— Problemet är att mätaren har lång livslängd, skulle kunna användas av flera
Pressmeddelande
Självtestning och egenvård för Waranpatienter är kostnadseffektivt enligt TLV
Tandvårds- och Läkemedelsverket (TLV) har beslutat att mätaren CoaguChek XS inte ska ingå i läkemedelsförmånerna trots att den bedöms som kostnadseffektiv.
Problemet är att mätaren har för lång livslängd. Det är dock fullt möjligt för landstingen att köpa in mätare och låna ut till patienter. CoaguChek XS görs nu tillgänglig för landstingen genom hjälpmedeldatabasen Hinfo.
TLV har tidigare beslutat att teststickorna till CoaguChek XS ska ingå i läkemedelsförmånen och vara kostnadsfria för alla patienter i landet. I sitt senaste beslut konstaterar TLV att även mätaren CoaguChek XS framstår som kostnadseffektiv. TLV anser däremot inte att mätaren kan räknas som en förbrukningsartikel i lagens mening eftersom dess livslängd är så lång att den skulle kunna användas av flera patienter.
Därför kan bara teststickorna, men inte själva mätaren CoaguChek XS omfattas av de statligt beslutade läkemedelsförmånerna. Skälet till att CoaguChek-mätarna inte ingår i förmånen är alltså att de håller för länge (1).
Roche har överklagat TLV:s beslut med hänvisning till den stora patientnytta som står på spel och det faktum att TLV tidigare godkänt att elektroniska produkter med lång hållbarhet som liknar CoaguChek XS skall ingå i förmånen. Tillsvidare gäller dock TLV:s avslag och det är upp till landstingen att fatta beslut om att göra mätaren tillgänglig som hjälpmedel.
ånga patienter som behandlas med blodförtunnande medicin i Sverige är aktuella för självtestning. Den svenska expertbedömningen i SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) pekar på att 10 till 20 procent av alla patienter med blodförtunnande medicin av typen Waran skulle kunna komma ifråga (2). Detta motsvarar mellan 16 000 och 32 000 patienter i Sverige idag. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer refererar man till SBUs rapport och rekommenderar självtestning av Waran för lämpliga patienter (3, 4).
Behandling med Waran och nya alternativ till detta läkemedel är en högaktuell fråga för landstingen. Den 20 juni publicerades Socialstyrelsens preliminära version av en komplettering till de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård och stroke sjukvård. Där konstateras att Waran fortfarande bör vara förstahandsvalet vid behandling av förmaksflimmer för att förebygga stroke (5).
Blodförtunnande mediciners effekt måste regelbundet kontrolleras med laboratorieprover. Patienter som själva kan mäta sin medicins effekt slipper att regelbundet åka till sjukhus på kontroll. Detta underlättar både för patienten och sjukvården, med större frihet och obundenhet för den som självtestar och mindre resurs- och tidsåtgång för att hantera laboratorieprover för sjukvårdspersonalen.
I dag självtestar sig cirka 1 000 patienter i Sverige. I de allra flesta fall har de fått betala sina mätare ur egen ficka. CoaguChek kostar 5 995 kronor.
– Efter SBU-rapporten har intresset för självtest ökat stadigt och det senaste året har två nya landsting kommit igång med patientutbildningar. Men ett problem som även SBU pekar på i sin rapport, och som många patienter hör av sig till oss om, är att i de allra flesta fall får patienterna själva betala för sin mätare. Det innebär att alla patienter idag inte har samma möjlighet till självtestning, säger Mathias Egermark chef patientnära analyser på Roche Diagnostics.
Kostnadseffektiv för landstingen
Genom att köpa in mätare och låna ut till patienterna skulle landstingen spara pengar, minska sin arbetsbelastning, och på samma gång göra livet enklare för patienterna.
När TLV nu har bestämt att det bara är teststickorna som ingår i den statligt beslutade läkemedelsförmånen, inte mätarna, är det upp till landstingen att besluta om mätarna ska förskrivas som kostnadsfritt hjälpmedel. En sådan lösning skulle innebära att patienterna får mätarna förskrivna på hjälpmedelskort av läkare eller sjuksköterskor, och får hämta ut mätare på landstingens hjälpmedelscentraler på samma sätt som andra patienter kan hämta ut medicinska hjälpmedel som till exempel rullstolar eller inhalatorer.
Ansvaret att erbjuda personer med funktionsnedsättningar hjälpmedel regleras i Hälso- och sjukvårdslagen. Ansvaret är delat mellan sjukvårdshuvudmännen landstinget och kommunerna.
Problemet är att det nu inte finns någon automatisk central klassificering av vad som ska anses vara ett hjälpmedel och vad som är förskrivningsbara hjälpmedel. Det beslutas av varje sjukvårdshuvudman och ser därmed olika ut i landet.
I Sverige finns det cirka 30 hjälpmedelscentraler som var och en har ett lokalt artikelregister som de kontinuerligt håller uppdaterat.
CoaguChek XS finns nu på Hinfo
För att göra mätaren CoaguChek XS mer lättillgänglig för landets hjälpmedelscentraler finns den sedan april med i den rikstäckande hjälpmedelsdatabasen Hinfo, www.hinfo.se. Se mer här.
Hinfo är Sveriges största databas över hjälpmedel. Här kan förskrivare och andra inom vården i hela landet hitta produkter och artiklar som klassificeras enligt ISO 9999. Syftet med Hinfo är att eliminera mycket av det lokala administrativa arbetet med uppdatering av artikel och avtalsinformation samt höja kvalitén på informationen. Hinfo drivs gemensamt av leverantörer, hjälpmedelsverksamheten och Hjälpmedelsinstitutet.
Om CoaguChek och självtestning
Mätaren CoaguChek XS gör det möjligt att snabbt och tillförlitligt mäta blodets levringsförmåga (det så kallade PK(INR)-värdet) med ett enkelt stick i fingret. Patienter som behandlas med blodförtunnande läkemedel, som till exempel Waran, kan med CoaguChek XS själva testa sitt PK(INR)-värde och även utbildas i att själva reglera sin behandling. Det innebär en frihet för patienten som inte längre är beroende av att besöka sjukhus eller vårdcentral för regelbunden kontroll av PK(INR). CoaguChek är den enda mätaren av detta slag som finns tillgänglig för försäljning i Sverige.
För att patienten ska få tillgång till en blodprovsmätare för att sköta Warankontroller i hemmet krävs en remiss från behandlande läkare till en speciell patientutbildning. Utbildningen ges i form av en introduktionskurs och idag erbjuder tio landsting sådana kurser under ledning av sjuksköterskor och läkare. Efter utbildningen kan patienten sen börja använda mätaren.
För mer information om självtestning och egenvård se faktablad i Roche Diagnostics pressrum på MyNewsdesk;www.mynewsdesk.com/se/pressroom/roche_diagnostics/document/list
Helen Krut, informationschef, Roche Diagnostics Scandinavia För mer information och pressbilder se även här i Roche Diagnostics pressrum på MyNewsdesk, samt www.coaguchek.se
Referenser
1. TLVs beslut om CoaguChek XS i sin helhet,www.tlv.se/beslut/beslut-forbrukningsartiklar/avslag/coagu-chek-xs-kommer-inte-att-inga-i-hogkostnadsskyddet-som-forbrukningsartikel/
2. Självtestning och egenvård vid användning av blodproppsförebyggande läkemedel, SBU Alert‐rapport nr 2007-05,http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/3/Sjalvtestning_egenvard_blodproppsforebyggande_lakemedel_200705.pdf
3. Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård 2008, Beslutsstöd för prioriteringar,http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/8592/2008‐102‐7_20081028.pdf
4. Nationella riktlinjer för strokesjukvård 2009, Antiokoagulationsbehandlinghttp://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerforstrokesjukvard/sokiriktlinjerna/antiokoagulationsbehandling
5. Socialstyrelsens preliminära version av komplettering till de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård och stroke sjukvård,http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2011juni/kompletteringavnationellariktlinjerforhjartakarl-lakemedel
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-06-28|