Arkiv alla nyheter

Kanelbullens dag 4/10: Yngre äter mer sötsaker – äldre kvinnor tackar mest nej

 

Inför kanelbullens dag: Yngre äter mer sötsaker – äldre kvinnor tackar mest nej

Varannan anställd under 35 år, 50 procent, äter gärna sötsaker som godis, kaffebröd och läsk. De som oftast tackar nej till sötsaker är kvinnor över 51 år. Av dem undviker nästan sju av tio, 69 procent, sötsaker. Det visar en undersökning som hälsoföretaget Previa presenterar inför Kanelbullens dag den 4 oktober.

– En bulle till kaffet på kanelbullens dag tycker jag gott att alla kan unna sig, det viktiga är att inte göra det för ofta. Som arbetsgivare bör man uppmuntra till nyttiga mellanmål på kafferasten snarare än sötsaker, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ansvarig på Previa.

Bland samtliga anställda uppger 57 procent att de oftast undviker sötsaker som godis, läsk och kaffebröd. Bland de anställda över 51 år är motsvarande siffra 62 procent.

– Pauser fyller en viktig funktion under arbetsdagen. Det ger tid för återhämtning, socialt utbyte och informella kontakter med kollegor. Som arbetsgivare bör man uppmuntra gemensamma kafferaster på arbetsplatsen, säger Urban Svensson.

Statistiken kommer från en undersökning där hälsoföretaget Previa har kartlagt hälsan hos 55 000 personer från åren 2008 till 2010. Undersökningen rör områden som det allmänna hälsotillståndet, mat- och motionsvanor samt psykosocial status.

Kanelbullens dag är instiftad av Hembakningsrådet och firades första gången 1999. Syftet med dagen är att hylla hembakartraditionen genom att lyfta fram det traditionella bakverket.

Därför bör arbetsgivare uppmuntra till pauser

1. Återhämtning. Alla presterar bättre om det finns möjlighet till korta avbrott i arbetsdagen. Det kan vara ett tecken på för hög stressnivå när medarbetare inte har tid att ta pauser eller ständigt kortar av dem.

2. Förbättrat socialt klimat. Genom småprat över kaffet lär medarbetare känna varandra, vilket bidrar till ett bättre socialt klimat och ökat välbefinnande på jobbet.

3. Informella kontaktytor. Vid pauser, till exempel fikarasten, är det lätt att få höra vad kollegorna arbetar med. Att alla har information om vad som är på gång ökar engagemanget.

Press release Previa

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt
Publicerad: |2011-10-01|

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp