Den allt mer flitigt använda behandlingsmetoden med motion på recept är kostnadseffektiv men fungerar som bäst för en tredjedel av patienterna.
I en avhandling har Åsa Romé, fysioterapeut och doktorand vid Lunds universitet, utvärderat kostnader och konsekvenser av fysisk aktivitet på recept. Hon har bland annat identifierat vilka som drar bäst nytta av behandlingen.
Metoden med motion på recept för att behandla inaktivitet och går ut på att patienten får ett individbaserat recept på någon rörelseaktivitet.
– Med tanke på att det skrivs ut väldigt många recept på motion ska man veta om det är en kostnadseffektiv metod, säger hon.
Sammanfattningsvis är metoden kostnadseffektiv och patienterna ökar sin fysiska aktivitet, vilket även leder till förbättringar i livskvaliteten. Dock passar inte den inte alla. Målgruppen som svarar bättre på behandlingen har en genomsnittsålder på 56 år.
– Vi såg ett bortfall på två tredjedelar. Den gruppen visade sig vara lite yngre och de behöver förmodligen en annan insats och kanske ännu mer riktade åtgärder, säger Åsa Romé.
Studien bestod av totalt 528 personer som delades in i två olika grupper. Den ena gruppen tillhörde en högdosgrupp som tränade två gånger per vecka och som även fick motiverande samtal och undervisning om fysisk aktivitet. Den andra gruppen fick endast skriftlig information om att de kunde träna en gång i veckan.
Ett överraskande resultat, enligt Åsa Romé, är att det inte var någon skillnad mellan grupperna.
– Vi förväntades oss att högdosgruppen som fått extra allt med motivationsboost och större tillgång till träning skulle skatta träningen högre och ha en högre fysisk aktivitetsnivå men så var det inte.
Grupperna visade sig prestera lika bra och lågdosgruppen visar sig därför vara mest kostnadseffektiv.
Åsa Romé lade fram sin avhandling 22 maj.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt