Från www.SvD.se Martin Mederyd Hårdh;
Harvardforskaren Doug Melton har lyckats massproducera stamceller som producerar insulin – vilket banar väg för ett botemedel för typ 1-diabetes.
Rapporter om framsteg har kommit tidigare, men denna sticker ut, enligt svenske forskaren Leif Groop:
– Nu har man för första gången redskapen för att lyckas.
I en forskningsrapport publicerad i journalen Cell skriver Doug Melton, professor vid Harvard University, om det senaste genombrottet. Man har tidigare kunnat transplantera celler, hämtade från hjärndöda människor, i levern på diabetiker och då bitvis fått dem att producera insulin.
Nu har Meltons team hittat en metod för att producera celler i hundratals miljoner, som enligt professorn ”är så precist att jag inte tror att det kan efterliknas av personer som injicerar eller som får insulin genom en pump”.
– Och det kommer från en av de allra bästa i världen. Om det stämmer är det ett genombrott, säger Leif Groop, som är professor i endokrinologi vid Lunds universitet.
Cellerna som producerats har också haft förmågan att läsa av blodsockernivåer och distribuera insulin utefter det. Framgångsrika tester har gjorts på möss.
– Om man ser att detta följs upp av andra grupper det kommande året, då kan man som diabetiker se ett ljus i tunneln.
Leif Groop, professor i endokrinologi vid Lunds universitet.
Ett problem vid tidigare transplantationer har varit att kroppen stött bort de främmande cellerna. Med den nya metoden skapas cellöarna med kroppens egna DNA-uppsättning.
– Det säger sig självt att man med celler från hjärndöda människor, som fungerar i sex månader till ett år, inte har tillräckligt mycket. Man får räkna med att den sjukdom som slog ut cellerna finns kvar, det är ett problem man får tackla tids nog, säger Leif Groop.
Att en ny behandling baserad på Meltons rön når ut hänger på att försöken kan replikeras av andra forskargrupper. Det ska sedan testas på andra djur och klara säkerhetstester.
– Det blir absolut inget inom fem år. Forskare har talat om fem-tio år de senaste tio åren och man har sagt att ”om” man klarar det här steget. Nu har man lyckats och testningen nu är ganska rak, säger Leif Groop.
– Om man ser att detta följs upp av andra grupper det kommande året, då kan man som diabetiker se ett ljus i tunneln. Det är en spännande tid.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt