Gravida kvinnor med typ 1 diabetes behöver hålla extra koll på sitt blodsocker. Många lyckas hålla det på rätt nivå under graviditeten, men en amerikansk studie visar att många får problem efter förlossningen. Dessutom har de svårare att gå ner i vikt efter graviditeten.
Studien som publiceras i tidskriften ”Diabetes Care” som ges ut av American diabetes Association visar att kvinnor med typ 1 diabetes behöver särskild omsorg för att återgå till rekommenderad vikt och blodsockernivå efter förlossning.
Under 20 månader följdes 254 kvinnor mellan 25 och 30 år. Resultaten visar att kvinnorna under graviditeten sänkte sitt blodsocker, men gick upp i vikt. Däremot ökade såväl blodsocker som vikt jämfört med nivåerna under graviditeten:
Kvinnornas HbA1c (långtidsvärde för blodsocker) under graviditeten låg runt 5,7 procent, jämfört med 6,9 före graviditeten. Efter graviditeten ökade värdet med 0,8 procent jämfört med graviditetens tre sista månader.
För kvinnor med planerade graviditeter var deras HbA1c högre ett år efter förlossningen än före graviditeten. Deras HbA1c var omkring 1,7 procent högre ett år efter förlossningen. Kvinnor med oplanerade graviditeter hade däremot samma värde före graviditeten som ett år efter förlossning (HbA1c 7,3 respektive med 7,4 procent).
Kvinnornas kroppsvikt var i genomsnitt cirka 64 kilo innan de blev gravida. Under graviditeten ökade de i genomsnitt cirka 14,3 kilo. Ett halvår efter förlossningen hade de drygt fyra kilo extra jämfört med vikten före graviditeten.
Kvinnornas BMI (Body mass index, ett sätt att mäta kroppsfettet med längden i relation till vikten) ökade sex månader efter förlossning från 23,9 till till 26,4.
Varken kroppsvikt eller BMI återgick till sina ursprungsvärden före graviditeten och kvinnorna gick i genomsnitt upp 2,5 kilo och ökade sitt BMI med 0,9.
Text: Sara Liedholm www.diabetesportalen.se
Abstract
Postpregnancy Glycemic Control and Weight Changes in Type 1 Diabetic Women
Katarzyna Cyganek, MD, PHD et al
University Hospital, Krakow, Poland
OBJECTIVE Pregnancy in type 1 diabetes requires excellent glycemic control. Most pregnant type 1 diabetic women achieve normoglycemia; however, there is scarce data on their postdelivery characteristics. We aimed to examine postpregnancy glycemic control and weight changes in type 1 diabetes.
RESEARCH DESIGN AND METHODS We identified and followed (median 20 months) 254 women with singleton pregnancies receiving postdelivery medical care at a single institution.
RESULTS Study subjects were 28.3 ± 4.7 years of age (mean ± SD), with a diabetes duration of 12.0 ± 7.7 years. Mean A1C before conception was 6.9 ± 1.4%, and preconception weight and BMI were 64.4 ± 10.0 kg and 23.9 ± 3.3 kg/m2, respectively. Mean A1C decreased during pregnancy, reaching 5.7 ± 0.8% in the third trimester. We observed a mean weight gain of 14.4 ± 6.5 kg during pregnancy. Within 6 months after delivery, A1C increased by 0.8% (P < 0.0001) compared with the last trimester, and body weight and BMI were 4.4 kg and 2.5 kg/m2 higher (P 12 months after delivery was worse compared with before conception (7.1 vs. 6.5%, P = 0.0018), whereas in women with unplanned pregnancies, it was similar to the pregestational levels (7.3 vs.7.4%, P = 0.59). Weight and BMI in the entire study group did not return to prepregnancy levels and were 2.5 kg (P = 0.0079) and 0.9 kg/m2 higher (P = 0.0058).
CONCLUSIONS In this clinical observation, type 1 diabetic women showed postpregnancy deterioration in glycemic control and were unable to return to prepregnancy weight. Type 1 diabetic women seem to require special attention after delivery to meet therapeutic targets.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt