Sänkt blodsockervärde, viktminskning och förbättrade blodfetter minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar för personer med typ 2 diabetes. I en färsk studie har brittiska forskare jämfört olika dieter och kommit fram till att Medelhavskosten därför är den bästa maten.
Författarna till studien som publiceras i American Journal of Clinical Nutrition har jämfört resultaten från tidigare publicerade artiklar. I studierna ingick vuxna personer, både män och kvinnor, både med diabetes och utan diabetes.
Dieterna som varit föremål för granskningen var kolhydratfattig kost (max 20-60 g/dag), mat med lågt GI-värde (glykemiskt index), Medelhavskost och proteinrik kost.
Resultaten visar att samtliga dieter hade positiv inverkan på deltagarnas Hb A1C, det vill säga långtidsvärdet för blodsockret. Bäst resultat kunde dock Medelhavskosten uppvisa.
Vad gäller viktminskning var Medelhavskosten den mest effektiva dieten.
I analyserna av blodfetter jämförde forskarna dels påverkan på det så kallade ”goda” kolesterolet HDL, dels på det så kallade ”onda” kolesterolet LDL. Samtliga dieter utom den proteinrika, hade betydande god inverkan på det ”goda” kolesterolet, medan det bara var Medelhavskosten som kunde uppvisa en positiv inverkan även på det ”onda” kolesterolet.
Frukt och grönt
Medelhavskost är rik på olivolja, baljväxter, oraffinerade sädeslag (ris, frukt och rotsaker), frukt och grönsaker och fattig på kött och köttprodukter samt måttligt med mejeriprodukter (mest ost och yoghurt), fisk och vin. Högst en fjärdedel av kalorierna kommer från fett.
Forskarna har även granskat studier med vegan- och vegetarisk kost och kommit fram till att även dessa kan leda till viktminskning och i sin tur förbättrad blodsockervärde och blodfetter.
Vegetarisk mat består huvudsakligen av spannmål, nötter, sädeslag, frukt och grönsaker samt till viss del mejeriprodukter och ägg. Veganer utesluter även mejeriprodukter, ägg och allt annat som kommer från djur.
Mer forskning
Författarna skriver att det finns goda belägg för att en kostomläggning kan förhindra att nedsatt glukostolerans vid diabetes försämras ytterligare, men att det inte finns någon optimal rekommendation för proportionerna mellan de tre viktigaste matkomponenterna kolhydrater, fett och protein, och att mer forskning krävs.
Text: Sara Liedholm www.diabetesportalen.se
Länk till originalartikeln:
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/01/30/ajcn.112.042457.abstract?sid=5935dba8-5002-4c10-a288-b81bb6ea5afe
Systematic review and meta-analysis of different dietary approaches to the management of type 2 diabetes
Abstract
Systematic review and meta-analysis of different dietary approaches to the management of type 2 diabetes
1,2,3
Olubukola Ajala, Patrick English, and Jonathan Pinkney
+ Author Affiliations
1From the Department of Diabetes and Endocrinology, Peninsula College of Medicine and Dentistry, Plymouth, United Kingdom.
+ Author Notes
↵2 No funding was received for this study.
Abstract
Background: There is evidence that reducing blood glucose concentrations, inducing weight loss, and improving the lipid profile reduces cardiovascular risk in people with type 2 diabetes.
Objective: We assessed the effect of various diets on glycemic control, lipids, and weight loss.
Design: We conducted searches of PubMed, Embase, and Google Scholar to August 2011. We included randomized controlled trials (RCTs) with interventions that lasted ≥6 mo that compared low-carbohydrate, vegetarian, vegan, low–glycemic index (GI), high-fiber, Mediterranean, and high-protein diets with control diets including low-fat, high-GI, American Diabetes Association, European Association for the Study of Diabetes, and low-protein diets.
Results: A total of 20 RCTs were included (n = 3073 included in final analyses across 3460 randomly assigned individuals). The low-carbohydrate, low-GI, Mediterranean, and high-protein diets all led to a greater improvement in glycemic control [glycated hemoglobin reductions of −0.12% (P = 0.04), −0.14% (P = 0.008), −0.47% (P < 0.00001), and −0.28% (P < 0.00001), respectively] compared with their respective control diets, with the largest effect size seen in the Mediterranean diet. Low-carbohydrate and Mediterranean diets led to greater weight loss [−0.69 kg (P = 0.21) and −1.84 kg (P < 0.00001), respectively], with an increase in HDL seen in all diets except the high-protein diet.
Conclusion: Low-carbohydrate, low-GI, Mediterranean, and high-protein diets are effective in improving various markers of cardiovascular risk in people with diabetes and should be considered in the overall strategy of diabetes management.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt