0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:Cambria;
mso-fareast-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Sticklös mätare tog slut direkt
Upphandling blockerade marknadsföring
Försäljningen av Freestyle libre fördröjdes när lagret helt enkelt tog slut.
Två landsting var snabba i sin upphandling och lanseringen på hemsidan fick skjutas upp. Inte förrän i början av nästa år kan produkten åter beställas.
Endast patienter i Västra Götaland och region Skåne kan i dagsläget räkna med att få en gratis mätare.
I början av september godkändes företaget Abbotts nya sticklösa glukosmätare Freestyle libre inom EU. Kort därefter skulle systemet marknadsföras i bland annat Sverige.
På företagets hemsida kunde man registrera sig i väntan på att produkten skulle saluföras.
Patienterna började till slut undra varför det dröjde – systemet var ju godkänt och prissatt.
Då visade det sig att Västra Götalandregionen snabbt hade upphandlat och börjat förskriva Freestyle libre till sina patienter. Man passade på att formulera förskrivningskraven i samma veva som kraven för att få insulinpump och CGM, kontinuerlig blodsockermätning, utformades.
– Vi visste att den var på gång, så när den släpptes kunde vi plocka in den i upphandlingen, säger Victoria Carter, diabetessköterska vid Alingsås lasarett och samordnare för det regionala diabetesrådet.
I skrivande stund finns ännu inga gemensamma riktlinjer inom landstinget men eventuellt kommer detta upp vid ett pump/CGM-möte i december.
– På vår klinik prioriterar vi patienter med HbA1c över 70 mmol/mol, dem som tränar mycket och dem som mäter sitt blodsocker mer än tio gånger per dag.
Personer som faller utanför dessa kriterier kommer att köpa Freestyle libre privat, det är Victoria Carter säker på.
Inte förvånad
Även region Skåne var tidigt ute och avtalade om upphandling från och med 1 november. Riktlinjer håller på att utarbetas och blir färdiga före årsskiftet.
Inga andra landsting har upphandlat Freestyle libre. Professor Jan Bolinder vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är inte förvånad över att Stockholms läns landsting inte agerat.
– Inom Västra Götaland är samordningen mellan funktioner som upphandling och verkställare av diabetesvård smidigare, med en logistik som gör att en sådan här produkt kan nå ut till patienterna snabbare.
Jan Bolinder ansvarar för en studie som utvärderar om Freestyle libre kan minska riskerna för hypoglykemi. Innan resultaten är klara finns inga säkra bevis för att mätaren medför bättre blodsockervärden.
– Min tro och förhoppning är att den ska visa sig överlägset enklare att hantera och därför kunna förskrivas till en bredare patientgrupp än den som i dag får CGM, säger Jan Bolinder.
– Den är ett oerhört mycket bättre system för sjukdomskontroll än fingerprickstester eftersom man smärtfritt kan läsa av sitt blodsockervärde hur ofta man vill.
Ojämlik tillgång
Systemet med upphandlingar gör att tillgången till hjälpmedel blir ojämlik över landet. Patienter i ett landsting kan få ut en viss mätare helt utan kostnad medan invånare i en annan del av Sverige kanske måste betala ur egen ficka. Om man nu över huvud taget kan få tag i den.
– Vi har haft en total efterfrågan som varit större än vad vi räknat med och kunnat tillgodose till exempel via webshopen, säger Andreas Almroth, försäljningsansvarig på Abbott.
Och i det läget prioriterades sjukvården. Avtal var skrivna och måste hållas vilket innebar att patienter i andra landsting fick vänta.
Abbott säger sig visserligen ha levererat ”mängder av” mätare till kliniker utan avtal men som avser att köpa in och testa dem, eller för kontinuerlig behandling på vissa patienter.
– Skillnaden är att i en upphandling tar landstinget ett centralt beslut att den här produkten ska tillhandahållas. Det ger en form av legitimitet, att man anser att den har ett berättigande i landstingets utbud, säger Andreas Almroth.
– Och från vår sida betyder ett avtal skyldigheter att tillhandahålla produkter inom vissa tider.
Vilken klinik som helst kan i princip köpa in mätare och betalar då samma pris som patienten minus moms. Skillnaden, bortsett från moms, blir cirka 30 kr per sensor, medan priset på avläsaren är detsamma.
Nationellt system
Diabetesförbundet är kritiskt mot nuvarande hantering av tekniska hjälpmedel.
– Situationen vi ser i dag har vi varnat för i flera år, det är en följd av den kursändring som svenska myndigheter gjort. Vi ser en annan typ av marknadsföring som skapar förväntningar, men där landstingen står handfallna. Konsekvensen blir ojämlik vård och behandling, där de som inte har råd riskerar att bli utan, säger ordförande Fredrik Löndahl.
– Staten måste ta ett större ansvar för både läkemedel och hjälpmedel. Vi vill ha ett gemensamt nationellt system för godkännande, rekommendationer, prisförhandling, inköp och finansiering.
Löndahl poängterar att produkten, oavsett det medicinska värdet, kan bidra till ökad livskvalitet för många och att sjukvården måste vara mer frikostig med olika tekniska hjälpmedel även ur detta perspektiv.
Upphandling
När ett landsting gör en upphandling direkt av ett företag sker leveransen inte via apoteken. Patienten får i stället produkten via kliniken eller något distributionsföretag.
Landstinget slipper då apotekets momspåslag samt pristillägg för lagerhållning och expediering.
Priset blir oftast lägre vid upphandling än om inköp sker styckvis.
Detta är Freestyle libre
Systemet består av en sensor och en avläsare/monitor. Sensorn fästs på huden i överarmen varpå sensorns ände förs ned i den vätska som omger cellerna i underhudsfettet.
När man håller avläsaren över sensorn visas det omräknade glukosvärdet, på samma sätt som i de kontinuerliga glukosmätarna (CGM).
Skillnaden är att avläsaren skannar av sensorn, vilket kan göras när som helst. Sensorn mäter en gång i minuten. Inga larm förekommer vid högt eller lågt blodsocker.
Sensorn kan döljas av kläder utan att tappa kontakt med monitorn och är även vattentät.
Någon kalibrering i form av fingerstick är inte nödvändig, eftersom instrumentet är fabrikskalibrerat.
Sensorn byts ut var fjortonde dag. Förutom aktuellt glukosvärde innehåller varje avläsning resultatet från de senaste åtta timmarna samt åt vilket håll glukosvärdet är på väg.
Tidsfördröjning
Avläsaren är personlig och inte avsedd att återanvändas av andra patienter.
Viktigt att tänka på är att vätskan där glukoshalten mäts inte är synkroniserad med blodsockerhalten. En viss tidsförskjutning äger därför rum, vilket innebär att snabba förändringar inte avspeglar exakt värde i realtid. Tidsfördröjningen kan vara upp till tio minuter, alltså ungefär som vid CGM.
Pris: Reader 599 kr plus moms = 749 kr, sensor: 519 kr plus moms = 649 kr
För upphandlade produkter gäller samma pris för Reader, men sensorn är 29 kr billigare.
Freestyle libre kan förskrivas till individer över 18 år, med undantag för gravida och dialyspatienter. Den säljs för närvarande även i England, Holland, Frankrike, Italien, Tyskland och Spanien.
Text: Ann-Sofi Lindberg
Tidskriften Diabetes, Svenska Diabetesförbundet
Publiceras med tillstånd av förf och tidskriften
Nyhetsinfo
__________
0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:Cambria;
mso-fareast-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
Ordet är revolution
Mobilen slöt systemet
Utvecklingen av smarta mobiltelefoner har påskyndat kopplingen mellan insulinpump och blodsockermätare. Det så kallade slutna systemet är inom räckhåll och lär inte bli så värst mycket dyrare än summan av de båda produkterna.
– Jag tvivlar inte att säga ordet revolution.
Det är skåneläkaren Anders Frid som beskriver hur blodsockermätare och insulinpump äntligen hittat sin ”algoritmhanterare”. Medan det tidigare behövdes en otymplig dator för att tolka blodsockervärden och via en omräkningsekvation föra över signaler till pumpen krävs i dag endast en smart mobil.
Det är alltså utvecklingen av smartphones som möjliggjort utvecklingen av closed-loop, systemet med kontinuerlig blodsockermätning som instruerar en insulinpump.
Att de i dag befintliga tre systemen fungerar i kliniska prövningar utanför sjukhusmiljön och ger bra resultat är redan visat i studier. Anders Frid är hoppfull, efter att ha gått igenom vad som hittills presenterats och efter att ha specialstuderat ämnet vid det stora forskarmötet EASD tidigare i höst.
Tillsammans med några diabetologkolleger deltog han vid ett oktoberseminarium i Stockholm, anordnat av Dagens Medicin.
– Det kostar inga astronomiska summor att tillverka de här systemen till de patienter som behöver dem, sa han.
– Det måste bli samhällsekonomiskt lönsamt.
Redan om ett par år tror Anders Frid att vi kan börja använda dem. När det gäller systemet med kombinerad insulin- och glukagonpump är prototypen än så länge alltför komplicerad och där får vi vänta tills en mer användarvänlig modell utvecklats, menar han.
Ingen framkomlig väg
Vid seminariet redogjordes också för senaste nytt angående behandling av typ 2-diabetes. Behovet av renodlat blodsockersänkande läkemedel finns inte längre, enligt professor Jan Eriksson i Uppsala, den vägen är inte längre framkomlig.
I stället betonade han vikten av att framställa metoder som modifierar sjukdomen, kanske via förändrat uttryck av vissa gener. Öka insulinkänsligheten är en möjlighet samt att rädda eller skydda betacellerna. Även kontroll av vikt och fettväv är intressant samt förebyggande av komplikationer.
– Sedan bör vi också vidareutveckla de behandlingar vi redan har.
Han betonade de många besvikelser som drabbat forskningen inom typ 2-området på senare år. Av 100 forskningsprojekt som lämnar laboratoriestadiet slutar färre än ett som läkemedel på marknaden.
En viss frustration var märkbar bland närvarande diabetologer gentemot diabetesvården och dess beslutsfattare. Skåneprofessor Mona Landin-Olsson ansåg vården alltför långsam och snål i sin förskrivning av nya läkemedel och teknisk apparatur och att den borde följa upp resultaten i Nationella Diabetesregistret effektivare.
Anders Frid pekade på resultaten i EDIC-studien[1], som visar att det så kallade metabola minnet gör att man har nytta av perioder av bra glukosläge även senare i livet, trots sämre kontroll.
– Ett bra sockerläge fortsätter att kasta en skugga framför sig, så varför vänta med effektiv behandling, skynda på! Vi skulle behöva låna från framtida samhällsvinster, manar han och menar att en satsning nu betalar sig framöver.
Text: Ann-Sofi Lindberg
Tidskriften Diabetes, Svenska Diabetesförbundet
[1] Uppföljning av DCCT, som visade att god blodsockerkontroll minskar antalet komplikationer i små kärl
www red DiabetologNytt
Publiceras med tillstånd av förf och tidskriften
Nyhetsinfo