Arkiv alla nyheter

Nationell agenda på gång för translationell diabetsforskning. Upprop. Vision. Aktörer. Kontakt

AstraZeneca samverkar med en rad universitet och forskningscentra för att ta fram en nationell agenda. Målet är att snabbare omvandla forskningsresultat inom diabetesområdet till effektivare läkemedel och behandling

Initiativet är en del av Vinnovas satsning på forsknings- och innovationsagendor och omfattar Lunds, Uppsala och Umeå universitet, Karolinska Institutet, Karolinska Institutet Innovations, FoU-centrum Skåne, Karolinska Trial Alliance och AstraZeneca.

”Vår vision är att grundforskning i högre grad än i dag deltar i innovationsarbetet och tillsammans med industrin och sjukvården skapar de genombrott som behövs för effektivare diabetesvård i framtiden”, säger Sylvie Bove, som leder arbetet med att ta fram agendan och är innovation officer inom Lunds Universitets Diabetescentrum.
Hon välkomnar representanter för akademi, läkemedelsindustri, sjukvård, biotech, biobanker, innovationssystem, investerare och politiker som på ett eller annat vis är involverade i translationell forskning eller kommersialisering av forskningsresultat till en hel-dags workshop 7 februari på AstraZeneca i Mölndal.

http://www.diabetesinnovationsagenda.se/workshop-20130207Mål


Mål

Utifrån ett ”nerifrån-och-upp”-perspektiv med utgångspunkt i de starka akademiska forskningsmiljöer som de strategiska forskningsområdena inom diabetes utgör syftar projektet till att öka innovationstakten inom diabetesområdet. I projektet samarbetar akademi, industri, och sjukvård för att identifiera konkreta processer som, genom att överbrygga gapet mellan akademi och industri, kan påskynda utvecklingen av svensk grundforskning till innovativa produkter för diabetespatienter. Agendan kommer att föreslå nya processer bl.a. i tidig utvecklingsfas (preklinisk/klinisk fas 1) för att skapa en förbättrad kontinuerlig dialog mellan aktörerna kring translation av forskningen vilket kommer att stimulera utveckling av nya och fördjupade samarbeten, nya innovativa utvecklingsprojekt och nya kommersiella enheter.

 

Vision


Vår vision är att det i framtiden ska gå fortare att komma från diabetesforskarens idé till patient. Visionen ska uppnås genom att skapa en förbättrad plattform för dialog mellan akademi, industri och sjukvård. Vi menar att detta kommer att stärka svensk konkurrenskraft inom diabetesforskning och innovation, vilket bör leda till accelererad tillväxt inom Life Science. I slutändan kommer det att ge fler projekt och fler arbetstillfällen i Sverige.

 

Aktörer


EXODIAB – är ett samarbete mellan Lunds Universitets Diabetes Center (LUDC) och Uppsala Universitet

SRP Diabetes – är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Umeå Universitet

AstraZeneca

FoU-centrum Skåne

Karolinska Trial Alliance

KI Innovations

 

Press relase

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp