Myriam Aouadi, KI, får Leif C. Groop-priset för framstående forskning om typ 2-diabetes
Myriam Aouadi tilldelas Leif C. Groop-priset för sin forskning om mekanismerna bakom utvecklingen av fettleversjukdom hos överviktiga personer med typ 2-diabetes. Priset delas årligen ut av Lunds universitets diabetescentrum till en yngre och framstående forskare som tar fram kunskap till nytta för patienter med diabetes.
Prismotivering:
Myriam Aouadi vid Karolinska Institutet tilldelas 2022 års Leif C. Groop-pris för framstående diabetesforskning inom immunometabolism. Myriam Aouadis forskning har ökat förståelsen för celltypen makrofager och inflammation kopplat till övervikt samt banat väg för nya behandlingsmetoder av överviktiga patienter med typ 2-diabetes.
– Jag ser priset som ett viktigt erkännande av forskningen som jag bedriver tillsammans med min forskargrupp. Vi strävar efter att förstå immunsystemets roll vid leversjukdom hos överviktiga patienter med prediabetes och typ 2-diabetes. En viktig målsättning är att bidra till utvecklingen av nya behandlingsmetoder, säger Myriam Aouadi, forskargruppsledare och docent vid Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska institutet.
Hennes forskargrupp undersöker de celler i immunsystemet som kallas för makrofager och rollen de spelar för sjukdomen fettlever. Makrofager är en viktig celltyp i immunsystemet och är kända för att försvara kroppen mot infektionssjukdomar. Dessa immunceller finns överallt i kroppen, även i levern.
– Många patienter med typ 2-diabetes utvecklar fettlever. Den enda behandlingen som finns vid fettlever är levertransplantation. Vi tror att det är viktigt att utveckla mer kunskap om makrofagernas betydelse för att ta fram nya behandlingsstrategier mot sjukdomen, som kan leda till leversvikt eller levercancer, säger Myriam Aouadi.
År 2019 publicerade hon en studie i Nature Metabolism som bidrog till ökad kunskap om makrofagernas roll i utvecklingen av fettlever. Forskarna undersökte då de molekylära mekanismerna hos levermakrofager vid övervikt. Teorin var att dessa celler bidrog till utvecklingen av metabola sjukdomar genom att öka inflammationen i kroppen, men studien visade på något helt annat.
– Resultaten överraskande då de motsade den ursprungliga teorin om att levermakrofager kan påverka leverns funktion genom att bli inflammatoriska. Studien var viktig eftersom den visar att vi behöver hitta andra metoder för att motverka fettlever, snarare än att utveckla antiinflammatoriska behandlingar mot fettlever, säger Myriam Aouadi.
Forskarna kunde i stället se att levermakrofager bidrar till oxidativ stress hos patienter med fettlever. Oxidativ stress uppstår när det finns en obalans mellan skadliga fria radikaler och antioxidanter som ska skydda kroppens celler från nedbrytning. I sin senaste forskning har Myriam Aouadi och hennes team visat att makrofagerna producerar ett mikroRNA som blockerar ett protein, som kontrollerar kroppens försvar mot oxidativ stress vid fettlever. Detta mikroRNA kallas miR144 och produceras i förhöjd nivå i levern hos överviktiga patienter med oxidativ stress.
De använde sig av en specifik teknologi som tillät dem att stänga av specifika gener i levermakrofagerna, vilket innebar att de kunde stänga av uttrycket av miR144 i immuncellerna. Det här ledde till att oxidantnivåerna i levern minskade och att utsöndringen av antioxidanter återställdes.
– Vi tror att vi kan utveckla behandlingsstrategier mot fettlever och andra allvarliga leversjukdomar genom att rikta in oss på makrofager och exempelvis öka utsöndringen av antioxidanter. Det är angeläget att hitta behandlingar med tanke på att typ 2-diabetes är en snabbt växande folksjukdom som ofta leder till fettlever, säger Myriam Aouadi.
Leif C. Groop-priset på 100 000 kronor delas ut till Myriam Aouadi den 9 februari, i samband med att
Lunds universitets diabetescentrum (LUDC) arrangerar en temadag om diabetesforskning.
https://www.ludc.lu.se/calendar/diabetes-research-day
The LUDC DPLU Diabetes research day is a yearly event with the aim of increasing the knowledge of diabetes research.
The event is arranged by the Diabetes programme at Lund University (DPLU), a network of young diabetes researchers at Lund University Diabetes Centre (LUDC).
Junior and senior diabetes researchers at LUDC give lectures on current research during the day.
Talks are also given by the winners of the Leif C. Groop award for outstanding diabetes research, the DPLU student grant and the Leif C. Groop young scientist scholarship.
The event is aimed at anyone with an interest in diabetes research.
Register for the meeting over Zoom by sending an email to research administrator Ulrika Blom-Nilsson.
Email address: ulrika.blom-nilsson@med.lu.se
Programme
13.00-13.05
Introduction by DPLU representatives
13.05-13.35
Marju Orho-Melander, principal investigator, Diabetes – Cardiovascular Disease, Lund University Diabetes Centre (LUDC)
”Gut metagenome and plasma metabolome in cardiometabolic disease in large population”
13.35-13.55
Sergey Hladkou, postdoctoral fellow, Diabetes – Molecular Metabolism, Lund University Diabetes Centre
”T2D modelling in iPSC: The story of the two genes”
13.55-14.10
PhD student grant winner
14.10-14.30
Break
14.30-15.30
Talk by Myriam Aouadi, researcher in immunometabolism at Karolinska Institutet, who receives the Leif C. Groop award for outstanding diabetes research
”The many facets of macrophages in metabolic diseases”
15.30-15.45
Efraim Westholm, doctoral student, Diabetes – Islet Cell Exocytosis, Lund University Diabetes Centre
”Cystic fibrosis-related diabetes – crosstalk exocrine to endocrine pancreas”
15.45-16.05
Break
16.05-16.35
Talk by young scholarship winner
16.35-17.00
Gabriela de Paula, postdoctoral fellow, Diabetes and Brain Function, Lund University Diabetes Centre
”Fat-induced energy metabolism alterations in BV-2 microglia cells”
17.00-17.30
Annelie Carlsson, principal investigator, Pediatric Autoimmunity, Lund University Diabetes Centre
”Is there a link between childhood obesity and the increased incidence of T1D?”
17.30-17.35
Closing remarks by DPLU representatives
Join the Zoom-meeting:
https://lu-se.zoom.us/j/67129550908
Nyhetsinfo Lunds Universitet
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt