Arkiv alla nyheter

Läkemedelsindustriföreningen är bekymrad. Förskrivningen har stagnerat. ”Kostnader tillåts inte”. Nya läkemedel upptar mindre ämn 0,5% av totala läkem kostn. Brist i statistik i uttag av läkemedel är också ett bekymmer.


LIF: Säkerställ statistikens kvalitet
» Den svenska läkemedelsmarknaden har stagnerat. Den bedömningen gör LIF efter att ha sett E-hälsomyndighetens försäljningsstatistik som presenterades i förra veckan. Försäljningen av förskrivna läkemedel har varit drygt 25 miljarder kronor sedan 2008. Dessutom har det skett en stor omfördelning mellan originalläkemedel och parallellimporterade läkemedel vilka 2013 utgjorde 20 procent av den totala försäljningen, konstaterar LIF:s chefstrateg Karolina Antonov.

– Den statistik som nu presenteras visar också att förmånskostnadens andel av försäljningen av förskrivna läkemedel på fem år minskat från cirka 74,0 procent till 69,3 procent 2013. Dessa uppgifter är dock svårtolkade i och med att det är en brist i statistiken att det inte går att särskilja vilken andel av kostnaden utanför förmånen som betalas av patienten och vilken del som på olika sätt täcks av landstingen, säger hon till Läkemedelsmarknaden.

Kostnadsutvecklingen vad gäller försäljning av rekvisitionsläkemedel har också planat ut på en nivå straxt under 7 miljarder kr. Även denna försäljningsutveckling är svår att bedöma eftersom det finns kända brister i inrapporteringen av försäljningsstatistik inom detta segment både vad gäller human- och djurläkemedel, enligt LIF.

– Det är därför viktigt med de satsningar som regeringen nu gör för att säkerställa statistikens kvalitet. En heltäckande försäljningsstatistik av god kvalitet är en förutsättning för de diskussioner som förs av olika aktörer om prissättning och subvention av läkemedel, säger Karolina Antonov och fortsätter:

– Den nya stagnerade läkemedelsförsäljningen är en utmaning för LIF:s medlemmar. Av någon anledning tillåts kostnaderna för läkemedel inte öka i samma takt som resten av hälso- och sjukvårdskostnaderna.

SCB presenterade i förra veckan hälsoräkenskaperna som visar att samtidigt som sjukvårdens totala kostnad under perioden 2001–2012 ökat med 63 procent har kostnaden för Receptförskrivna mediciner bara ökat med 26 procent. Den största utmaningen är det mycket långsamma upptaget av nya läkemedel, enligt LIF.

År 2013 uppgick kostnaderna för läkemedel som introducerats under åren 2012–2013 endast till totalt 96 miljoner kr – vilket motsvarar mindre än 0,5 procent av de totala läkemedelskostnaderna det året. Framför allt är det bekymmersamt för de patienter som inte får tillgång till nya läkemedel som de har behov av, säger Karolina Antonov.

Från lakemedelsmarknaden@nyhetsbrev.se

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp