Rekordstort intresse för konferens om barndiabetes, skriver Susanna Pagels på www.dagensmedicin.se
Från neonatal diabetes till långtidskomplikationer när barnen blivit vuxna. I morgon startar ISPAD:s barndiabeteskonferens i Göteborg med tema diabetes ur ett livslångt perspektiv.
Antalet anmälningar är rekordhöga 1 500 när International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes, ISPAD, genomför sin 39:e konferens – all time high.
– Programmet spänner över hela barndiabetesspektrat men långtidskomplikationerna ser ju inte vi så mycket av, säger Gun Forsander, sektionsöverläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, som tillsammans med Ragnar Hanås, överläkare vid barn- och ungdomskliniken i NU-sjukvården i Uddevalla, är ansvarig för konferensen som hålls i Sverige i år.
8 000 barn och unga lever med typ 1-diabetes i Sverige. Varje vecka insjuknar 15 nya barn. På konferensen deltar barndiabetologer från hela världen men även sjuksköterskor, psykologer, kuratorer och dietister.
– Vi kommer bland annat att diskutera vad som är mest skadligt för hjärnan, högt eller lågt blodsocker. I dag pågår ju en tävling på mottagningarna om att ha så lågt HbA1c som möjligt men man måste se till att inte sänka barnens blodsocker för mycket så de ligger hela natten med låga värden, det där är en balans, säger Gun Forsander.
Vad som orsakar hjärnödem, svullnad av hjärnan, vid långt gången ketoacidos är det ingen som vet exakt och det kommer enligt Gun Forsander, också att diskutera. Ketoacidos uppstår vid insulinbrist och högt blodsocker under lång tid och leder utan behandling till att patienten avlider.
– Och så kommer vi förstås att diskutera maten, det är alltid hett vid diabeteskonferenser.
I dag lärs tekniken med kolhydraträkning för att dosera insulin ut vid alla barndiabetesmottagningar i Sverige, säger Gun Forsander, men i Polen och delar av Tyskland har man också börjat räkna med fett och protein.
– Fett drar också insulin. Toppar man en pizza till exempel med olivolja behöver man ta cirka 25 procent mer insulin. Vi ska diskutera om vi ska införa det i Sverige också men frågan är hur mycket matte man orkar med när man sitter vid sin måltid, säger Gun Forsander innan hon rusar iväg för att förbereda konferensens invigning.
Konferensen pågår 16-19 oktober på Svenska mässan i Göteborg.
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt