Vården behöver erbjuda samtal om levnadsvanor till fler
Publicerad: 2024-11-20 kl. 07:00
En stor del av befolkningen drabbas av kroniska sjukdomar och risken ökar vid ohälsosamma levnadsvanor. Hälso- och sjukvården och tandvården har en viktig roll genom att erbjuda rådgivning till patienter där hälsoproblemen kan hänga ihop med tobak och nikotin, riskbruk av alkohol, ohälsosamma matvanor och otillräcklig fysisk aktivitet. I Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer finns rekommendationer för hur vården kan prioritera och erbjuda stöd till dem med störst behov.
Många drabbas av sjukdomar som kan förebyggas, behandlas och förbättras av ändrade levnadsvanor. Det gäller till exempel fall av hjärt-kärlsjukdomar, cancer, typ 2-diabetes och karies.
Det finns evidensbaserade metoder för hur vården kan arbeta med rådgivning till patienter. Dessa metoder har Socialstyrelsen samlat i de nationella riktlinjerna, som i dag publiceras i en uppdaterad version.
− Hälso- och sjukvården har, tillsammans med andra aktörer, en viktig roll när det gäller ohälsosamma levnadsvanor, bland annat genom att erbjuda rådgivning till patienter som får vård och behandling och där hälsoproblemen kan kopplas till ohälsosamma levnadsvanor, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Utvecklingen pekar åt olika håll
För vissa av levnadsvanorna ses en positiv utveckling mellan 2016 och 2022, enligt undersökningen Hälsa på lika villkor. Andelen personer som röker dagligen fortsätter att minska, från 9 procent till knappt 6 procent och personer som är otillräckligt fysiskt aktiva har minskat från 35 procent till knappt 32 procent.
Däremot har andelen som snusar dagligen ökat från drygt 11 till nära 14 procent. Ökningen är särskilt stor hos unga kvinnor. Vissa data pekar också på en ökning av andelen vuxna med ohälsosamma matvanor, och hos barn och unga syns ingen förbättring i fysisk aktivitet och matvanor sedan 2018.
Fler behöver få rådgivning
Det är fortfarande få patienter som får dokumenterade samtal att ändra sina levnadsvanor i hälso- och sjukvården, och skillnaderna är stora i landet. Det visar Socialstyrelsens årliga uppföljning av primärvårdens stöd till patienter med ohälsosamma levnadsvanor 2023. Fler behöver erbjudas rådgivning efter individuell bedömning.
− Samtidigt är resurserna begränsade. Därför hjälper vi vården att prioritera, och det viktigaste är att erbjuda stöd till dem med störst behov. Det är också viktigt att vården arbetar med grupper i samhället där en förändring av levnadsvanorna har särskilt stor betydelse för hälsan, säger Thomas Lindén.
I Socialstyrelsens nationella riktlinjer finns fyra prioriterade grupper: vuxna som har särskild risk för allvarlig sjukdom eller försämrat tillstånd på grund av ohälsosamma levnadsvanor, vuxna som ska opereras, gravida samt barn och unga under 18 år.
Nytt i rekommendationerna är att myndigheten tydligare lyft fram tandvårdens roll och ansvar. Det har också kommit ny forskning som visar att snus är mer skadligt än det tidigare fanns kunskap om, vilket innebär att det kan vara mer relevant att prata om snus i vården. En annan nyhet är att nikotinsnus inkluderats i rekommendationerna om snus.
De två levnadsvanorna som har störst negativ påverkan på hälsan är rökning och ohälsosamma matvanor.
− Tobaksrökning är en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och förtida död, och ohälsosamma matvanor ökar risken för exempelvis obesitas, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. När det gäller snus visar ny forskning att det är mer skadligt att snusa än tidigare visat och att riskerna till stor del beror på nikotinet, inte minst riskerna för hjärt-kärlrelaterad dödlighet och för fostret vid graviditet, säger Thomas Lindén.
Nationella riktlinjer 2024: Vård vid ohälsosamma levnadsvanor
Artikelnummer: 2024-11-9272|Publicerad: 2024-11-20
Tillhörande dokument och bilagor
Fakta
Nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor är ett stöd för prioriteringar i hälso- och sjukvården och tandvården. Prioriteringarna är till för att ge patienter med störst behov stöd i första hand.
Riktlinjerna fokuserar på åtgärder vid de fyra ohälsosamma levnadsvanor som bidrar mest till den samlade sjukdomsbördan i Sverige:
- tobaks- och nikotinbruk
- riskbruk av alkohol
- ohälsosamma matvanor
- otillräcklig fysisk aktivitet.
De metoder som Socialstyrelsen framförallt rekommenderar är rådgivande samtal och kvalificerat rådgivande samtal. Ett rådgivande samtal tar vanligtvis 5–15 minuter, medan ett kvalificerat rådgivande samtal brukar ta längre tid.
Båda samtalen innebär att hälso- och sjukvårdpersonal för en personcentrerad dialog med patienten samt anpassar samtalet till patientens förutsättningar.
Läs pdf 90 sidor utan kostnad
https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2024-11-9272.pdf
Frågor och svar
Frågor och svar om nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor
Socialstyrelsen har uppdaterat nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor. Här finns frågor och svar om riktlinjerna och våra rekommendationer till hälso- och sjukvården och tandvården.
Allmänt om riktlinjerna
Vad är nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor?
Vilka ohälsosamma levnadsvanor tas upp i riktlinjerna?
Vilka grupper är det viktigast att erbjuda stöd till?
Ska alla som har en ohälsosam levnadsvana få rådgivning från vården?
Hälso- och sjukvårdens arbete med ohälsosamma levnadsvanor
Är samtal om ohälsosamma levnadsvanor en uppgift för hälso- och sjukvården?
Hur går det här till, ska vården söka upp personer som till exempel dricker för mycket alkohol?
Tobak och nikotin
Vilka hälsorisker finns det med att snusa?
Vad säger Socialstyrelsen om riskerna med tobakssnus jämfört med nikotinsnus?
Vad har Socialstyrelsen för rekommendationer om snus?
Varför har Socialstyrelsen ingen rekommendation om e-cigaretter/vejp? Ni ger ju en rekommendation för nikotinsnus?
Vad säger riktlinjerna om barn och unga som snusar?
Ska alla som snusar erbjudas rådgivning från vården?
Risbruk av alkohol
Vilka hälsorisker finns det med att dricka alkohol?
Vad har Socialstyrelsen för rekommendationer om alkohol?
Vad är ett riskbruk av alkohol?
Hur har Socialstyrelsen kommit fram till gränsvärdena för riskbruk av alkohol?
Ska alla som dricker mer än gränsvärdena för riskbruk erbjudas rådgivning från vården?
Vad säger riktlinjerna om unga under 18 år som dricker alkohol?
Ohälsosamma matvanor
Vilka hälsorisker finns det med att äta ohälsosamt?
Vad har Socialstyrelsen för rekommendationer vid ohälsosamma matvanor?
Otillräcklig fysisk aktivitet
Vilka hälsorisker finns det med att inte röra på sig tillräckligt?
Vad har Socialstyrelsen för rekommendationer om fysisk aktivitet?
Vad är skriftlig ordination när det gäller fysisk aktivitet?
Vad är FaR, fysisk aktivitet på recept?
Press release SoS
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt