Patienttidskriften Diabetes 1/12 sid 17, kom ut i veckan, har en intervju med TLV efter att TLV blivit fällda i Förvaltningsdomstolen i Stockholm , ”TLV känner sig stärkta i pumpfrågan”
– Domen stärkte oss ännu mer i att insulinpumpen inte ska ingå som en förbrukningsartikel i läkmedelsförmånen, säger TLVs jurist Malin Blixt.
– Förvaltningsdomstolen ger inte alla svar, enligt Malin Blixt, och anför att den till exempel inte tar ställning var gränsen för en förbrukningsartikel går – utan säger att tiden och hur länge den håller är det enda som är viktigt för om det är en förbrukningsartikel eller inte.
– De resonerar kring de olika delarna i Minilink har kortare förbrukningstid än en blodsockermätare, så då är det en förbrukningsartikel.
Malin Blixt menar, att rätten gjort en bokstavlig tolkning av förarbetana i lagen, men att vi nu lever i en annan verklighet.
– Det här skrevs för 15 år sedan. De produkter vi ser idag fanns inte då. Det är väldigt svårt för oss att bedöma dem med den lagstiftning som finns. Vi har inga verktyg för hur vi ska göra, säger Malin Blixt.
Vad får domen om den står sig, angående Minilink, för konsekvenser för er bedömning av insulinpumpar, frågan journalisten Staffan Olsson.
– Om man bara går på tiden, som man gör i den här domen, så är det ju uppenbart att insulinpumparna inte ska ingå i som förbrukningsartikel. Insulinpumparna har ju längre hållbarhet än glukosmätarna, och enligt den här domen är det ju då tydligt att insulinpumpen inte ska ingå, tolkar Malin Blixt.
I domen betonas att hänsyn ska tas till de patienter som berörs och tillverkaren. Men Malin Blixt säger, att om TLV kommer fram till att insulinpumpar inte är förbrukningsartiklar, så kommer de inte vara kvar i förmånssystemet för patienternas skull. Hon menar, att patienterna inte har så mycket att tillföra i frågan om en produkt är en förbrukningsartikel eller inte.
– Om en produkt är bra eller inte kan säkert en patient svara på i många fall. Men här har man inte så mycket nytta av patientvinkeln.
– Däremot så får pumparna vara kvar en tid så att ingen ska riskera att bli utan, säger Blixt.
TLV har redan inlett sin översyn av produktområdet insulinpumpar. I samma stund som tidningen Diabetes ringer upp Malin Blixt sitter hon och arbetar med frågan.
– Oavsett när vi fattar beslut så kommer de att vara kvar till minst 2013. Landstingen måste vara beredda att ta ansvaret, och det tar lång tid att upphandla. Man börjar kanske inte upphandlingen förrän TLV säger någonting; bu eller bä.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt