DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Statens kostnader för läkemedel fortsätter att sjunka. I fjol minskade de med 350 miljoner kr, motsvarande 1,75 procent av den totala kostnaden, och 2014 blir också ett bra år. Socialstyrelsens rapport om årliga läkemedelsförsäljningen i Sverige.

 
Lägre kostnader för förmånen
» Den totala kostnaden för läkemedelsförmånerna uppgick 2013 till 19 miljarder kr, jämfört med 19,4 miljarder kronor 2012. Det framgår av Socialstyrelsens årliga rapport över läkemedelsförsäljningen i Sverige.

En orsak är att flera läkemedelspatent gått ut under de senaste åren, bland annat för läkemedel mot högt blodtryck och höga blodfetter. Patentutgångarna innebär att billiga kopior av originalläkemedlen får introduceras på marknaden. För samhället beräknas det ha lett till en besparing på över 660 miljoner kr 2013, enligt Socialstyrelsen.

Det finns dock en grupp läkemedel som går mot strömmen, och det är centralstimulantia där läkemedel mot adhd ingår. Här steg förmånskostnaderna med 14 procent förra året, jämfört med 2012. Det beror på att allt fler vuxna behandlas mot adhd, enligt Socialstyrelsen. Den sammanlagda förmånskostnaden för de två storsäljande läkemedlen Concerta och Ritalin uppgick 2013 till cirka 375 miljoner kr.

Kostnaderna för läkemedelsförmånen beräknas sjunka med 1,25 procent i år och med 1,75 procent nästa år, trots ökande kostnader när det gäller exempelvis centralstimulantia, cancerläkemedel och läkemedel mot autoimmuna sjukdomar. Förutom patentutgångar, är en av de främsta orsakerna till kostnadsminskningen överenskommelsen mellan regeringen och LIF. Avtalet innebär att läkemedelsbolagen inte fritt får bestämma priset på vissa läkemedel, enligt Socialstyrelsen.

Överenskommelsen väntas innebära att förmånskostnaderna minskar med 370 miljoner kr i år och mellan 70 och 95 miljoner kr per år under 2015–2017 när takprismodellen permanentas av TLV.

Läs hela rapporten i sin helhet på

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19428/2014-4-16.pdf

75 vsidor och många fina tabeller och figurer

Nyhetsinfo

www red DiabetiologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp