Tro och familj avgörande för att hantera typ 2-diabetes
Press relerase
FORSKNING. Familjevärderingar och buddistisk tro har visat sig vara de två avgörande faktorerna för thailändare när det gäller att anpassa sig till och hantera typ 2-diabetes. Det visar ny forskning.
Diabetes typ 2, som ofta orsakas av livsstilsval, har på allvar börjat oroa hälso- och sjukvården. En bidragande orsak är diagnosens snabba globala spridning; en trend som också märks i Thailand.
Forskaren Wimonrut Boonsatean, som delar sin tid mellan Rangsit University i Thailand och Malmö högskola, presenterar nu sina forskningsresultat i avhandlingen Living with type 2 diabetes in a Thai population: Experiences and managent.
– Det är en obotlig sjukdom med många komplikationer och konsekvenser, inte bara för den drabbade utan för hela familjen. Det påverkar även det sociala livet, säger Wimonrut Boonsatean.
Skillnader mellan öst och väst
Vid en jämförelse med liknande forskning gjord på västerländska populationer, märks tydliga skillnader.
– Vi vet att både thailändare och människor i västvärlden kan hantera att leva med diabetes. Men när jag gjorde mina egna djupintervjuer märkte jag att starka familjeband och den buddistiska tron bidrar till ett visst själsligt lugn och ett positivt förhållningssätt till sjukdomen, säger Wimonrut Boonsatean och fortsätter:
– Mina studier visar att kvinnor och män har liknande uppfattningar när det gäller hur är att leva med diabetes. Det är ett resultat som skiljer sig från forskning som gjorts i västvärlden. Min forskning om socioekonomisk status uppvisade delvis signifikanta skillnader, men inte alls lika många som de västerländska forskarna kunde uppvisa.
Familjens roll
– Den thailändska befolkningen klarar av att anpassa sig till sin situation. Västerlänningar är också bra på att anpassa sig, men det finns skillnader när det gäller hur detta sker. Båda kan klara av att hantera sjukdomen väl, men under anpassningsfasen är det olika faktorer som påverkar dem.
Familjens roll är avgörande för hälsan och för vilket stöd en individ får. I sin forskning redogör Wimonrut Boonsatean för de täta familjebande som thailändska familjer har. I den traditionella hierarkiska strukturen förväntas den yngre generationen ta hand om de äldre och sjuka familjemedlemmarna, såväl praktiskt som känslomässigt och finansiellt.
Lugnt avvaktande
En skillnad, som visade sig vara ett bra hjälpmedel för thailändarna att anpassa sig till sin diagnos, var det utmärkande nationella karaktärsdraget att vara ”lugnt avvaktande”, som Wimonrut Boonsatean beskriver det.
– När thailändare ställs inför en konflikt eller svårighet uppträder de lugnt på ytan, medan de tar sig tid att fundera över hur de ska hantera och förstå situationen, förklarar hon.
Majoriteten av thailändarna är buddister, ett trossystem som Wimonrut Boonsatean menar har en positiv effekt på hur man accepterar och hanterar livet med diabetes.
Tron stödjer
Buddism är den dominerande livsfilosofin i Thailand. Den uppmanar thailändarna att söka efter den yttersta sanningen i sina liv. Lidande och vägen bort från lidande är viktiga koncept inom buddismen. Att upprätthålla den buddistisk tron, hjälper troende thailändare att förhålla sig till sina liv med diabetes.
– Våra kroppar förändras varje dag; åldrande, sjukdomar och död är en del av det mänskliga livet; om vår kropp förändras så kan den åstadkomma lidande. Men det är hur vi hanterar detta lidande och fortsätter leva ett gott liv med sjukdomen, som är skillnaden, säger Wimonrut Boonsatean.
– Den buddistiska synen på livet bidrar till att thailändska kvinnor uppfattar sina liv med diabetes som ”något naturligt”. Buddismen fungerar som en slags andlig tillflyktsort och hjälper dem att hantera den psykologiska börda som diabetes kan innebära.