

http://www.sydsvenskan.se/Pages/ArticlePage.aspx?id=593578&epslanguage=sv

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp