DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Sömnbrist gör din hjärna hungrig. Christian Benedict., Uppsala.

Christian Benedict.

Ny forskning från Uppsala universitet visar att den del av hjärnan som bidrar till människans aptitkänsla påverkas av sömnbrist. Dåliga sömnvanor kan därför påverka människors risk att på lång sikt bli överviktiga.

Christian Benedict, tillsammans med kollegor från Uppsala universitet och forskare från andra Europeiska universitet har systematiskt undersökt vilka regioner i hjärnan som styr vår aptit.
Med hjälp av magnetröntgen har hjärnorna hos 12 normalviktiga manliga studenter undersökts medan de fick titta på bilder av olika livsmedel. Sedan jämfördes skillnaderna som uppstod efter en natt med normal sömn och efter en natt utan sömn.

Aktiverar hjärnans matlust
– Efter en natt av sömnbrist visade studenterna hög aktivering i ett område av hjärnan som är involverad i människans vilja av att äta. När vi betänker att sömnbrist är ett ökande problem i det moderna samhället visar våra resultat att dåliga sömnvanor kan påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt. Därför är det viktigt att sova ungefär åtta timmar varje natt för att hålla en stabil och hälsosam kroppsvikt, säger Christian Benedict.


Sömnbrist och fetma
I en annan undersökning har Christian Benedict tillsammans med internationella kollegor sett att för lite sömn kan få kroppen att minska energiförbrukningen samtidigt som den lagrar extra mycket näring.
I långa loppet kan detta leda till fetma. Forskningsresultaten har nyligen publicerats i American Journal of Clinical Nutrition.
Det är sedan tidigare känt att det finns ett samband mellan sömnbrist och fetma. Det har dock inte funnits lika mycket kunskap om de endokrinologiska mekanismerna – mekanismer som är kopplade till hormoner.

Ett dygn utan sömn
I studien undersöktes unga män vid två olika tillfällen. Den första gången fick de sova en hel natt (åtta timmar) och den andra gången fick de vara vakna i ett helt dygn. Efter det sömnlösa dygnet visade männen en minskad basal energiförbrukning, det vill säga en minskad förbrukning av den energi som behövs för att underhålla kroppens vitala funktioner. De uppvisade också en hög lagring av näringsämnen i kroppens energiförråd. I förlängningen leder detta till att kroppsvikten ökar.

Endokrinologisk mekanism
Forskarna märkte dessutom att försökspersonerna hade höga ghrelinnivåer efter sömnbrist. Ghrelin är ett hormon som huvudsakligen produceras i magen. Det finns bevis för att detta hormon ökar födointaget och minskar energiförbrukningen hos människor.
– Detta kan vara en endokrinologisk mekanism som delvis förklarar varför människor med dåliga sömnvanor har högre risk att bli överviktiga och utveckla fetma. Därför är det viktigt med bra sovvanor, säger Christian Benedict.

Källa: Pressmeddelanden från Uppsala universitet

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp