Arkiv alla nyheter

Karlskoga toppar listan över bästa diabetesvård för vuxna med T1DM

Karlskoga lasarett är bäst i landet på att ta hand om diabetespatienter, enligt Dagens Medicins jämförelse. Trygghet i tekniken, nära mellan medarbetarna och strukturerat arbetssätt banar väg för framgången, skriver Lotta Fredholm www.dagensmedin.se
 
I Dagens Medicins årliga listning av Sveriges bästa sjukhus är det en rad parametrar från det nationella kvalitetsregistret som vägs samman. När det gäller just diabetesvård är det sammantaget Karlskoga lasarett som tar tätplatsen. Här är man också bäst på att hålla koll på diabetespatienternas kolesterol och tredje bästa sjukhus på fotundersökningar.
 
– Vår drivkraft är nöjda patienter och välbehandlade patienter, säger Martin Ferletta, överläkare vid medicinkliniken vid Karlskoga lasarett.
 
Diabetestoppen
De fem sjukhus som ligger i topp vad gäller diabetesvård för vuxna när Dagens Medicin jämför Sveriges alla sjukhus med akutmottagning dygnet runt är:
 
Karlskoga lasarett
Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Örnsköldsviks sjukhus.
Nyköpings lasarett.
Värnamo sjukhus.
Källa: Dagens Medicins jämförelse Bästa sjukhuset.
 
I databasen ”Bästa sjukhuset” på vår sajt finns uppgifter om olika indikatorer från alla jämförda sjukhus i undersökningen.
Se hur ditt sjukhus ligger till!
 
En del i framgången är ett strukturerat arbetssätt, där en del är månatliga möten med det multi­disciplinära diabetesteamet, som träffas den första torsdagen varje månad. Här ligger tonvikten på att alla drar åt samma håll och senast diskuterades deras arbetsmodell årshjulet (se faktaruta).
 
– Vi har tänkt på det länge, men nu är det dags att implementera arbetssättet, säger Viktoria Lindberg, diabetessjuksköterska.
Modellen är ett strukturerat sätt att se till att alla patienter årligen får träffa läkare, diabetessjuk­sköterska, dietist och fotterapeut. En annan innovation är deras undersköterskeledda HbA1c-mottagning, som har öppet varje onsdag eftermiddag. Här kan patienter vid behov göra extra kontrollmätningar om de inte når sina individuella mål och har för höga glukosvärden.
 
Marie Lagerberg, diabetessjuksköterska, beskriver mottagningen som ett sätt att ge fler patienter möjlighet att besöka vården. Detta trots begränsade resurser, då de bara har 1,5 diabetessjukskötersketjänst.
 
– Våra patienter är vana att träffa oss diabetes­sköterskor ofta, så detta är ett sätt att öka tillgängligheten och även möjligheten för patienter att ta ansvar för sin diabetes, säger hon.
 
År 2014–2015 drev de projektet Förbättrad livskvalitet för typ 1-diabetiker, ett förbättringsarbete som framförallt fokuserade på patienter med höga glukos­värden. Patienterna hade möjlighet att prova ett slags kontinuerlig blodsockermätare, men fick även tätare kontakt med vården. Projektet gav goda, och – inte minst – mätbara resultat.
 
– Våra chefer gillar siffror, så då är det viktigt att tala med dem på deras språk, säger Martin Ferletta.
Han beskriver hur de ofta använder det nationella diabetesregistret för att se hur de ligger till jämfört med andra, inte minst grannen i Örebro.
– Det är en morot att se att vi klarar målen bra, säger han.
 
Alla tre betonar fördelen av att vara en liten klinik, med korta fysiska avstånd och många informella kontakter.
– Vi gillar varandra och hjälper varandra, säger Viktoria Lindberg.
 
Martin Ferletta lyfter fram ytterligare en framgångsfaktor – en god relation till patienterna. Han poängterar hur viktigt det är att som vård­givare inte alltid fokusera på patientens diabetes.
– Det sker saker i livet. Då handlar det inte om att pressa patienten för att de ska ”sköta sig”, utan vår roll blir att stötta så att dippen blir så kort och så grund som möjligt. Och våra patienter litar och lyssnar på oss, säger han.
 
Hur känns det att vara bäst i landet?
– Vi är väldigt glada och stolta och kan knappt tro att det är sant. Vår lilla klinik bland alla stora universitetssjukhus. Men det känns bra att visa att storleken inte har någon betydelse, säger Viktoria Lindgren.
 
Fakta: Årshjul som arbetsmode
• En tydlig årsplanering garanterar att patienterna inte hamnar mellan stolarna. I arbetssättet ingår
• att varje patient bokas in för att: Träffa läkare en gång per år.
• Träffa diabetessjuksköterska var sjätte månad, om sjukdomen är stabil, annars tätare (var tredje eller fjärde månad).
• Möjlighet finns att boka in träff med dietist årligen.
• Fotterapeut träffar patienterna en gång per år.
 
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp