Sylvie Bove.
En medicinsk upptäckt i forskarvärlden reder sig sällan själv. Den behöver hjälp på traven om den ska lämna universitetet och nå ut till patienten. Och det oavsett hur bra den är.
Enligt jämförelser är Sverige bra på att forska men dåligt på att omsätta resultaten till patientnyttiga produkter och försäljning. Det kallas The Swedish Paradox.
Sylvie Bove arbetar sedan drygt ett år tillbaka på Lunds universitets Diabetescenter, LUDC, för att utveckla och ta forskningen vidare ut i samhälle och näringsliv. Titeln är innovation officer – ett vedertaget begrepp bland företag men ännu inte lika självklart på universitetet.
Nyckelfråga för framtiden
Innovation är ett ord i tiden, men vad betyder det egentligen?
– En innovation är en uppfinning som har en kommersiell tillämpning, något som har potential att intressera och påverka marknaden, förklarar Sylvie Bove.
På LUDC kan det vara en metod för diagnostik eller behandling. Eller förstadiet till en medicin eller ett medicinskt hjälpmedel för diabetespatienter.
Vad är det som lockar med just kombinationen diabetes och innovationer?
– Diabetes är en nyckelfråga för framtidens vård. Det är en sjukdom som orsakar mycket lidande samtidigt som samhällets kostnader skenar om vi inte blir bättre och effektivare på behandling. Det finns goda möjligheter att göra nytta här.
Människor och möten
För Sylvies del handlar det dagliga arbetet mycket om människor, möten och kontakter. Hennes jobb är att motivera forskarna att tänka i termer av kommersiella tillämpningar av sin forskning, samt att identifiera vad som kan vara intressant för ett företag och att veta hur man förmedlar det. Att förstå och kunna knyta samman båda läger – forskarens och affärsmannens/kvinnans – är a och o.
En röd tråd
Bakgrunden rymmer talande nog båda världar. Efter en period med forskning inom immunologi sadlade hon om och satsade på ekonomistudier. Därefter har fokus varit på jobb inom marknadsföring, affärsutveckling och management i privata hälso- och sjukvårdsföretag. Olika toppuppdrag hos bl.a. Ferring och Coloplast finns i bagaget. Det medicinska intresset har varit en röd tråd genom hela yrkeskarriären.
En fot i forskarvärlden
– Jag har alltid haft en fot i forskarvärlden, och har samma nyfikenhet och intresse som driver forskaren i sitt arbete. Men jag kom ganska snabbt fram till att jag inte har forskarens stora detaljintresse. Min styrka är att se den stora bilden, att arbeta med strategier och att utveckla helheten, berättar Sylvie.
Men trots att forskaren lever i en på många sätt ganska speciell värld går det också att peka på saker som förenar en forskare och en entreprenör.
Hela vägen – inifrån och ut
– Både forskaren och entreprenören har en idé som han eller hon måste jobba stenhårt med för att andra ska tro på den. Och vilja finansiera den.
Rollen på LUDC och Lunds universitet är ganska unik. Ofta bor innovationsarbete i separata enheter och bolag, men Sylvies arbete är en del av verksamheten på LUDC vilket innebär att hon kan jobba hela vägen inifrån och ut till affärspartner. Det är en nödvändighet för att uppnå ett bra resultat, menar hon. Sylvies arbete är också knutet till Lunds universitets innovationssystem (LUIS). Hon använder sig av deras kompetens bland annat för att vidareutveckla projekten till start-ups, som är beteckningen på ett bolag som bildas för att underlätta forskningens kommersialisering.
Två konkreta utvecklingssamarbeten med Novo Nordisk kring sjukdomsmekanismer respektive ett gemensamt patent har nu börjat ta form och innovationsarbetet på LUDC är dessutom på väg att växlas upp med en projektledare och en projektadministratör.
Internationella miljöer
Du hade din uppväxt i Frankrike – hur är det att arbeta och bo i Sverige för en fransman?
– Det är annorlunda, men eftersom jag i princip alltid har arbetat i internationella miljöer så jag har kommit i kontakt med många olika kulturer även under min tid här. Svenskar är ärliga människor som är bra att jobba tillsammans med, men i regel väldigt pragmatiska. Jag kan ibland sakna en lätthet i mentaliteten, att man kan skratta och umgås en stund utan syfte!
Press release Lund-Malmö
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt