Arkiv alla nyheter

Långsam debut av typ 1 diabetes öppnar för nya möjligheter.

 

Med ny och mycket känslig mätmetod kan amerikanska forskare visa att oväntat många typ 1 diabetiker har kroppseget insulin i blodet långt långt efter diagnosen.
”Det innebär att fler patienter med långvarig diabetes kan få nytta av försök att bevara den egna insulinproduktionen.” skriver forskarna.

Egentligen mäter den nya känsliga metoden mängden c-peptid i blodet. Orsaken är dels att det är svårt att mäta insulinhalten, dels att det när det handlar om insulinbehandlad diabetes är svårt att skilja på det kroppsegna insulinet och det injicerade.

Insulinets spegel
C-peptid (connecting peptide) är ett ämne som produceras av de insulinproducerande betacellerna i motsvarande mängd som insulinet. Det innebär att halterna insulin och c-peptid speglar varandra. Därför anses mängden c-peptid vara ett bra mått på insulinproduktion. Injicerat insulin innehåller inte c-peptid.

Efter flera decennier
– Den traditionella åsikten är att efter en tids typ 1 diabetes har alla insulinceller gått under, det vill säga att det inte produceras något insulin. Våra resultat visar att det efter flera decennier fortfarande finns en liten egenproduktion kvar, säger Denise Faustman vid Massachusetts universitet, USA, till HealthDay News.

Cellerna reagerar normalt
Forskarna analyserade blodprover från 182 patienter med typ 1 diabetes och fann att c-peptiderna visserligen sjönk ju längre patienterna hade haft diabetes men att tio procent av de som hade haft sjukdomen i mellan 31 och 40 år hade en egen liten insulinproduktion. De fann också att de kroppsegna betacellerna reagerade som de ska och utsöndrade insulin när blodsockret var högt.
Den ultrakänsliga metoden är 22 gånger känsligare än de vanligt förekommande teknikerna för att mäta c-peptid.

Långsammare förlopp hos äldre
Forskarna fann också ett samband mellan vid vilken ålder patienten hade insjuknat och mängde c-peptid. De som var äldre när de fick diagnosen, över 30 år, hade mer c-peptid än de som insjuknat före fem års ålder.
”Det stämmer väl med uppfattningen att sjukdomsförloppet är långsammare hos äldre patienter.”, skriver forskarna.

Ett utjämnande stöd
Även en liten egen insulinproduktion är värdefull. Patienten skulle inte slippa injicera insulin men sjukdomen blir avsevärt mer lättskött och risken för alltför höga eller låga blodsockervärden minskar.
Den egna insulinproduktionen, som automatiskt anpassar sig till blodsockernivåerna och enbart utsöndras vid behov, fungerar som ett utjämnande stöd till det injicerade insulinet.

Fler dra nytta av behandlingar
När diagnosen typ 1 diabetes ställs finns det en liten mängd överlevande betaceller kvar, kanske 10 till 20 procent av den ursprungliga mängden.
– Våra resultat innebär att många fler än vi tidigare trott skulle kunna tjäna på att behandlas med framtida metoder som bromsar eller helt stoppar sjukdomsprocessen, säger Denise Faustman.

 

Från www.diabetesportalen.se

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp