Arkiv alla nyheter

Riksrevisionen har synpunkter på Läkemedelsverkets medicintekniska verksamhet

Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn
10.12.2024 10:27:50 | Läkemedelsverket | Pressmeddelande från Läkemedelsverket
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen

  • men att det finns brister i förutsättningarna.
 
Riksrevisionen konstaterar i sin rapport att kunskapen om medicintekniska produkter är låg i medicinteknikbranschen, inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

• Därför är rekommendationen till regeringen att ge lämpliga myndigheter i uppdrag att sprida både information och kunskap till dessa grupper.

Riksrevisionen skriver i sin rapport att Läkemedelsverkets tillsyn till stor del är utformad på ett effektivt sätt för att säkerställa säkra och lämpliga produkter samt motverka osund konkurrens.

  • Men konstaterar att det finns brister i förutsättningarna. Samtidigt rekommenderar Riksrevisionen regeringen att flytta ansvaret för tillsyn över egentillverkade medicintekniska produkter från IVO till Läkemedelsverket.

– Vi välkomnar både revisionen och resultatet av den. Marknaden för medicinteknik ökar explosionsartat vilket innebär att Sverige och berörda aktörer behöver betydligt mer kunskap, inte minst om de nya regelverk som nu sjösätts. Det är glädjande att vi lyckats visa att vår tillsyn fungerar.                 – Samtidigt är vi medvetna om de utmaningar som finns, bland annat vår begränsade kapacitet i förhållande till att området växer i omfattning. Det är något som vi arbetar på, säger Lena Björk som är Läkemedelsverkets tillsynsdirektör.

Brister i förutsättningarna för tillsynen

I sin rapport rekommenderar Riksrevisionen att Läkemedelsverket i större utsträckning delar information om den egna tillsynens resultat, både till medicinteknikbranschen och till hälso- och sjukvården.

Riksrevisionen konstaterar att kunskapen om medicintekniska produkter är låg i medicinteknikbranschen, inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Därför är rekommendationen till regeringen att ge lämpliga myndigheter i uppdrag att sprida både information och kunskap till dessa grupper.

– Läkemedelsverket ser precis som Riksrevisionen att kommunikation och kunskap behövs till alla berörda parter, för att stärka tillsynen och uppföljningen och därmed öka produktsäkerheten. Säker och väl fungerande medicinteknik är avgörande i den moderna vården. Det är en fråga om beredskap, både i tid av vardag och när vårt samhälle utsätts för påfrestningar, avslutar Lena Björk.

Läkemedelsverket har inte delat resultat från tillsynen i tillräcklig omfattning på grund av myndighetens tolkning av sekretesslagstiftningen och på grund av brist på resurser för att sammanställa informationen.

 

Den medicintekniska branschen och hälso- och sjukvården efterfrågar mer stöd och information från Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket saknar verktyg och rutiner för uppföljning av tillsynen, vilket medför att uppföljningen riskerar att bli personberoende och att myndigheten inte får en bra bild av om tillsynen bidrar till målen med regelverket.

Press release från Läkemedelsverket, om den kritik myndigheten fått av Riksrevisonen

 

Läs mer, hela rapporten som pdf, free

https://www.riksrevisionen.se/granskningar/granskningsrapporter/2024/tillsynen-over-medicintekniska-produkter—prioriteringar-genomforande-och-uppfoljning.html

Rekommendationer

Riksrevisionen lämnar följande rekommendationer.

Till regeringen

  • Se över och överväg att flytta ansvaret för tillsyn över egentillverkade medicintekniska produkter från Ivo till Läkemedelsverket.
  • Se över modellen för årsavgifter för Läkemedelsverkets medicintekniska verksamhet för att ta hänsyn till både Läkemedelsverkets behov av planering och långsiktighet, och de ekonomiska aktörernas behov av lika villkor och sund konkurrens.
  • Ge uppdrag till lämpliga myndigheter om att sprida information och kunskapsstöd gällande regelverket om medicintekniska produkter till den medicintekniska branschen, hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Till Läkemedelsverket

  • Dela i större utsträckning information om tillsynens resultat till den medicintekniska branschen och hälso- och sjukvården.
  • Säkra ett ändamålsenligt ärendehanteringssystem där tillsynsverksamhetens behov av att hantera och söka information samt följa upp ärenden tas om hand.
  • Se över föreskrifterna om kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om medicintekniska produkter så att vårdgivare som egentillverkar även lämnar uppgifter om sina produkter.

Till Ivo

  • Utveckla kompetensen om medicintekniska produkter och medicinteknisk säkerhet så att detta på ett bättre sätt kan beaktas i Ivo:s riskanalyser och ordinarie tillsyn.
Utdrag ur rapporten från Riksrevisionen

3.6.2 Läkemedelsverket publicerar inte resultat från den egeninitierade tillsynen på grund av sekretess

Läkemedelsverket har idag inga planer på att publicera information om resultaten från den egeninitierad tillsynen på samma sätt som vid säkerhetsövervakningen.

Läkemedelsverket har dragit slutsatsen att sådan publicering skulle vara utpekande och riskera ekonomisk skada för aktörerna, och att en sekretessbedömning därför behöver göras i varje enskilt fall. När Läkemedelsverket på begäran lämnar ut tillsynsbeslut är dessa därför maskade avseende vilken produkt och aktör beslutet gäller.

 

Tillsynsbeslut som rör konsumentprodukter och som anses ha ett särskilt allmänintresse publiceras dock som säkerhetsnyheter på Läkemedelsverkets webbplats, samt lämnas på begäran till exempelvis nyhetsbyråer. Detta är möjligt på grund av att det finns bestämmelser i offentlighets- och sekretessförordningen som särskilt berör Läkemedelsverket vad gäller sekretess för varor som är avsedda för konsumenter. Därtill delar Läkemedelsverket viss information från tillsynen på en generell nivå, i form av sammanfattande iakttagelser på seminarier och möten med branschföreträdare.

 

3.6.3 Det finns stor efterfrågan på information om Läkemedelsverkets tillsyn och vad konsekvenserna blir om man inte följer regelverket

Granskningen pekar på att medicintekniska företag skulle ha nytta av att ta del av mer information om Läkemedelsverkets tillsynsresultat, för att lära av andras misstag, exempelvis vid utveckling av nya produkter, men också för att förstå vad konsekvenserna blir om man inte följer regelverket.

Branschorganisationer som intervjuats ger en samstämmig bild av att avsaknaden av exempel på hur man kan göra rätt och av kännedom om fall där bristande överensstämmelse med regelverket, som inte korrigerats har lett till sanktioner mot företag, minskar företagens incitament för korrigering och regelefterlevnad.

Även företrädare för hälso- och sjukvården efterfrågar mer information om Läkemedelsverkets tillsynsresultat, bland annat för att undvika patientsäkerhetsrisker.

Flera intervjupersoner hänvisar till USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) som ett exempel på hur information om tillsynsresultat kan göras tillgänglig på ett sätt som bidrar till både bättre regelefterlevnad och säkrare produkter. FDA:s databas för händelser och tillbud med medicintekniska produkter är offentlig och innehåller rapporter från de senaste tio åren.

Databasen beskrivs som en viktig källa till information för medicintekniska företag även i Europa, eftersom motsvarande information inte finns tillgänglig här. Exempelvis beskrivs det vara en hjälp för tillverkare av medicintekniska produkter att kunna läsa vad FDA har skrivit om produkter som liknar deras och vilka problem de fått.

 

FDA publicerar även varningar som utfärdats till företag som inte följer regelverket. Dessa blir officiella, och samlas i en sökbar databas. Publiceringen av varningar beskrivs som ett effektivt sätt att uppmuntra regelefterlevnad, eftersom det anses skadligt för företag att vara föremål för en offentlig varning.

 

Företrädare för medicinteknisk säkerhet inom hälso- och sjukvården framför att de ser att Läkemedelsverket har prioriterat att bygga upp medicinteknisk kompetens och att myndigheten för en bra dialog med hälso- och sjukvården bland annat via seminarier.

Samtidigt uppger de att det i kontakter med Läkemedelsverket ibland blir tydligt att myndighetens medarbetare saknar ett vårdgivarperspektiv. Det kan innebära att Läkemedelsverket ger information utifrån ett produktperspektiv, som snävt utgår från EU-förordningarna, utan förståelse för hur patientsäkerheten kan påverkas i en vårdverksamhet eller hur informationen krockar med annan lagstiftning som hälso- och sjukvården och tandvården berörs av.

 

Ovan är utdrag ur Riksrevisionens rapport.

 

Läs Riksrevisionens egen beskrivning av sin revision

https://www.riksrevisionen.se/granskningar/granskningsrapporter/2024/tillsynen-over-medicintekniska-produkter—prioriteringar-genomforande-och-uppfoljning.html

 

____________________________________________

 

Utdrag ur press release från www.lakemedelsvarlden.se

 

Riksrevisionen kritiserar tillsynen av medicinteknik

– Vi ser att tillsynen är begränsad. Båda myndigheterna har prioriterat ner den planerade egeninitierade tillsynen av medicintekniska produkter. Tillsynen behöver bli effektivare, säger Kristina Lindholm, som projektlett Riksrevisionens nya granskning.

 

Riksrevisionen slår ned på tillsynen av medicintekniska produkter. Den är ineffektiv och alltför begränsad, enligt myndighetens nya granskning.

 

De båda tillsynsmyndigheterna Läkemedelsverket och Ivo, Inspektionen för och omsorg, får tuff kritik i Riksrevisionens rapport som publicerades under tisdagen.

– Det är första gången vi granskar tillsynen av medicintekniska produkter. Att medicintekniska produkter är säkra är centralt för människors liv och hälsa, säger Kristina Lindholm, projektledare för granskningen, till Läkemedelsvärlden.

 

Riksrevisionen har granskat i över ett år

Granskningen har tagit drygt ett år. Den inleddes förra sommaren. Riksrevisionens utredare har bland annat gått igenom ett urval av myndigheternas tillsynsärenden och gjort intervjuer med myndighetsanställda samt aktörer inom området.

Ett problem är att felaktiga produkter eller problem med användandet av dem inte rapporteras.

– Det finns en underrapportering av tillbud. Om felaktiga produkter inte rättas till är det ett hot mot patientsäkerheten.

 

Riksrevisionen kritiserar tillsynen

Riksrevisionens slutsats är att myndigheternas tillsyn av medicintekniska produkter inte är tillräckligt omfattande och effektiv.

 

Riksrevisionen slår ner på Ivos kompetens

Ivo har inte haft tillräcklig sakkunskap för att utöva en god och effektiv tillsyn, enligt Riksrevisionen.

Riksrevisionen rekommenderar Ivo att utveckla kompetensen kring medicintekniska produkter och medicinteknisk säkerhet. Detta för att frågor om medicinteknik ska beaktas i Ivos riskanalyser och ordinarie tillsyn.

 

Läkemedelsverkets IT-stöd krånglar

Läkemedelsverket får också bannor för sin tillsyn. Myndighetens system för ärendehantering, Step MT, är inte ändamålsenligt, tycker Riksrevisionen.

– IT-stödet är krångligt att använda och söka i. Som vi fått det beskrivet krävs det många klick för att komma vidare i ett ärende och det är svårt att söka information som kopplar ihop ärenden. Det är ett effektivitetsproblem.

Riksrevisionen anser också att Läkemedelsverket är för dåligt på att informera om säkerhetsproblem och brister till hälso- och sjukvården och den medicintekniska branschen.

– Om hälso- och sjukvården anmäler ett problem så kommunicerar Läkemedelsverket med tillverkaren av medicinteknik.

Men hälso- och sjukvården får inte återkoppling på avslutade ärenden, att de ser att deras anmälan får effekter.

 

Måste ge bättre information

Riksrevisionen vill att Läkemedelsverket i högre utsträckning än idag kommunicerar resultatet av sin tillsyn.

– Om Läkemedelsverket delar informationen med den medicintekniska branschen och hälso- och sjukvården kan det bidra till ökad regelefterlevnad. Då kan man dra lärdom av tidigare misstag.

Att Läkemedelsverket inte informerar om resultatet av sin tillsyn kan bero på företagssekretess. Riksrevisionen anser att Läkemedelsverket istället kan presentera informationen på aggregerad nivå.

– Att informera om brister på en övergripande nivå, exempelvis problem som kan finnas med vissa produkter, bidrar det till ett ökat lärande, säger Kristina Lindholm.

 

Informerar inte om säkerhetsproblem

När hälso- och sjukvården anmäler ett problem så kommunicerar Läkemedelsverket med tillverkaren av medicinteknik.

Men hälso- och sjukvården som anmält får ingen återkoppling på avslutade ärenden. De ser inte att deras anmälningar får effekt, enligt Riksrevisionens Kristina Lindholm.

Om myndigheten delar information om säkerhetsproblem och brister kan alla lära av detta och undvika samma misstag i framtiden. Det skulle förbättra patientsäkerheten, resonerar Riksrevisionen.

 

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

 

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp