Myndighetsarbetet med revidering av Nationella Riktlinjerna rullar på och beskrivs på (följande) länken
http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/
nationellariktlinjer/
uppdateringavnationellariktlinjerfordiabetesvarden
Tids nog (om ca ett år) återkommer vi med preliminära versioner av uppdateringen som inkluderar adekvat och kritisk genomgång av det vetenskapliga underlaget för inkretinernas effekt på patientrelaterade effektmått och hälsoekonomisk analys enligt vedertagna principer och slutligen också en rangordning där dessa preparat ställs mot övriga modaliteter för behandling av T2DM.
Hälsningar
Mats
Mats Eliasson, Professor i medicin, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå Universitet, Överläkare, Medicinkliniken Sunderby sjukhus, 971 80 Luleå
Klicka på nedan länk för att få tillgång till hypertext med fler länkar eller läs texten nedtill
http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/
nationellariktlinjer/
uppdateringavnationellariktlinjerfordiabetesvarden
Uppdatering av Nationella riktlinjer för diabetesvården
Dessa riktlinjer är under produktion vilket innebär en uppdatering av 2010 års nationella riktlinjer för diabetesvården. Riktlinjerna är ett stöd för dem som fattar beslut om hur resurserna ska fördelas inom hälso- och sjukvården.
Nuvarande riktlinjer för diabetesvården
När är riktlinjerna klara?
En preliminär version av de uppdaterade riktlinjerna beräknas vara klar under våren 2014.
I viken fas är arbetet?
Riktlinjearbetet är nu i den fas där vi tar fram det vetenskapliga underlaget. Läs mer om hur vi tar fram riktlinjer.
Varför uppdateras riktlinjerna?
Nationella riktlinjer för diabetesvården publicerades år 2010. Riktlinjerna innehåller rekommendationer om bland annat åtgärder för påverkan av levnadsvanor, kontroll av blodsocker, utbildningsinsatser, behandling vid graviditet samt åtgärder vid hjärt- och kärlsjukdomar och andra komplikationer.
Socialstyrelsen har en löpande bevakning av de områden där vi publicerat nationella riktlinjer. Sedan publiceringen av Nationella riktlinjer för diabetesvården 2010 har ny information tillkommit som påverkar riktlinjerna. Exempelvis har fetmakirurgi blivit vanligare och det sker en snabb utveckling på området glukosmätare och insulinpumpar. Nya frågor som också kommer att belysas i uppdateringen av riktlinjerna är användning av appar, sociala medier och andra liknande stöd för egenvård.
Syftet med uppdateringen är att kunna presentera en version av riktlinjerna som ger vägledning i de frågor där det behövs och som bygger på ett aktuellt vetenskapligt underlag framtaget enligt den metod som utvecklats för Socialstyrelsens riktlinjearbete.
På vilket sätt berörs vårdgivare och beslutsfattare?
Socialstyrelsen publicerade år 2011 Nationell utvärdering av diabetesvården. Utvärderingen visar att de nationella riktlinjerna används i landsting och regioner men att det finns områden med förbättringspotential och områden där resultaten skiljer sig mycket mellan olika landsting. Utvärderingen bygger på registerdata och enkäter till vårdgivare.
Riktlinjerna bidrar till att sprida kunskap och tydliggör för beslutsfattare och vårdgivare vilka undersökningar och behandlingar som bör införas eller få utökade resurser och vilka som eventuellt bör minskas eller avvecklas helt.
Hur kommer patienterna och deras närstående att påverkas?
Riktlinjerna innebär att hälso- och sjukvården kan erbjuda patienterna en kunskapsbaserad och därmed god och säker vård. De medför även att vården blir mer likvärdig oavsett var man bor, eftersom hälso- och sjukvården får samma kunskap att utgå ifrån.
Projektledning
Medicinskt sakkunnig: Christian Berne
Prioriteringsordförande: Mats Eliasson
Sakkunnig primärvård: Stefan Jansson
Huvudansvarig i faktaarbetet (omvårdnad): Karin Wikblad
Huvudansvarig i faktaarbetet (medicin): Claes-Göran Östenson
Projektledare Socialstyrelsen: Elin Linnarsson
Delprojektledare Socialstyrelsen: Erik Åhlin
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt