Fördelar och nackdelar med lågkolhydratdieter
Lågkolhydratdieter är inte bättre än andra dieter vid typ 2-diabetes. Det slår Pamela Dyson från universitetet i Oxford fast i en presentation vid en diabeteskonferens i Malmö på tisdagen.
I en genomgång av tidigare studier av lågkolhydratdieter presenterade hon fördelar och nackdelar med lågt kolhydratintag.
skriver www.diabetesportalen.se Sara Liedholm text
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Under sitt föredrag gick Pamela Dyson igenom befintlig vetenskaplig evidens för lågkolhydratdieternas effekter på viktminskning, blodfetter, och risk för hjärt- kärlsjukdom.
Hon delar in dieterna utifrån mängden kolhydrater per dag: mycket låg, ketonbildande, kost (20-50 gram/dag), lågkolhydratkost (<130 gram kolhydrater/dag) måttlig kolhyratkost (130-230 gram/dag) och hög kolhydratkost (230-330 gram/dag).
Forskning visar att lågkolhydratdieter leder till en snabb viktminskning de tre första månaderna men att viktkurvan därefter sakta vänder uppåt igen det första året.
Motsvarande resultat, eller till och med lite bättre, uppnår man emellertid med högkolhydratkost, visar Pamela Dysons genomgång. Efter tre år har samtliga återfått sin ursprungsvikt.
– I genomsnitt leder lågkolhydratdiet till en viktminskning på 4,8 kilo och det är frågan om det är av någon större betydelse för en person som väger 100 kilo, även om all viktminskning är positiv för en typ 2-diabetiker.
Inte mer mättat fett i lågkolhydratdieter
Pamela Dyson har inte funnit några bevis för att just lågkolhydratdieter skulle vara bättre i viktminskingsavseende jämfört med andra hälsosamma dieter såsom lågfettkost, kost med lågt GI eller Medelhavskost.
Hon avfärdar även att lågkolhydratdieterna skulle innebära större intag av mättade fetter, vilket hon förklarar med att mättat fett ofta kommer från mat som innehåller kolhydrater såsom kött och godis.
– Minskar man på intaget av kolhydrater minskar man också intaget av mättade fetter. Slutar man äta chips och kakor är det inte bara kolhydrater man drar ned på eftersom de även innehåller fett.
Pamela Dyson slår även fast att lågkolhydratkost inte har någon inverkan på det totala kolesterolet, HDL, LDL-koncentrationerna.
– Det finns dock lite, men väldigt begränsade bevis för att dieten sänker koncentrationen av triglycerider, men bara lite grand.
Hon konstaterar även att det inte finns någon studie som undersökt förhållandet mellan lågkolhydratkost och insjuknande i hjärtsjukdomar.
Njursvikt och benskörhet
I sin presentation kunde hon däremot lista ett antal mindre goda effekter av lågkolhydratdieter, bland annat negativa effekter på njurarna till följd av högt proteinintag och ökad risk för benskörhet på grund av kalciumförlust till följd av syraförgiftning och ketos.
– Ett begränsat kolhydratintag leder dessutom till mindre intag av fibrer och andra näringsämnen än vad som är önskvärt, säger Pamela Dyson..
– Hennes slutsats är att lågkolhydratdieter kan associeras med ökad risk för hjärt- kärlsjukdom
– Men det finns i dag inga bevis för att den dieten är bättre för en person med typ 2-diabetes än någon annan diet, säger Pamela Dyson.
Tvärtom menar hon att andra dieter kan vara minst lika gynsamma för viktminskning och att viktminskning alltid går hand i hand med förbättrad blodsockerkontroll och därmed minskad risk för hjärtsjukdomar.
En undersökning visar dessutom att bara ett fåtal skulle välja lågkolhydratdiet om de fick välja bland alla befintliga dieter.
– Så vilket råd ska vi ge våra patienter med typ 2-diabetes? Jag skulle säga att de ska välja en diet som passar dem och deras sätt att leva och istället erbjuda psykologiskt stöd för att förändra beteendemönster, avslutar Pamela Dyson.
Fotnot:
Översikten baseras på följande reviewer eller metaanalyser: Garg 1998, Kirk 2008, Kodama 2009, Ajala 2013, Van Wyk 2015 och Dyson 2015.