DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Nu har Socialstyrelsen fattat beslut om att revidera riktlinjerna. Projektet kommer att pågå under 2013 och 2014. Press reelase

den 13 september 2012 kl. 12:42

 

Nyhet

 

De nationella riktlinjerna för diabetesvården publicerades i januari 2010. Nu har Socialstyrelsen fattat beslut om att revidera riktlinjerna. Projektet kommer att pågå under 2013 och 2014.

 

Riktlinjerna innehåller rekommendationer till exempel om olika livsstilsåtgärder, kontroll av blodsocker, olika utbildningsinsatser, behandling vid graviditet, olika åtgärder vid hjärt-kärlsjukdomar samt komplikationer.

Några rekommendationer ändrades 2011 – gå in på nedan:

 

www.socialstyrelsen.se/…

Socialstyrelsen har en löpande bevakning av de områden där vi har publcerat nationella riktlinjer, och ändrar rekommendationer i riktlinjerna om det finns goda skäl till det på grund av förändringar i omvärlden. Några rekommendationer i diabetesriktlinjerna ändrades under 2010 respektive under 2011. Det gäller främst rekommendationer om perorala diabetesläkemedel för behandling vid typ 2-diabetes.

Läs mer om vilka rekommendationer som ändrats efter att riktlinjerna publicerades 2010 under bevakning och uppdatering av nationella riktlinjer för diabetesvården.

Bevakning och uppdatering av Nationella riktlinjer för diabetesvården

Socialstyrelsen har en löpande bevakning av de områden där vi har publicerat nationella riktlinjer, och ändrar rekommendationer i riktlinjerna om det finns goda skäl till det på grund av förändringar i omvärlden.

2012

Socialstyrelsen kommer inte att göra några ändringar i rekommendationerna under 2012 utan samlar allt arbete till den större revideringen av riktlinjerna 2013-2014.
_____
Läs mer om det planerade revideringsarbetet.

2011 på nedan www eller läs det som står nedtill

 

www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerfordiabetesvarden

 

Vilken information har vi fångat upp i relation till Nationella riktlinjer för diabetesvården och som medför att vi behöver ändra rekommendationer i riktlinjerna?

 

Sedan riktlinjerna publicerades i januari 2010 har det kommit nya studier. I många fall stärks rekommendationerna av nya publicerade översikter eller studier. I några få fall har ny information tillkommit som gör att Socialstyrelsen behöver justera rekommendationerna. Det gäller perorala (via munnen) diabetesläkemedel.

 

Patentet har gått ut för preparatet repaglinid (NovoNorm®), vilket medför att betydligt billigare generikaläkemedel nu finns tillgängliga. Det har också tillkommit ett nytt preparat (liraglutid). För pioglitazon finns ny information om biverkningar.

 

När det gäller blodtrycksläkemedel så har patentet gått ut för losartan (som tillhör gruppen angiotensinreceptorblockerare, ARB), vilket medfört stora skillnader i pris på ARB-preparat i nuläget, jämfört med då riktlinjerna publicerades. Billigaste ARB-preparat ligger nu på samma prisnivå som ACE-hämmare.

Våra rekommendationer om val av läkemedel vid högt blodtryck är i stort sett desamma i riktlinjerna för diabetes, hjärta och stroke. I alla tre riktlinjerna har kostnadseffektiviteten varit avgörande för den stora skillnaden i rangordning mellan ARB och de övriga läkemedelsgrupperna.

 

Vilka ändringar gör vi i Nationella riktlinjer för diabetesvården på grund av den nya informationen?

För de perorala medlen ändras rekommendationerna så att repaglinid sätts på samma rangordningsnivå som sulfonureider (prioritet 4). Liraglutid läggs till med rangordning 10 (samma som exenatid). Pioglitazon får rangordning 10.

När det gäller blodtrycksläkemedel så markerar vi i nuläget endast att rekommendationerna om ARB är inaktuella på grund av stora prisförändringar. Vi kommer att göra en samordnad genomgång av rekommendationerna om ARB i riktlinjerna för diabetes, hjärta och stroke.

 

Samtliga förändrade rekommendationer under 2011:


Tillstånd Åtgärd Rekommendation prioritet

 

  • Kostbehandlad typ 2-diabetes med otillräcklig glukoskontroll Repaglinid i monoterapi som andrahandsval efter metformin 4

 

  • Typ 2-diabetes med otillräcklig glukoskontroll vid behandling med metformin som monoterapi Metformin med tillägg av repaglinid 4

 

  • Typ 2-diabetes GLP-analog (exenatid eller liraglutid) i kombination med annan peroral terapi 10
  • Kostbehandlad typ 2-diabetes med otillräcklig glukoskontroll Sulfonureider, meglitinider, pioglitazon eller akarbos som förstahandsval 10

 

  • Kostbehandlad typ 2-diabetes med otillräcklig glukoskontroll Pioglitazon i monoterapi, som andrahandsval efter metformin 10

 

  • Typ 2-diabetes Pioglitazon i kombination med annan peroral terapi 10

 

  • Typ 2-diabetes med otillräcklig glukoskontroll vid behandling med metformin som monoterapi Metformin med tillägg av pioglitazon 10

 

  • Typ 2-diabetes med otillräcklig glukoskontroll vid behandling med SU SU med tillägg av pioglitazon 10

När planeras nästa större revidering av Nationella riktlinjer för diabetesvården?

 

I normalfallet gör vi en större revidering av en riktlinje vart tredje år. När det gäller riktlinjerna för diabetesvården så planerar vi att göra en större revidering med början under år 2013.

 

Press release från Socialstyrelsen
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp