Stockholm 2012-05-14
Till Förvaltningsrätten i Stockholm
YTTRANDE
Ärende: 789/2012
KLAGANDE: NordicInfu Care AB (NIC)
Box 1225
131 28 Nacka Strand
Överklagat beslut: 789/2012
Motpart: TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket)
Yrkande: NIC yrkar att Förvaltningsrätten skall upphäva rubricerat beslut.
BAKGRUND
TLV har beslutat att insulinpumpar ej längre skall ingå i Läkemedelsförmånen med effekt från 2013-12-01. Skälen till beslutet är som vi tolkat densamma att insulinpumpar ej, enligt TLVs tolkning, är förbrukningsartiklar.
GRUNDER
1. NIC anser för det första att TLV ej på eget initiativ lagligen kan ändra på definitioner av förbrukningsartiklar eller läkemedelsnära produkter, speciellt med hänsyn till när sådana produkter till viss del ändrar karaktär på grund av forskning och utveckling till fromma för patienterna.
2. NIC anser för det andra att insulinpumpar är läkemedelsnära produkter av förbrukningskaraktär varför TLVs beslut även mot denna bakgrund är felaktigt.
EJ LAGLIGT BESLUT
Ändring av ett beslut måste grundas på objektiva och sakliga skäl varvid hänsyn skall tas både till tillverkare, patienter och andra som inrättat sig efter beslutet. NIC anser att något sådant övervägande inte har gjorts av TLV och enda lagliga möjligheten är om Regeringen genomför en lagändring. Någon sådan lagändring har ej skett. TLV har i strid med Förvaltningsrättens grunder på eget initiativ fattat ett beslut som ej TLV är behörig att fatta.
LÄKEMEDELSNÄRA PRODUKT
Insulinpumpar, som har funnits i 35 år, har betraktats som läkemedelsnära produkt inom Läkemedelsförmånen sedan mitten på 1990-talet och som en viktig del inom hälso- och sjukvården till nytta för behandlingen av diabetespatienter. Insulinpumpens utveckling som produkt har även genom åren moderniserats och gjorts mer användarvänlig även till ett lägre pris.
Som ett exempel kostade en insulinpump 16.000:- år 1995 och var relativt krånglig för patienten att använda. Idag 2012 kan en insulinpump fortfarande kosta ca 16.000:- men har naturligtvis förfinats och gjorts mycket mer användarvänlig vilket underlättar behandlingen. NIC anser att det är kontraproduktivt att läkemedelsindustrin skall driva forskning och utveckling om detta leder till negativa konsekvenser för tillverkarna.
NIC anser att insulinpumpar är läkemedelsnära produkter av engångskaraktär beroende på att pumparna visserligen är elektroniska med en livslängd längre än två år (vilket inte var fallet med pumpen 1995) och kan kräva service. Pumparna används av en identifierad patient och får av medicinska skäl ej återanvändas. Läkemedelsnära produkter, som pumpar, ingår i ett behandlingssystem bestående av pump, katetrar, ampuller, blodsockermätare, blodlancetter och att ur detta sammanhängande system lyfta ut en läkemedelsnära produkt kan orsaka stora komplikationer för patienterna på grund av kostnadsskäl, allt beroende på vilket landsting/län patienten bor i. I sammanhanget ska nämnas att det stora flertalet patienter som det förskrivs insulinpumpar till är barn samt äldre med diabetes eftersom insulinpumparna underlättar blodsockerkontrollen.
MUNTLIG FÖRHANDLING
NIC yrkar att frågan om insulinpumpar skall avgöras av Förvaltningsdomstolen efter muntlig förhandling.
NIC vill avslutningsvis hänvisa till Förvaltningsrättens dom 15265/11 meddelat den 21 december 2011 varvid det framgår av domskälen hur rätten har resonerat. NIC anser att det inte finns någon grund för TLVs beslut.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt