Kammarrätten i Stockholm har i sin 10-sidiga dom svårt att förstå TLVs argumentering.
TLV diskuterade i sitt beslut 27 juni 2011 kring MiniLink sändare, som används vid CGM, att produktens livslängd är det enda väsentliga kriteriet vid bedömning om en produkt är en förbrukningsartikel. Kammarrätten skriver att en ”sådan bokstavstolkning innebär i praktiken att alla produkter som är nödvändiga för att tillföra kroppen ett läkemedel eller för egenkontroll av medicinering kan vara en förbrukningsartikel, oavsett produktens pris, komplexitet eller syfte – bara att livslängden är tillräckligt kort.” Detta resonemang anser man vara felaktigt.
”Om enbart livslängden ska avgöra om en produkt är en förbrukningsartikel kan det bli förmånligt för en tillverkare att t ex sätta in ett sämre batteri i sin produkt för att få med produkten i förmånssystemet”
Vidare står det i domen; ”Innebörden av begreppet förbrukningsartiklar har fastlagts under lång tid av administrativ praxis. Av rättspraxis framgår att det inte kan komma ifråga att en tillämpande myndighet frångår en administrativ praxis utan att kunna grunda detta på ändrad lagstiftning. TLVs omprövningsbeslut har inte grundats på någon ändrad lagstiftning avseende begreppet förbukningsartiklar. Omprövningen kan därför inte anses vara befogad”
TLV har i sin argumentering fört fram att elektroniska produkter inte försämras över tiden. I domen fastställs; ”När det gäller elektroniska produkter däremot torde det vara klart att det alltid sker en viss förämring vid användning. Elektroniska produkter har aldrig evig livslängd”.
”Kammarrätten anser att produkterna är nödvändiga för egenkontroll av medicinering.”
Slutligen skriver Kammarrätten: ”Sammanfattningsvis finner Kammarrätten att produkterna, under de i målet gällande villkoren (kommentar: här avses två eller flera svåra hypoglykemier per år som kräver hjälp av annan person, har HbA1c med minst 9% där optimerad insulinbehandling misslyckats, eller för barn som tar 10 blodsocker per dygn som är medicinskt motiverade), är förmånsberättigade enligt förmånslagen”.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt