Arkiv alla nyheter

Rapport från Nationell Arbetsgrupp (NAG) diabetes. Ordf Stefan Jansson

Redan 2013 startade det dåvarande nationella programrådet diabetes sitt arbete kring att följa och analysera kunskapsutvecklingen och variationer i vårdpraxis, identifiera oönskade variationer och behov av nya/reviderade kunskapsunderlag samt utarbeta gemensamma nationella vårdprogram med mera. Kring 2018 etablerades NAG diabetes inom SKR:s system för kunskapsstyrning. Syftet är en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet.

Diabetes omfattar flera sjukdomar med stora volymer av patienter, behandlingsinsatser och åtgärder som ges på flera vårdnivåer. I Sverige idag lever 450 000 personer med typ 2-diabetes och 50 000 personer typ1- diabetes varav 8000 är barn. Särskilt att beakta är äldre med diabetes och barn och ungdomar i övergången till vuxna.

 

Arbetsgruppen är en bestående gruppering med ett flerårigt arbete bakom sig. Det senaste året har gruppen reviderat några kunskapsstöd som numer återfinns eller kommer snart att finnas på 1177 för vårdpersonal.

Några exempel är,

• Diabetes och fotkomplikationer,

• Övergången barn till vuxenvård för personer med typ 1-diabetes,

• Hypoglykemi,

• Diabetesketoacidos med flera

 

Vidare har gruppen haft representanter med i tillfälliga NAG som vårdförloppet ”Diabetes med hög risk för fotsår” som färdigställdes under 2022 samt Glukossänkande läkemedel vid typ 2 diabetes som blev klart våren 2024.

Gruppen deltar också i granskning av andra kunskapsstöd i närliggande diagnosområden så som

• Barn och vuxna med obesitas,

• Kost vid diabetes,

• Kritisk benischemi,

• Svårläkta sår med fler

 

Under 2025 fortsätter arbetet inom flera olika områden där gruppen har representanter med i olika grupper, till exempel ett snabbt växande kunskapsområde är att diabetesspecifika autoantikroppar kan påvisas innan betacellssvikten blir så påtaglig att patologiska glukosnivåer kan uppmätas. Detta är särskilt intressant idag då det finns läkemedel som bromsar stadieutvecklingen vid typ 1-diabetes hos barn och vuxna. Ett annat område är unga med typ 2-diabetes där det saknas en nationell rekommendation kring hur vården bäst organiseras i syfte att minska risken för komplikationer. Gruppen deltar också med representant i en nationell arbetsgrupp med uppdrag ”Harmonisering av riktlinjer gällande blodtryck för patienter med hjärt-kärlsjukdom, diabetes, kronisk njursjukdom och stroke” som är ett initiativ av NPO hjärta- och kärlsjukdom.

 

Svenska Diabetesförbundet gör en kartläggning av behov av ett program för utbildning av äldre. NAG diabetes hade tidigare tagit fram en webbutbildning inriktad på vård av äldre som var mycket uppskattat inom äldrevården i kommunerna. Tyvärr kunde denna utbildning ej fortsätta.

 

Gruppen har kontinuerliga möten med arbetsgrupp inom MedicinTekniska Produktrådet (MTP-rådet). Syftet är omvärldsbevakning, utveckling gällande medicintekniska diabeteshjälpmedel, samordning av inköpsstrategi. Gruppen har en fortlöpande kontakt med NDR och ordförande för NDR finns också med som ledamot i NAG diabetes. Samtal och genomgång av Primärvårdskvalitet och indikatorer där har genomförts. Några av gruppens ledamöter finns också representerade i olika myndighetsarbeten så som Socialstyrelsens översyn av diagnoskriterier vid GDM, Läkemedelsverkets uppdatering av kapitlet Diabetes i Läkemedelsboken samt TLV:s rundabordssamtal.

 

Avslutningsvis. Hör av dig till NAG diabetes när du ser ett behov av nationell samordning kring olika saker som sker ute i vardagssjukvården.

Vårt arbete bygger mycket på alla professioners inspel där vi då kan ta oss an en uppgift nationellt för att inte 21 regioners lokala diabetesarbetsgrupper ska behöva göra samma sak.

 

Ledamöter och kontakt

Kontaktperson och processledare

Helen Abrahamsson, Norra sjukvårdsregionförbundet, Norra sjukvårdsregionen helen.abrahamsson@norrarf.se

Ordförande

Stefan Jansson, specialistläkare allmänmedicin, Brickebackens vårdcentral Örebro, sjukvårdsregion Mellansverige

Ledamöter

  • Marie Lövnord, diabetessjuksköterska, primärvård, Norra sjukvårdsregionen
  • Eva Hagström Toft, specialistläkare endokrinologi, Ersta sjukhus, Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland
  • Katarina Eeg-Olofsson, specialistläkare endokrinologi, Nationellt kvalitetsregister diabetes, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Västra sjukvårdsregionen
  • Frida Sundberg, specialistläkare barnmedicin, Örebro universitetssjukhus, Svensk förening pediatrisk endokrinologi och diabetes, Sjukvårdsregion Mellansverige
  • Sheyda Sofizadeh, distrikts- och diabetessjuksköterska, primärvård, Västra sjukvårdsregionen
  • Herbert Krol, specialistläkare internmedicin och allmänmedicin, länssjukhuset Kalmar, Sydöstra sjukvårdsregionen
  • Agneta Lindberg, diabetessjuksköterska, Skånes universitetssjukhus, Södra sjukvårdsregionen
  • Björn Ehlin, patientföreträdare, Svenska Diabetesförbundet
  • Kommunal ledamot, vakant

 

Rapportör för DiabetologNytt

Stefan Jansson, ordf NAGD

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp