Idag presenterar Socialstyrelsen en preliminär version av nya nationella riktlinjer för diabetesvården. Diabetesförbundet ser positivt på förslaget som nu ska ut på remiss och hoppas på färre feltolkningar av riktlinjerna. Diabetesförbundet har som ensam patientförening fått ta del av de nya riktlinjerna i förhand. I sin helhet är förbundet positivt till förslaget, men det finns fortfarande förbättringsområden.
Feltolkning av riktade egenmätningar
Sedan 2010 års riktlinjer presenterades har Diabetesförbundet mött många medlemmar som drabbats av feltolkningar som landstingen gjort av riktlinjerna. Särskilt misstolkad har skrivningen kring riktade egenmätningar av blodsocker vid typ 2-diabetes blivit, där många helt eller delvis nekats blodsockerstickor. Förbundet anser att alla med diabetes behöver kunna mäta sitt blodsocker själv i vissa situationer, inte minst ur pedagogiskt syfte. Efter påpekande från Diabetesförbundet har en ändring gjorts i skrivningen, något som förbundet tror kan leda till färre misstolkningar framöver.
Livskvalitet måste också prioriteras
Riktlinjerna omfattar nu ca 140 rekommendationer och för att sjukvården ska välja mellan dessa, så har varje rekommendation en prioriteringssiffra. Utgångspunkten för många prioriteringar är att den enskilde ska haft upprepade höga eller låga blodsockervärden för att bli aktuell för en rekommendation. Upprepande höga eller låga blodsockervärden är något som kan påverka individen mycket samtidigt som det finns andra aspekter av sjukdomen som har stor påverkan för den enskilde.
Enligt Diabetesförbundets mening bör prioriteringarna i högre grad väga in upplevelsen av livskvalitet. Detta gäller exempelvis tillgång till moderna tekniska hjälpmedel för personer som idrottar mycket, där hjälpmedel kan vara avgörande för idrottsprestationen och att man överhuvudtaget ska våga idrotta.
– Även om förslaget innebär att tekniska hjälpmedel kan användas i sådana situationer blir det ofta inte så i verkligheten, då hänsyn tas till klinikens budget, säger Fredrik Löndahl, ordförande i Diabetesförbundet. Alternativet är att staten tar över ansvaret för tekniska hjälpmedel, såväl vad gäller finansiering som upphandling. Något som vi tror på sikt skulle öka livskvalitén hos personer med diabetes, fortsätter Löndahl.
Fortsatt arbete med riktlinjerna
Diabetesförbundet kommer under sommaren att arbeta med sina synpunkter på förslaget, som ska lämnas in i september. Den slutliga versionen av de nya riktlinjerna kommer våren 2015.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt