DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Kyla aktiverar brunt fett som motverkar övervikt. The Cell.

alt

De har växt upp på samma sätt och ätit på samma sätt.

Brunt fett gör oss inte feta. Tvärtom, det bruna fettet omvandlar den överskottsenergi vi får i oss till värme. Nu har forskare upptäckt ett protein som är viktigt för bildandet av det nyttiga bruna fettet.

– Brunt fett konsumerar kalorier för att hålla kroppen varm. Brunt fett bränner vitt fett och det bränner glukos. Så vår idé är att om vi kan kopiera mekanismen kan vi försöka använda den i behandling av övervikt och diabetes, säger Jon Dempersmier till Science Daily.
Han är en i forskargruppen från University of California – Berkeley som nu publicerar sina forskningsresultat i tidskriften Molecular Cell.

Möss som inte kan bli feta

Från att tidigare ha avfärdats som något tämligen ointressant har forskarna under de senaste åren ägnat allt mer intresse åt det bruna fettet.
diabetesportalen.se har skrivit om olika vetenskapliga studier på det bruna fettet. Bland annat om att forskare på Lunds universitets Diabetescenter kunnat visa att genmodifierade så kallade knockout-möss, som har mer bruna fettceller än normalt, inte blir feta oavsett vad de äter. En annan sorts mus, som helt saknar brunt fett, blir mycket lätt fet.

alt
Bebisar och små däggdjur har mycket brunt fett.

Små djur och bebisar

Små däggdjur, till exempel gnagare, och nyfödda barn, har mycket brunt fett. Det fungerar som värmegivande kraftverk för att förhindra nedkylning av kroppen.
Små barn har inte muskler som gör att de kan ”skaka av köld” som vi vuxna gör. Att darra förbrukar muskelenergi, energi som omvandlas till värme och förhindrar nedkylning. Spädbarnen och de små däggdjuren motar istället kylan med sina naturliga värmekraftverk.

Intressanta egenskaper

Under de senaste åren har flera undersökningar visat att också vuxna människor har bruna fettceller men i mycket små mängder. Många så små att det inte ens är mätbara men ändå är fettets egenskaper så intressanta att många forskare ägnar stor möda att kartlägga mekanismerna bakom.
Det har visat sig att det bruna fettet aktiveras vid kyla och blir inaktivt vid värme. De flesta av oss lever ett varmt liv. Våra hus, våra arbetsplatser, bilar och bussar är alla uppvärmda.

Överviktiga har färre bruna fettceller

– Det har iakttagits att personer som arbetar utomhus i norra Finland har mer brunt fett än jämngamla som arbetar inomhus. Vi vet även att överviktiga har färre bruna fettceller, säger Sook Sul, ansvarig författare till undersökningen.
I den har forskarna kartlagt ett protein, Zfp516, vilket spelar en viktig roll i bildandet av brunt fett.
De visar att möss som har en hög nivå av proteinet ökade 30 procent mindre i vikt jämfört med kontrollmöss trots att båda grupperna under en månad hade ätit likadan fettrik kost.

Samband med diabetes

Brunt fett har även samband med diabetes. Ökad mängd bruna fettceller ger en ökad känslighet för insulin ute i kroppens vävnader. Motsatsen, insulinresistens, är en viktig komponent vid typ 2 diabetes.

En klar måltavla

Forskargruppen visar också att kalla miljöer stimulerar bildandet av brunt fett och att det sker via proteinet Zfp516.
– Proteinet kan bli en viktig måltavla för både vidare forskning  och en framtida behandling av sjukdomar som är relaterade till övervikt och fetma, konstaterar Sook Sul men han säger också att många steg återstår innan det kan bli verklighet, att det är stor skillnad mellan att upptäcka ett protein i möss och att avgöra om det kan bli användbart i människor.
– Men att ha en klar måltavla är ett första viktigt steg, tillägger han.

Mer info på

http://medicalxpress.com/news/2015-01-trigger-energy-burning-brown-fat-chill.html

Text: Tord Ajanki www.diabetesportalen.se

Publiceras med tillstånd av förf och www

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp