Antibiotikaförskrivningen minskar långsamt, men det finns fortfarande relativt stora variationer mellan landstingen. Läkemedelsbehandlingen för de äldre kan fortfarande förbättras. Mer än var tionde person över 75 år behandlas med minst tio läkemedel, och ungefär lika många förskrivs läkemedel som bör undvikas av äldre.
Det framgår när SKL, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i dag för första gången presenterar öppna jämförelser av hur landstingen arbetar med läkemedel. Rapporten bygger till stor del på nationell statistik och kvalitetsregister. Sammanlagt 29 olika indikatorer finns med i rapporten.
Underlaget till sammanställningen består av tidigare publicerad data ur flera nationella register som har funnits spridda hos Socialstyrelsen, SKL respektive Läkemedelsverket.
”Nu samlar vi alla uppgifterna på ett och samma ställe. Det gör det enklare att ta till sig, samtidigt som det skapar en bättre insyn i hälso- och sjukvården”, säger Mona Heurgren på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Fortfarande saknas indikatorer inom flera prioriterade områden som tillsammans kan ge en mer heltäckande bild av läkemedelsanvändningen i Sverige. Det gäller till exempel läkemedelsanvändning bland barn.
I september kommer därför Socialstyrelsen att presentera en plan för ett fördjupat samarbete mellan myndigheterna och SKL. Det långsiktiga målet är att utveckla och ta fram fler gemensamma indikatorer, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
”Det är första gången som landstingen får ett samlat underlag, som de kan använda som stöd och inspiration för det egna kvalitetsarbetet kring läkemedel. Rapporten ger ingen heltäckande bild av detta stora område, men är ett viktigt steg i den fortsatta utvecklingen”, säger Göran Stiernstedt, chef för SKL:s avdelning för vård och omsorg, i en presskommentar.
Här finns rapporten.
http://webbutik.skl.se/sv/artiklar/oppna-jamforelser-2013-lakemedelsbehandlingar.html
På 72 sidor görs en fin analys. Relativt lite finns om diabetes. Sid 59 diskuteras insättning av långverkande analoger-insulin utifrån subventionsbegränsingar
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt