Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

DiabetologNytt Nr 1-2-2025
Senaste Nr DiabetologNytt i PDF
Arkiv alla nyheter

Kanelbullens dag 4/10: Yngre äter mer sötsaker – äldre kvinnor tackar mest nej

 

Inför kanelbullens dag: Yngre äter mer sötsaker – äldre kvinnor tackar mest nej

Varannan anställd under 35 år, 50 procent, äter gärna sötsaker som godis, kaffebröd och läsk. De som oftast tackar nej till sötsaker är kvinnor över 51 år. Av dem undviker nästan sju av tio, 69 procent, sötsaker. Det visar en undersökning som hälsoföretaget Previa presenterar inför Kanelbullens dag den 4 oktober.

– En bulle till kaffet på kanelbullens dag tycker jag gott att alla kan unna sig, det viktiga är att inte göra det för ofta. Som arbetsgivare bör man uppmuntra till nyttiga mellanmål på kafferasten snarare än sötsaker, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ansvarig på Previa.

Bland samtliga anställda uppger 57 procent att de oftast undviker sötsaker som godis, läsk och kaffebröd. Bland de anställda över 51 år är motsvarande siffra 62 procent.

– Pauser fyller en viktig funktion under arbetsdagen. Det ger tid för återhämtning, socialt utbyte och informella kontakter med kollegor. Som arbetsgivare bör man uppmuntra gemensamma kafferaster på arbetsplatsen, säger Urban Svensson.

Statistiken kommer från en undersökning där hälsoföretaget Previa har kartlagt hälsan hos 55 000 personer från åren 2008 till 2010. Undersökningen rör områden som det allmänna hälsotillståndet, mat- och motionsvanor samt psykosocial status.

Kanelbullens dag är instiftad av Hembakningsrådet och firades första gången 1999. Syftet med dagen är att hylla hembakartraditionen genom att lyfta fram det traditionella bakverket.

Därför bör arbetsgivare uppmuntra till pauser

1. Återhämtning. Alla presterar bättre om det finns möjlighet till korta avbrott i arbetsdagen. Det kan vara ett tecken på för hög stressnivå när medarbetare inte har tid att ta pauser eller ständigt kortar av dem.

2. Förbättrat socialt klimat. Genom småprat över kaffet lär medarbetare känna varandra, vilket bidrar till ett bättre socialt klimat och ökat välbefinnande på jobbet.

3. Informella kontaktytor. Vid pauser, till exempel fikarasten, är det lätt att få höra vad kollegorna arbetar med. Att alla har information om vad som är på gång ökar engagemanget.

Press release Previa

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-10-01|

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp